Laddar annons
Alltid nära vin i Nahe | Vinregion Nahe i Tyskland
25 Mar, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alltid nära vin i Nahe | Vinregion Nahe i Tyskland

NAHE. Vinregionen har samma namn som floden Nahe, biflod till Rhen, och ligger i sydvästra Tyskland. Regionen tillhör med sina 4 200 ha vinodlingar en av de större producenterna och läget är öster om Mosel och i väster gränsande till Rheinhessen.

Vin från Nahe. Nahe är fömodligen Tysklands minst kända vinregion. Men kanske, är det en av dem som är mest "rewarding" att lära känna bättre då vinerna är drickvänliga, området välkomnande och överblickbart precis som att merparten producenter arbetar hållbart om de inte är EKO-certifierade.

Nahes geografiska läge

Floden Nahe sträcker sig i direkt väst östlig riktning fram till straxt söder om Bad Kreuznach där Nahe viker av skarpt mot vänster för att fortsätta i rak syd-nordlig sträckning fram till staden Bingen. I Bingen går Nahe in i Rhen. På andra sidan Rhen, när på plats i Bingen, har man panoramablick över Rheingaus branta vingårdslägen, bland andra Rüdesheimer Berg Roseneck. Det är rörande vackert!

Vinregion Nahe är som andra vindistrikt varierat och flera dalar, Guldenbach, Gräfenberg, Glan, Trollbach, Ellerbach och Alzen, gör att jordmån samt unika klimat- och väderförutsättningar råder. Möjligen tillhör ändå Nahe en av regionerna med de mest komplexa och varierande jordarna i Tyskland. Jordarna spänner över hela registret och en uppskattning säger att det finns 180 olika jordtyper i Nahe.

Den mest utmärkande jorden i Nahe är röd vulkansten

Fakta vinregion Nahe

Klimat: Milt stabilt. Lite regn, sällan frost.
Jordmån: Quartz, skiffer, porphyr, melaphyre (småkornig, blandad mörk sten av sand m m), röd sand- och vulkansten, eroderade jordar med inslag av lera, lera blandad med sandsten, skiffer, loess, många varianter av lerjordar.
Vinodlingar: 4 200 ha
Druvor, gröna: riesling (25% av odlingarna), müller-thurgau, silvaner, kerner och scheurebe.
Druvor, blå: dornfelder, spätburgunder (pinot noir), portugieser

Vin från Nahe

Att peka på distinkt utmärkande smak-karaktärer i vinerna från distrikt Nahe är en omöjlig fråga för ett generellt svar. Som vinvän känner man väl till producentens betydelse, vingårdens läge, druvsort och årgång vilka alla och fler, inverkar på ett vins smak.

Men, som introduktion skulle jag vilja beskriva vinernas stil som fruktiga, eleganta med mer eller mindre smak av mineral samt mycket drickvänliga. Den stramaste Naherieslingen är mycket mer tillgängligt än rieslingvinet från ex Rheingau eller Rheinhessen. Lägg till att vinernas prisnivå ligger betydligt lägre.

Är det möjligen därför en del branschfolk och kännare himlat med ögonen och viftat bort Nahevin som ”kusinen från landet”? Senast i veckan innan mitt besök till Nahe träffade jag fler än en tysk vinproducent som oblygt ifrågasatte mitt val av resmål. Om det är vinet Liebfraumilchs tveksamma rykte som gör sig påmint kan man bara spekulera i men faktum är att fler regioner åkt med i Liebfraumilchs framgångssaga. Visste ni förresten att Liebfraumilch är så gott som ett okänt vin för tyska konsumenter.

Här en parallelldal till Guldental, vinberget-läget heter Löhrer Berg

Vinproducenter i Nahe

Det finns ungefär 350 aktiva vinproducenter i Nahe idag. Trenden är sjunkande, vinhus säljs till större företag varför det tillfälligtvis ser ut som att de stora vingårdsägarna stärker sina positioner. Bara i byn Langenlonsheim där Weingut Bürgermeister Schweinhardt har sitt säte verkar idag endast 10 odlare, innan kriget var de över 300.

Faktaruta | VDP, Verband Deutcher Prädikatsweingüter e.V.

I Nahe finns för tillfället nio VDP premierade vinproducenter. Weingut Dr. Crusius, Schlossgut Diel, Weingut H. Dönnhof, Weingut Emrich-Chönleber, Gut Hermannsberg, Weingut Kruger-Rumpf, Weingut Prinz Salm, Weingut Joh. Bapt. Schäfer och Weingut Schäfer-Fröhlich.

Som medlem i VDP gäller hög kvalitet på vinerna som produceras, många menar att det är de bästa tyska producenterna med de bästa lägena (vilket såklart inte är en sanning, även om VDP borgar för toppkvalitet). Viner ska vara autentiska sitt ursprung och karakteristiska sin druvsort. Beteckningen VDP Grosse Lage står för de bästa vinerna inom VDP. De är toppvinerna som producerats enligt de mest strikta kriterierna av dem alla. Oftast är de också vinerna som lämpar sig att lagra.

På gång i Nahe

Inriktningen för Nahes vinodlare går i riktning mot tydligare diversifiering samt att specialisera sig alltmer. Det kan handla om vin från enskilda unika lägen, som jordar eller branta vingårdslägen till att vinifiera druvor på ett för Nahe lämpligt sätt. Merlotvin vinifierade som vita viner provade jag flera av under Prowein (årlig branschmässa som går av stapeln i Düsseldorf).

I luften kan man skönja en framtidstro och en stolthet hos regionens producenter. Olikt andra tyska vindistrikt sker mycket av sälj-, och marknadsarbetat av vinproducenterna själva vilka aktivt besöker mindre konsumentmässor som att de arbetar hårt med direktförsäljning, från vingården eller via nätet med hemleverans som bonus.

Många av Nahes vinproducenter har även utökat sin business med övernattningsmöjlighet för att på så sätt ge turister en inblick i hur arbetet hos vinbonden går till. Ute Schweinhardt berättar att efterfrågan på övernattningsrum ökar och att hon och hennes man, Axel, nu beslutat sig för att bygga ut.

Många producenter arbetar om inte EKO, så hållbart. En anledning till att man lyckats bra över hela linjen är att Nahe är relativt torrt område. Likaså är plantering av tåligare sorter som solaris starkt på frammarsch. Valet faller således på äkta, men udda sorter, framför genmanipulerade varianter vilka ska tåla diverse skadeangrepp m m.

Läs recension av ett av Weingut Bürgermeister Schweinhardt viner i gårdagens #vinköplista:
Toppriesling från Weingut Bürgermeister Schweinhardt i Nahe

Läs om: Weingut Bürgermeister Schweinhardt.  
Läs om kvalitetsindelningen för tyska viner, Deutcheweines hemsida.