Laddar annons
Rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment - 12 maj
10 May, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment - 12 maj

Lanseringen av vita- , mousserande och roséviner i det tillfälliga sortimentet den 12 maj bjuder på en bra spridning av riktiga toppar och spännande viner.

Bland de mousserande vinerna hittar vi två för pengarna lysande champagner och en bubbelleverans från södra England av kvalitet. Lanseringen av vita viner är riktigt bra och toppas av ett Loirevin och ett moselvin från Fritz Haag vars prisvärdhet är slår det mesta. Till slut: missa inte att prova Penfolds Max´s chardonnay som också ger mycket värde för pengarna. All information om rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment 12 maj hittar du i tabellen längst ner.

Rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment - 12 maj

Champagne

Champagne

Grand Cru Blanc de Blancs 2017 (92331), Hervé Dubois, 369 kr

Trevlig, pigg doft med gula äpplen, vita blommor, vita persikor, spettekaka och mandlar. Frisk rund smak med citronolja, lime, grapefrukt och lite krämigt tillgängligt avslut med bra syra och fina mineraltoner.

Rosé, vitt och mousserande 12 maj

Prologue (90027), Champagne J.M. Labruyère, 379 kr

I doften hittar vi en härligt frisk vårfläkt från Champagne med gröna äpplen, citrus, vita persikor och nötter. Fortfarande ung och lite återhållen i smaken med grapefrukt, citron, vinteräpplen, krispiga mineraler, klockren syra och ett knastertorrt avslut med lite sälta. Det här är en knastertorrt Champagne och en välsvarvad skapelse som kombinerar komplexitet, syra och elegans på ett imponerande sätt och dessutom till ett pris som gör det extra attraktivt. Prologue går utmärkt att spara i 5-8 år eller mer. Servera till Suchi. Gjort på 70% pinot noir och resterande del chardonnay. Domaine de Labruyère är ett ungt champagnehus som drogs igång 2012 av familjen Labruyère som även har egendomar i Bordeaux och Bourgogne.

Mousserande - England

Exton

Blanc de Noirs (95524), Exton Park, 399 kr

Friskt och tillgängligt med stiltypiskt citruspimpad frukt, äpplen, päron, citronzest och en gnutta kola.
Smaken är mogen, rund och rik med bra balans och snyggt uppstramande syror som drar mot både citron och lime.

Vitt - Frankrike

Savannieres

Savennières Roche aux Moines 2020 (90069), Domaine aux Moines, 339 kr

Stor och välkomponerad och elegant doft med gula äpplen, persika, päron, kvitten, gula blommor och salvia. Superbalanserad smak med klockren syra, citrus, färska örter, mineraler, sälta och en fantastisk harmoni. Lite kostsam men verkligen ett toppexempel på vad bra chenin kan åstadkomma!

Vitt - Tyskland

Fritz Haag

Brauneberger Juffer Riesling Spätl. Grosse Lage 2021 (90112) WG Fritz Haag, Mosel, 229 kr

Aromatiskt och friskt med elegant välstrukturerad frukt av äpplen, päron, persika, skiffer och passionsfrukt. Smaken är sagolikt välbalanserad med en lätt rökig ton, aprikos, vinteräpplen, klingande rena syror och fantastisk harmoni. Trots att det står spätlese på etiketten och trots att den upplevda sötman är förhållandevis hög gör syran att det skapas en balans som gör att detta inte upplevs som ett sött vin. Elegans, klingande ren frukt och en skärpa i syran är synonymt med Haag men denna gång kan vi lägga till ”svårkopierat prisvärdhet”. Hatten av för denna!

Vitt - Grekland

Rosé, vitt och mousserande 12 maj

Estate Argyros Assyrtiko 2021 (94341), Santorini, 249 kr

Frisk doft med äpplen, citrus, melon, mandlar, vita persikor och blommor. Stram, frasigt ren smak med grapefrukt, mineral, sälta, bra syra och imponerande balans och komplexitet. Servera till kolgrillad bläckfisk.

Vitt - Sverige

Himmelen

Immelen 2021 (92136), Kullabergs Vingård, 489 kr

Aromatiskt med äpplen, aprikos, blommor, päron och örter. Smaken är välbalanserad med fläder, pomerans, nektariner och bra syra. Kullaberg och Immelen hör till toppskiktet av vad svensk vinnäring har att bjuda på och det här är bra och värt att prova även om prislappen är hög.

Vitt - Australien

Koonuga

Max's Chardonnay 2022 (90035), Penfolds, Adelaide Hills, 150 kr

Ung och frisk doft med mogen frukt av päron, persika, äpplen och elegant hanterad ek. Välstrukturerad smak med stenkross, citrusfrukter, bra syra, rökiga mineraler, sälta och fat. Välgjort och fyndigt prisvärt.

Rosé - Frankrike

Miraval

Miraval 2022 (99111), Famille Perrin, Côtes de Provence, 195 kr

Frisk och trevlig rosé med smultron, vinbär, äpplen, vattenmelon, citrus, äpplen med bra syra. En välgjord rosé från Provence som bjuder på energi och egen karaktär.

Tavel

Tavel Rosé E Guigal 2022 (92508), E Guigal, Tavel, 175 kr

Doftrik och strukturerad rosé med hallon, tranbär, granatäpplen, bra syra, bra balans, mineraler och lite sälta. En frisk och pigg Tavel från Guigal som även detta år står för en av toppnoteringarna i rosésortimentet.

Rosé - Österrike

Magnum

Schloss Gobelsburg, Magnum Rosé 2022 (94019), Niederösterreich, 225 kr

En försiktigt aromatisk, frisk och bärig rosé med smultron, äpplen, persika, citrus och lite sälta. Rent, friskt och snygg och mycket rosévin för pengen.

Rosé - Italien

Rosé, vitt och mousserande 12 maj

Lacrimarosa Mastroberardino 2022 (91248), Irpinia, 155 kr

Ett ungt och friskt rosévin med smultron, hallon, persikor, kalk, mineraler och lite sälta i eftersmaken. Rent, friskt, välbalanserat och lite mer karaktär än många andra viner i den annars ganska karaktärslösa rosévinsdjungeln.

Rosé - Spanien

Txakolina

Txomin Etxaniz Rosado 2022 (91310), Etxaniz Txakolina, Getariako Txakolina, 139 kr

Stram torr frukt med smultron, hallon, vinteräpplen, bra syra, mineraler och sälta. Gjort på druvorna med de tungvrickande namnen hondarribi zuri och hondarrbi beltza.

[drinklist id="105564"]