Laddar annons
Bäst i test vecka 12 - fyra bubbliga fynd från norra Italien
21 Mar, 2023

Bäst i test vecka 12 - fyra bubbliga fynd från norra Italien

I bäst i test vecka 12 handlar det om bubbel av hög kvalitet. Vi har varit inne på temat förut men det blir allt mer aktuellt och allt mer tydligt – det måste inte stå Champagne på flaskan för att den ska innehålla ett lysande mousserande vin. Den här gången blir det 100% norra Italien

I ”Bäst-i-Test har vi tidigare skrivit om den Engelska ”bubbelrevolutionen” och visst är kvaliteten på vinerna från flera av de Engelska producenterna imponerande. Men kvalitetsutvecklingen på mousserande viner finns även i Tyskland, Österrike, delar av Australien och för att återgå till veckans resmål – Norra Italien. Vi har med två viner från Alto Adige, ett från Alta langha och ett från Franciacorta.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 12 - fyra bubbliga fynd från Italien

Rotari

Rotari Blanc de Blancs Extra brut 2016 (77152), Trentino-Alto Adige, 159 kr 16 (++)

Stramt med vita persikor, gråpäron, citrus, äpplen, mandlar, vita persikor, mineraler, bra syra och en diskret nyans av fat. Snustorr eftersmak med krämig fin mousse, bröd och grapefrukt . Ett lysande mousserande vin för väldigt lite pengar. Servera till gratinerade havskräftor. Drick 22-26.

Flavio

Flavio Brut Riserva 2013 (77215), Trentino-Alto Adige, 199 kr, 17 poäng (++)

Elegant och rik frukt med gröna äpplen, gråpäron, persika, vita blommor, krossad sten, bröd, krämig, rund och elegant mousse med mineraler och bra syra. Ett imponerande välgjort och klassigt snyggt bubbel med stämpeln ”Trentodoc” från Rotari. Hög kvalitet med en generöst anspråkslös prislapp. Seriöst, svårslaget, lättdrucket, fyndstämplat och ett måste. Gjort på 100% chardonnay. Utöver att det är bra är det här är ett förvånansvärt lagringsdugligt vin. Drick 22-28. Rotari och Flavio importeras av The Wine Agency.

Mezzacorona är ett av Italiens mest framgångsrika kooperativ och förfogar över 2 800 hektar av de bästa vinmarkerna vid foten av de italienska Alperna. Ett team av oenologer och agronomer arbetar dagligen tätt samman med de olika odlarna genom hela processen, från blommande vinranka till buteljerat vin. Mezzacorona är områdets mest betydande producent och dominerar produktionen av vita viner på druvorna pinot grigio, chardonnay och gewurztraminer, samt röda viner av lokala druvorna lagrein och teroldego rotaliano. Mest kända är man dock för mousserande viner under namnet Rotari som görs ”metodäkta” på pinot noir och chardonnay, helt enligt Champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Flavio är Rotaris flaggskepp och är svarvat i en egen, personlig och ganska torr stil.

Bäst i test vecka 12

Sara Vezza Alta Langha (54195), Alta Langha, 299 kr 17 (++)

Stramt med gröna äpplen, persika, lime, citrus, vita blommor och nybakt bröd. Elegant och strukturerad smak med citrus, mineraler, kalk, balans och en underbart ren frisk syra. Jag har provat det här vinet vid tre tillfällen det senaste året och upplevde att det hade rundat av sig och hade mer charm den senaste gången jag drack det. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola, parmesan och pinjenötter. Drick 23-28.

I slutet av 1990-talet var familjen Vezza på väg att sälja sina vingårdar som funnits i släkten sedan slutet på 1800-talet. Sara Vezza som då bara var knappt 20-år startade en framgångsrik övertalningskampanj och tog över varumärket som hennes mamma skapade på 80-talet, Josetta Saffirio, ni känner nog igen piemontevinerna med tomtarna på etiketterna (för övrigt: att höra Sara Vezza referera till ”tontevinerna” som hon kallar dem, landar på min tio i topplista av charmiga uttryck från vinproducenter). 2006 inleddes arbetet att göra vingårdarna ekologiska. 2015 blir Josetta Saffirio hållbarhetscertifierat och 2017 blir man ekocertifierade. Nebbiolo dominerar planteringarna. Sedan 2018 har Sara Vezza en linje med sitt eget namn där hon gör viner från sina bästa vingårdar i små serier. I den serien återfinns det fåtal flaskor som Sara producerar av denna Alta Langha. Sara Vezza importeras av Tryffelsvinet.

Franciacorta

La Fioca Brut (70046), Lombardiet, Franciacorta, 290 kr 17 poäng (++)

Doftrikt med päron, persika, citrus, pomerans och örter. Smaken är stramare än väntat med bra grepp, grapefrukt, mineraler, kalk, klockren syra och en nätt sälta. Välgjort, personligt, supertrevligt och mångdimensionellt. Servera till risotto frutti di mare. Drick 23-26. La Fioca importeras av Vinonista.

La Fioca ligger i byn Nigoline med närhet till sjön Iseo och med utsikt över Alperna. Företaget startades 1956 av Orazio Gatti. Den första vingården La Fiòca och området Corte Franca. Idag drivs företaget av Orazios sonm, Sergio och barnbarnet Massimiliano. Förutom mousserande vin gör man även stilla röda och vita viner.