Laddar annons
Bäst i test vecka 20 - fyra fynd från Europa
16 May, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 20 - fyra fynd från Europa

I bäst i test vecka 20 blir det blandad europeisk kompott med besök i Österrike, Italien och Spanien. Fyra viner – två röda och två vita som alla klarar fyndgränsen

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 20

Vita viner

Arneis

Damilano langhe Arneis 2021 (59322), Italien, Piemonte, Langhe , 149 kr 16,5 poäng (++)

Frisk, pigg och lätt aromatisk doft med päron, äpplen, citrus, blommor, mandlar och örter. Trevlig, lätt och spänstig smak med melon, persika, timjan, fin syra och lite sälta. Servera till vitlöks- och örtpenslade, gratinerade havskräftor. Vill man prova en välgjord och mycket prisvärd Arneis som ger en bra bild av druvan är detta vinet. Damilano importeras av Philipsson & Söderberg

Giuseppe Borgogno la grunden till företaget som idag heter Damilano redan på 1890-talet då han började odla druvor på några speciellt utvalda platser i Barolo. Namnet kommer från hans svärson, Giacomo Damilano som vidareutvecklade vingårdarna och produktionen på tidigt 1900-tal. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn företaget som ligger en dryg kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De kontrollerar runt 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Man odlar flera druvor utöver nebbiolo, en av dem är den vita arneis som var på väg att försvinna från Piemonte. Nu har druvan fått ett uppsving och intresset för den ökar. På den lokala dialekten i Piemonte betyder Arneis ”svår, besvärlig typ eller en rackare”. Detta namn har den fått på grund av att den är svårodlad och ger låg och osäker avkastning.

Bäst i test vecka 20 Gamlitz

Lackner Tinnacher Gamlitz 2021 (4681), Österrike, Südsteiermark, 164 kr, 17 poäng (++)

Knivskarpt definierad doft med eleganta drag av skiffer, gråpäron, citrus, örter och kalk. Smaken är stram och krispigt ren med citronskal, äpplen, mycket extrakt, klockren syra, värme och fin sälta. Gjort på 100% sauvignon blanc och sannolikt ett vin som går att lagra åtskilliga år men jag skulle dricka detta inom de närmsta fyra åren för att njuta av den friskhet som finns i vinet nu. Servera till musselcarbonara gjord på blåmusslor och linguine. Lackner Tinnacher importeras av Johanlidbyvinhandel.

Familjen Lackner-Tinnacher har producerat vin sedan 1770. Katharina Tinacher tog över ansvaret för vinerna 2013 och började genast ställa om till ekologisk odling. Egendomen fick namnet Lackner-Tinnacher när Katharinas föräldrar gifte sig 1978. Namnt Lackner kommer från mammans familj och Tinnacher från pappans. Företaget har 27 hektar vingårdar och merparten av dessa ligger i kommunen Gamlitz som även är huvudort i området. Vineriet ligger i den närliggande byn Steinbach, mitt i ett hav av vingårdar.

Röda viner

Gratena

Gratena Chianti 2021 (2717), Chianti, 139 kr 16,5 poäng (++)

Tillgänglig inbjudande doft med björnbär, vildhallon, mörka körsbär, sandelträ och salvia. Medelfyllig, rik smak med mogen frukt av björnbär, torkade mörka körsbär, sötlakrits, vanilj, örter och fat. Drick 23-26. Servera till vegetarisk lasagne eller pizza. Det här vinet ligger i det fasta sortimentet och finns i ett fyrtiotal butiker och är mitt i ett årgångsbyte. Jag har inte provat 2019 eller 2020 men jag skulle satsa på att hitta 2021. Det här känns som ett vin gjort en årgång då allt gick rätt för producenten. På en provning med ett åttiotal röda viner tog detta hem ”pokalen” som månadens mest prisvärda vin. Gratena importeras av Chris Wine.

Fattoria di Gratena har en lång historia som börjar på 1290-talet då munkar bosatte sig på den platsen som idag är Gratena. Sedan 1968 äger familjen Sieni gården. Man har 16 hektar vingårdsmark och 1 600 olivträd. Idag sitter Rosanna och Paul Sieni vid rodret för egendomen som redan 1994 blev ekologiskt certifierad. Gratena Chianti är gjort på 100 % sangiovese men på gården finns ett mindre antal stockar av en art som 2010 fick status som en ursprunglig inhemsk druva och därför tillåten i produktionen av Chianti. Arten går under namnet gratena noir.

Fattena

Marqués de Murrieta Reserva 2018 (2612), Rioja, 211 kr 17,5 poäng (++)

Stor och tät doft med mörkbärig frukt av björnbär, plommon, moreller, choklad och rökiga fat. Smaken är djup och koncentrerad med en fint floral ton och en gnutta mer mognad som ger vinet lite mer harmoni än den tidigare årgången. Eftersmaken är tät med mörka körsbär, kaffe, tobak, bra balans och fina syror. Drick 23-29. Gjort på en blandning av 86% tempranillo, 8% graciano, 4% Mazuelo och 2% garnacha.

Marqués de Murrieta är en av de mest anrika bodegorna i Rioja. Företaget etablerades 1852 av Luciano Murrieta och var det första bodegan i Rioja att exportera sitt vin. 1872 köpte Murrieta ett landområde där Castillo Ygay byggdes och området som omger slottet anses vara en av Riojas mest ikoniska vingårdar. Reservan är “motorn” bland Murrietas många viner och står för lejonparten av försäljningen. Marqués de Murrieta importeras av Ward Wines.