Rött lagringstips som lördagsvin | Vinköplistan 33
Servera det röda lördagsvinet till smakrik, mustig middag men kanske bäst, lägg några flaskor i källaren till nästa år.
Rött lagringstips som lördagsvin. Viner som lämpar sig bra att lagra, oavsett om de är röda eller vita, har en sak gemensamt. En balanserad, frisk fruktsyra.
Mognadsutvecklingen i vin är komplex och hur förloppet framskrider beror på en mängd olika saker. Som goda lagringsbetingelser, ett "bra" vin som har balans och kanske framförallt, ditt tålamod.
Fruktsyran är möjligen en av de viktigare delarna för ett lagringsvin. Passa på att testa hur viktig fruktsyran är för den fortsatta smakutvecklingen. Och hur friskt det unga lagringsvinet som man lägger ner i källaren faktiskt kan smaka. Utmärkt, ja faktiskt ett skolboksexempel, visar det röda, ekologiska vinet Pech-Latte 2021 (2233) upp i nya årgången.
Rött lagringstips som lördagsvin - bakgrund
Jag kunde jämföra den senaste årgången (som nu har ny etikett) med vinet som lagrats i sommarhusets jordkällare 1 år. Otroligt spännande provning som också visade att ett år möjligen är för kort tid och att just det här vinet utan problem kan sparas upp till 5 år. Kanske till och med längre. Och att just viners lagringspotential faller tillbaka på den "goda" fruktsyran. Kul och intressant.
Fredagsvin, vitt och rött, max 149 kr
Casa Clara Capela 2020 (2124), VITT.
Casa Clara, Alentejano Portugal, 89 kr
Druvor: 70% antão vaz, 30% arinto.
Torr, medelfyllig, friskfruktig och nyanserad med en lätt sötma i kulissen, mandel och fin örtig längd.
Omdöme: Personlig, okomplicerad, trevlig. Gillar verkligen ett vin som detta, som i sin enkelhet, ändå är personligt tydlig.
Passar till: till småplock, till sallader och till färska skaldjur som småmusslor i vitlöksosande örtig buljong.
Betyg: 4
Navajas Crianza 2017 (22652), RÖTT
Druvor: tempranillo, garnacha och mazuelo
Fyllig. Mörk frukt, yppig och solig, inslag av läder, fat, tobak, blyerts och viol. Nyanserad.
Omdöme: Otroligt bra, klockrent lagringsvin i kort perspektiv men också helt rätt att dricka nu. För alla som söker skolboksexempel på vin med "vaniljkaraktär".
Betyg: 4+
Lördagsvin, vitt och rött 150-250
Domaine du Mont-Épin Viré-Clessé 2017 (74126), VITT i BS
Richard & Stéphane Martin, Bourgogne Frankrike, 169 kr
Druvor: chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig, sötmogen frukt av äpplen, aprikos, persika och gröna örter. Mineral, lätt smörig rondör. Bra längd.
Omdöme: Utmärkt. Bra syra, perfekt rondör och elegant kraft. Nyanserad.
Passar till: finare fiskmiddag eller till kyckling.
Betyg: 4+
Chateau Pech-Latt 2021 (2233). RÖTT.
Corbieres Frankrike, 159 kr
Druvor: Carignan, grenache, syrah och mourvèdre.
Medel/fyllig, stram och frisk av mörkröd frukt, inslag av bär, örter, fat och tobak samt lite lakritsviol. Lång och frisk.
Omdöme: Ungdomlig frisk smak, bra struktur. Tänk såhär: provar ni vinet nu är smakens friskhet i framkant. Gör provningsnotering. Lägg undan 1 flaska eller fler. Prova om ett år och upptäck att smakerna gått samman, och att friskheten inte längre är i fokus.
Betyg: 4
Om Vinbankens Vinköplista
Minst fyra nya vinförslag per vecka.Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 150 kr och lördagsvinet, eller kalla det helgens festvin, håller högre klass för att passa en bättre middag. Urval bland vinerna mellan 150 - 250 kronor.
» direkt till Vinbankens topplistor - för fler tips och uppslag.