Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 22 september
20 Sep, 2023
Uppdaterad: 
25 Sep, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 22 september

Lanseringen av vita viner i tillfälliga sortimentet den 22 september är bra med flera mycket köpvärda viner i olika prisnivåer.

Bland högkvalitativa bubbel tronar Hervé Dubois högt. Därefter kommer två rieslingar från Kuntz och Rabl men från Österrike kommer även en mycket köpvärd pinot blanc. Bland bra chardonnayer står Sandhi och Mount Eden ut. All information om vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 22 september hittar du via tabellen längst ner.

Mousserande viner


Cuvée Speciale Grand Cru Blanc de Blancs 2014 (92756), Hervé Dubois, 499 kr

Som alltid från H. Dubois radar de stilrena snygga aromerna upp sig: äpplen, citrus, vita blommor och vita persikor. Smaken har en liten rondör som ger en antydan av begynnande mognad men i eftersmaken klingar spänstiga syror fram följt av mineraler, kalk, lime, livlig energi och krispig havssälta. Jag börjar undra hur många cuvéer från 2014 Hervé kan skrapa fram men oavsett svaret på den frågan och oavsett att priset är betydligt högre än tidigare är det här väldigt bra för 499 kronor. Ett glas av detta, en tallrik med en bädd av ruccola och parmesan toppat med citrusmarinerade halstrade skaldjur skulle vara oemotståndligt.

Frankrike


G de Château Guiraud 2022 (90588), Château Guiraud, Bordeaux, 199 kr

Stor och aromrik doft med äpplen, päron, passionsfrukt och lite vinbärsblad som ligger och spelar i bakgrunden. Medelfyllig smak med tydliga spår från både semillon och sauvignon blanc: grillade citroner, nektariner, grapefrukt och örter som följs av en fin syra.

Tyskland


Riesling Qualitätswein Trocken 2022 (95025), Sybille Kuntz, Mosel, EKO, 219 kr

Tät, rik och pigg riesling med äpplen, päron, persikor, melon och en försiktig nyans av sötma som smakmässigt snabbt hanteras av den supereleganta syran. Mycket karaktär och mycket personlighet men i en lite annorlunda och friskare stil och än vad man väntar sig från ”Kuntzarna” en varm årgång som 2022 men med samma höga favoritstatus som vanligt.


Joh Jos Prüm Graacher Himmelreich Spätlese 2015 (93122), Mosel, 529 kr

Rasande elegant med gula äpplen, vita blommor, citrusskal, persika, petroleum och melon. Sagolikt ren smak med härlig balans, viss sötma, klingande rena syror, lite sälta och en eftersmak som ligger kvar och spelar långt efter vinet slunkit ner.

Österrike


Pinot Blanc Seeberg 2022 (92810), Familie Prieler, Burgenland, EKO, 189 kr

Ungt, rent och försiktigt aromatiskt med gula äpplen, päron, citron, mandlar, bra balans, kalk, fin syra och lite sälta. Pinot blanc är en druva som börjar imponera allt oftare och gör det verkligen i det här energirika och pigga vinet.


Rabl Riesling Steinhaus Rote Erde 2021 (90297), Kamptal, 249 kr

Ungt och friskt med äpplen, päron, persika, vita blommor och pomerans. Smaken kombinerar elegans och smakrikedom på ett spännande sätt där grapefrukt, citrus, torkad frukt, mineraler och lite sälta framträder tydligast.

Spanien


Albamar Albariño 2022 (90133), Bodegas Albamar, Rías Baixas, 219 kr

Lätt aromatisk doft med gröna äpplen, persika, melon, blommor, citrus, och kalk. Smaken har bra balans, energi och känns lite rundare och extraktrikare än tidigare årgångar men syran är pigg och frisk vilket balanserar smaken. Inte riktigt samma fokus men fortfarande ett bra och mycket prisvärt vin trots en prishöjning från 189- till 219 kronor.

USA


Mount Eden Estate Chardonnay 2019 (93032), Santa Cruz Mountains, 649 kr

Stor, doftrik chardonnay med äpplen, persika, physalis, vita blommor, anis och nya fat. Mycket smak och mycket extrakt men kombinationen med pigga syror, citrus, mineraler och lite havssälta ger energi och skapar balans och elegans. En sagolikt bra chardonnay från Kalifornien för anständiga pengar.


Central Coast Chardonnay 2021 (92760), Sandhi Wines, 289 kr

Ung och frisk chardonnay i en elegant och krispigt ren stil med persika blommor, citrus, flinta och eleganta fat. Smaken är lite stramt återhållen med gröna äpplen, citrus, rökiga mineraler, kalk och energi. Lite spensligare än tidigare årgångar men den här stramare stilen på vin är så mycket mer passande när många producenter i traditionella områden måste arbeta med att tygla mognaden på sina druvor.

[drinklist id="107222"]