Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 14 april
12 Apr, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 14 april

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 14 april är bra med flera spännande och köpvärda viner och mycket prisvärdhet.

Först på ”bästlistan” ligger Mastroberardinos Radici Taurasi Riserva. Därefter kommer Alain Brumonts Bouscassé Vielles Vignes tillsammans med Artukes Finca de los Locos på en delad silverplats. Mycket värde för pengarna får man också i Finca las Moras Syrah. All information inför lanseringen av rött vin i tillfälligt sortiment 14 april hittar du i tabellen längst ner.

Rött vin i tillfälligt sortiment - 14 april

Frankrike

Margaux

Confidences de Prieuré-Lichine 2020 (95993), Margaux, 297 kr

Ung och pigg Bordeaux med frisk körsbärsfrukt, vinbär, hallon, örter, lite ceder och ett avslut med syrliga bär och en antydan till bitterhet i eftersmaken.

Chortus

Grande Cuvee 2020 (92619), Domaine de l'Hortus, Languedoc-Roussillon, 249 kr

Ung, piggt och friskt med blåbär, björnbär, plommon, kryddor och lagerblad. I smaken tar körsbär, vildhallon, oliver och rosépeppar över och bjuder på en bra kombination av elegans och smakrikedom. Lättgillat av den numera ganska vanliga Languedoc-kombon GSM: grenache, syrah och mourvedre.

Château Bouscassé Vieilles Vignes 2019 (94223), Alain Brumont, Madiran, 329 kr

Stor doft med svarta vinbär, plommon, björnbär, lagerblad, svartpeppar och fat. Smaken är koncentrerad med mörkbärig frukt av bigarråer, lakrits, choklad, läder och fat. Väldigt välgjort med lysande struktur och ganska bordeauxlikt för mycket mindre pengar.

Côte-Rôtie Xavier Gérard 2019 (92427), Côte-Rôtie, 549 kr

Ung och varmt mogen frukt med björnbär, violer, rökiga fat, tjära, krossad sten, lagerblad, kaffe och choklad. Mycket koncentration, många smaker och mycket smak – fortfarande ungt och allt har inte hittat till sin plats - ge den ett par år så kommer det lite mer harmoni och då finns förutsättningarna för att det blir det mycket Côte-Rotî för lite pengar.

Italien

Rött vin 14 april poliziano

Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2019 (95489), Poliziano, 215 kr

Snyggt och elegant med mörka körsbär, violer, björnbär, vildhallon, bra intensitet, kaffe, choklad, bra balans, energi och längd. Lite mer rödbärigt och i en något lite elegantare stil än vi är vana vid från Poliziano men med samma finess och balans.

Passi

Passi di Orma 2021 (90584), Poderi Orma, Bolgheri, 229 kr

Ett elegant, friskt och rödbärigt vin med körsbär, vildhallon, plommon, vinbär, asiatisk kryddblandning, nougat och lätt rostade fat. Ett vin från Bolgheri i Toscana i en lite elegantare stil med frisk rödbärig frukt.

Radici Taurasi Riserva 2016 (93943), Mastroberadino, Kampanien, EKO, 459 kr

Varmt mogen rik frukt med plommon, mörka körsbär, grafit, asiatiska kryddor, grillkol och fat. Smaken är underbart koncentrerad med en komplex och superläcker ton av kryddblandningar, rökiga mineraler, mörka körsbär, läder, lakrits och skog och faktiskt ännu mycket mer men vi begränsar oss och konstaterar: lysande balans i ett kockrent vin gjort på 100% aglianico (vad den druvan kan!) – ett måste till källaren.

Spanien

Artuke

Finca de los Locos Artuke 2020 (95291), Bodegas Y Viñedos Artuke, Rioja, 269 kr

Tät mörklila frukt med violer, björnbär, blåbär, mörka körsbär, kalk och kryddor och allt i snygg harmoni med lång och välbalanserad smak som bärs av en fin syrastruktur och en bra ryggrad av lite torra tanniner. En busigare och lite piggare stil än tidigare årgångar. Artuke fortsätter att imponera med sin annorlunda, innovativa och vibrerande stil av viner från Rioja.

Marta Mate

Marta Maté 2020 (92600), Ribera del Duero, 259 kr

Ung tät och lätt rökig med violer, björnbär, körsbär, lagerblad, muskot, kaffe, bra balans och en rikt koncentrerad och friskt kryddig eftersmak. En välgjord Ribera del Duero med en lite piggare stil än de tungt ekade och rökiga vinerna som vi ser så mycket av från detta område.

USA

Rött vin 14 april Othello

Othello 2018 (90510), Dominus Estate, Napa Valley, 499 kr

Ungt och kraftigt med svarta vinbär, plommon, björnbär, violer, ceder, lagerblad och rostade fat. Smaken är fyllig och rik med björnbär, mörka körsbär, piptobak, kaffe och choklad. Servera till grillade lammracks med ugnsrostade grönsaker.

Artemis

Artemis Cabernet Sauvignon 2019 (93955), Stag's Leap Wine Cellars, Napa Valley, 599 kr

Tät och djup cabernet med mörkbärig aromatisk frukt av björnbär, plommon, svarta vinbär, violer, lagerblad, ceder och eukalyptus. Smaken är druvtpiskt caberneig med bra balans, cassis, kaffe, choklad och lite piptobak. Det här är helt min typ av vin och det lever upp till all mina förväntningar på en bra cab från Kalifornien. Men precis som det är med många heta vinproducerande regioner – det är lite för dyrt för att vara prisvärt. Brist på prisvärdhet till trots får detta min rekommendation.

Bogle

Old Vine Zinfandel 2020 (95011), Bogle Vineyards, Kalifornien, 187 kr

Aromatiskt och stort med rik mogen frukt av björnbär, svarta vinbär, vildhallon, violer, kryddpeppar, kanel, kaffe, choklad, bra balans och mycket smak per krona. Ett kvalitetsmässigt skutt från årgången 2019 och ett lättgillad och svårslaget grillvin som är värt att prova.

Argentina

Las Moras

Las Moras Gran Syrah 2019 (90378), Finca Las Moras, Cuyo, 165 kr

Ung och stor doft med tät rik frukt av violer, björnbär, svarta vinbär, tjära och fat. Djup, koncentrerad och mörkbärig smak med körsbär, svarta oliver, svartpeppar och bra balans. En välgjord och druvtypisk syrah som passar utmärkt till grillad biff med potatisgratäng. Bra att dricka idag men klarar sig även till nästa grillsäsong.

[drinklist id="105208"]