Laddar annons
27 Mar, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till Citronkyckling i lergryta

CITRONKYCKLING. Lättlagad och god kyckling som i princip lagar sig själv, i lergryta.Vinet till är förslagsvis vitt, med smak av Italien.

Jag matchar det vita vinet till citronkycklingen för att plocka upp örtigheten i smaken och då vinet även har en bra rondör ska kombinationen till kyckling fungera.

Vinet

Righetti Veneto Pinot Grigio 2015 (72407), Luigi Righetti, Veneto Italien, 99 kr
Torrt, friskt smakrikt av vit och grön frukt med inslag av örter och en lätt kryddig rondör. Bra eftersmak. Passar även perfekt till skaldjur och mingel.

Recept | Citronkyckling i lergryta | 4 portioner

1 stor kyckling i 4 bitar
1 tsk salt
1 rågad tsk citronpeppar
1 tsk söndersmulad dragon eller oregano
1 liten pressad vitlöksklyfta
2-3 msk pressad citron
tunt strimlad ska av 0,5 citron EKO
8 små gula, skalade lökar
1 mediumstor morot, i smala stavar
1 liten palsternacka i skivor eller bitar

Gör så här

  • Lägg lergrytan, med lock, i blöt i kallt vatten så det täcker. Minst 30 minuter.

  • Gnid in kycklingbitarna, även under skinnet med salt, citronpeppar, vitlök, önskad örtkrydda och pressad citron.

  • Lägg grönsakerna i den blötlagda grytan, lägg sedan på kycklingbitarna ovanpå. Fördela citronskalet över alltsammans och sätt in den våta lergrytan i kall ugn.

  • Värm ugnen till 200 grader och låt sedan grytan stå i 45 minuter.

  • Servera med ris (blanda gärna med ärtor eller annan grönsak) eller pasta. Väljer du det senare smakar det extra gott med färskriven parmesanost.

Bild: Bildbank - GuldFåglen, den svenska kycklingen