Laddar annons
Bäst i test vecka 15 - fyra exklusiva rieslingviner
11 Apr, 2023

Bäst i test vecka 15 - fyra exklusiva rieslingviner

I bäst i test vecka 15 och 16 blir det fokus på Tyskland, fokus på riesling och uteslutande viner från årgången 2021. Denna vecka tar vi fyra lite exklusivare rieslingtips, nästa vecka blir det fyra viner i en något lägre priskategori men samma infallsvinkel - mycket prisvärda viner.

Alla viner vi rekommenderar i ”bäst i test” vecka 15 och 16 har det där lilla extra och lite till. Därför är det lite knepigt att lyfta något vin över de andra men jag kan inte låta bli att nämna Emrich Schönlebers Frühlingsplätzchen som är något alldeles extra speciellt. Jag har provat vinet två gånger och nackhåren reser sig när jag dricker det – det är verkligen ett av de där vinerna som man kommer att ångra varje flaska man inte köpte.

Varför så mycket uppmärksamhet kring riesling och varför just årgången 2021? Svaren är enkla: Tysk riesling ger oerhört mycket valuta för pengarna. Så har det varit ett tag och det fortsätter att vara det samtidigt som priserna skjuter i höjden i andra vinproducerande områden. Årgången 2021 är, på de flesta håll i Tyskland, en klassisk rieslingårgång med stram frukt, markanta syror och ren elegant krispighet med lite mineralsälta. Det var ett tag sedan vi såg en årgång med dessa drag och de blir allt ovanligare. Att dra alla regioner över en kam är inte alltid lyckat och det gäller även årgången 2021. Generellt fick producenterna jobba hårdare med skörden och göra fler svåra avvägningar men på de flesta håll blev ändå resultaten lysande. I Moseldalen gjordes många bra viner men här varierar resultaten lite mer än i andra områden.

Två av vinerna finns i skrivande stund i tillfälliga sortimentet och finns tillgängliga både i butiker och i Systembolagets webbsaldo, vilket gör att det går att beställa dem till samtliga butiker.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 15 - fyra exklusiva rieslingviner

Rings

Weingut Rings Ungsteiner Nussriegel Riesling Trocken 2021 (73824), Pfalz, 231 kr 17,5 poäng (++)

Ungt, friskt och snyggt stramt med gröna äpplen, citrus, tändsticksplån, vita blommor och örter. Smaken bjuder på klingande ren frukt med äpplen, citronzest, persika och en imponerande smakrikedom som kräver lite tid i glaset för att komma fram men allt finns där och lite till: klockrena syror, krispiga mineraler, kalk och en försiktig sälta. En lysande, torr, ren och elegant riesling från en toppårgångsom går bra att dricka nu men kommer att öppna sig ännu mer om något år. Drick 23-30. Servera till marinerad grillad lax med färskpotatis, grillad broccoli och yoghurtsås med citron och färska örter. Weingut Rings importeras av Terrific wines.

Weingut Rings har funnits i dagens tappning sedan 2001. Syskonen Andreas, Steffe och Simone tog över en verksamhet från sina föräldrar där man producerade frukt och bulkviner. Det här ett företag som tagit en snabbfil från bulkvinsproduktion till hög kvalitet på kort tid. Steffen ansvarar för de vita vinerna Andreas (som har med sig erfarenhet från Wagner-Stempel) ansvarar för de röda och systern Simone hanterar allt där emellan. Nussriegel är ett så kallat Erste Lage som ligger intill det kända och Grosse Lage-klassificerade Weilberg. Ett högklassigt vin från en innovativ producent det ska bli roligt att följa.

Bäst i test vecka 15

Riesling Im Pitterberg Kruger-Rumpf 2021 (95035), Nahe, 326 kr, 18 poäng (++)

Ungt friskt och laddat med citrus, blommor, flinta, stenrök, persika och gråpäron. Smaken är välbalanserad med grapefrukt, gula äpplen, ostronskal, mineraler och underbar syra och sälta. Supersnyggt, superelegant och väldigt köpvärt. Im Pitterberg finns i flera butiker samt i Systembolagets webbsaldo vilket gör att det går att beställa till alla butiker. Drick 23-30. Servera till ugnsbakad hälleflundra med vitvinssås jordärtskockspuré och broccoli. Kruger-Rumpf importeras av Wine Affair.

Kruger-Rumpf ligger i Münster-Sarsheim i Nahe. Familjen Rumpf har producerat vin i Nahe sedan tidigt 1700-tal men det var Stefan Rumpf som i mitten på 1980-talet låg bakom att utvecklingen satte fart. Idag är det sönerna Georg och Philipp som driver familjeföretaget. Man kontrollerar dryga 40 hektar vingårdsmark där fokus ligger på riesling men pinot noir är också en druva bröderna tror mycket på. Familjen Rumpf är i slutfasen av att få sina vingårdar eko-certifierade och räknar med att detta blir klart under 2023. Im Pitterberg är ett monopol (en ägare kontrollerar hela vingården) som omfattar fem hektar mark som ligger på sydsluttningar och planterades på 1960-talet.

Philip Kuhn

Riesling Kirschgarten GG 2021 (94849), Philipp Kuhn, EKO, Pfalz, 399 kr 18,5 poäng (++)

Rent friskt och stramt med gröna äpplen, vinbärsblad, gråpäron, blommor, flinta, örter och citrus. Stor, spikrak och ståligt ren smak packad med mineraler, krossad sten, massor av kalk, underbart krispig sälta och en klingande ren syra som biter till rejält men enbart på ett positivt sätt. Som flera av Philipp Kuhns rieslingbaserade viner är den här lite hård, kalkstinn och kantig som ung och den har verkligen många fler dörrar att öppna innan den visar sitt fulla spektra. I mångas smak kanske den borde få vila i några år till men jag har svårt att hålla fingrarna borta från denna prestation redan nu. Jag tror jag skrev det redan om årgången 2020 (men det här är snäppet stramare och stråt vassare) – ytterligare ett Vinbanks-WOW till Philipp Kuhn!. Philipp Kuhn importeras av Tryffelsvinet.

Philipp Kuhn finns i Pfalz i Rhendalen och drivs av just Philipp som tog över ansvaret från sina föräldrar 1990. 60 % av de 40 hektaren vingårdar utgörs av vita druvor och de övriga 40% är röda. Philipp är en hängiven bourgogneentusiast och har också blivit känd för sina pinot noirviner men också för chardonnay. Men för er som har följt de här sidorna vet också att vi är mycket imponerande av Kuhns rieslingviner. Familjen Kuhn har vingårdar i fem grosse lagen och tre erste lagen. Vinerna är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN” och sedan 2018 är de även veganskt certifierade.

Eimrich

Emrich-Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Grosses Gewächs 2021 (92494), Nahe, 579 kr, 19,5 poäng (++)

Stramt med gråpäron, vita persikor, blommor, krossad sten, citrusskal och ett ännu så länge återhållet paket av lätt oförlösta aromer som kräver lite tid att för att visa sig. Smaken är krispig och frasigt ren med gröna äpplen, lime, mineraler, klingande rena syror, kalk och en fenomenal precision kompletterat av en uppstramande sälta. En härlig ung riesling men post scriptum: Monumentalt! Passar till en laxtartar med kapris och dragonmajonnäs. Drick 24-35. Det här vinet släpptes i en weblansering i mars men finns nu i några butiker och i webbsaldot. Emrich-Schönleber importeras av Vinovativa.

Emrich-Schönleber är inte bara en av de bästa producenterna i Nahe utan hör till toppen i Tyskland. Med tanke på rykte, 20 hektar vingårdar och en total produktion på 140 000 flaskor som ska räcka till en hel vinvärld är det inte konstigt att vinerna ofta har stämpeln ”sold out”. Werner Schönleber lade grunden till dagens framgångar när han på 60- och 70-tal drev en inriktning på urval och kvalitet. Idag är sonen Frank ansvarig för vinerna och Werner fortsätter att arbeta i vingårdarna. Familjeföretaget har 14 hektar vingårdsark, huvudsakligen i klassificerade lägen och fokuset är riesling men man odlar även pinot noir och gör en även en utmärkt sekt.