Laddar annons
Rosso di Montalcino x 2 i beställningssortimentet| Lillördag
29 Mar, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rosso di Montalcino x 2 i beställningssortimentet| Lillördag

VIN I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET. Två goda röda viner är i fokus denna vecka. Båda är från Toskana, Montalcino. Ett vitt vin från Frankrike får representera smakstil som passar vår och primörer.

Utöver topp-klassificeringen Brunello di Montalcino kan områdets producenter göra ett något enklare vin, som får heta Rosso di Montalcino. Det finns lika många anledningar som det finns vinhus till varför en producent gör en enklare Rosso. Ett skäl kan vara att vissa vingårdslägen är nyplanterade och unga (vinstockarna ger inte den kvalitet producenten eftersträvar för att göra toppvin).

För konsumenter är "Rosso di" (finns ex för Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepucliano) vanligtvis en indikation på ett enklare vin, samtidigt ett riktigt bra vinköp. Vinsmaken är möjligen inte lika koncentrerad, å andra sidan är vinet mer tillgängligt och njutbart just nu med en för området tydlig karaktär och typicitet. I alla fall i vin av utvalda producenter (här behöver konsumenter välja med urskiljning). Priserna på Rossovinerna är också helt andra, de är (borde vara!) billigare än store-syskonen.

Brunello är lokalt, druvan, som är sangiovese.

VINTIPS I BS (beställningssortimentet)

BETYG FYRA MYNT


VITT VIN
Saumur Tradition Brut (71783), Domaine du Vieux Pressoir, Saumur Loiredalen Frankrike, 138 kr
Torrt, medelfylligt fruktigt vin med mjuk mousse och en fin, lätt örtig smak. Trevlig. Passar för alla som vill prova ett mousserande vin från ett mindre känt distrikt (i Sverige).

RÖTT VIN
Rosso di Montalcino Pian delle Vigne 2014 (75952), Marchesi Antinori, Toskana Italien, 179 kr
Medelfyllig smak av röda, mogna bär, körsbär, mandel och fat. Frisk örtig eftersmak. Härligt gott vin till uppgraderade vardagsrätter som lyxig pasta, bön eller risrätt.

Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2013 (70303), Col d'Orcia,Toskana ITalien, 154 kr. EKO
Komplex och fyllig smak av mörk frukt, inslag av söta bär frisk balans och kryddiga ekfat. Mogna tanniner. Toppval!

Mat och vininspiration av Karin, Måndagsmatchen med vin från Montalcino.

Huvudbild: från Col d'Orcia och med ägaren, greve Francesco Marone Cinzano.

Söker du inspiration till vilken mat som passar ett speciellt vin eller vinstil, surfa in på fliken Mat & Middag

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Då tipsar vi om vin ur beställningssortimentet. Du kan hinna få hem vinet till - lördag men räkna med upp till 10 dagar.