Laddar annons
Bäst i test vecka 16 - Fyra fynd från Tyskland
18 Apr, 2023

Bäst i test vecka 16 - Fyra fynd från Tyskland

Då har vi kommit till Bäst i test vecka 16 och för er som kommer ihåg förra veckans inriktning följer fortsättningen som utlovades då – Riesling årgång 2021 med kvalitet och prisvärdhet som fokus.

Varför så mycket uppmärksamhet kring riesling och varför just årgången 2021? Svaren är enkla: Tysk riesling ger oerhört mycket valuta för pengarna. Så har det varit ett tag och det fortsätter att vara det samtidigt som priserna skjuter i höjden i andra vinproducerande områden. Årgången 2021 är på de flesta håll i Tyskland en klassisk rieslingårgång med stram frukt, markanta syror och ren elegant krispighet med lite mineralsälta. Det var ett tag sedan vi såg en årgång med dessa drag och de blir allt ovanligare.

Att dra alla regioner över en kam är inte alltid lyckat och det gäller även 2021. Generellt tvingades producenterna jobba hårdare med skörden och göra fler svåra avvägningar under 2021 än under de varmare årgångarna 2018 -2020, som flera producenter beskriver som självspelande pianon, men på de flesta håll blev ändå resultaten lysande. I Moseldalen gjordes många bra viner men här är resultaten ändå lite mer varierande. Trots det nämner jag ändå tre moselviner i den här artikeln. Ta gärna en titt på kommentarerna längst ner där ni hittar några korta rekommendationer om några andra viner från 2021, både från tillfälliga sortimentet och i det fasta.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 16 - fyra fynd från Tyskland

Fritz Haag

Fritz Haag Riesling Trocken 2021 (51555), 199 kr 17 poäng (++)

Härligt ren ung riesling med piggt elegant frukt av vita persikor, citrus, gröna äpplen, gråpäron, mineral, klingande rena syror och en underbar balans. Drick 23-2029. Servera till musselcarbonara. Fritz Haag importeras av Vinovativa.

Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i kliniskt fokuserade rieslingviner. Haag hör också till en liten skara producenter som fått till husstilen med fokuserade, mineralrika syraladdade viner genom de varma årgångarna -18, -19 och -20. Men man lyckades även -21 där utmaningen var mer kopplat när och i hur många omgångar man skulle skörda. Notera att det ska vara årgången 2021 som gäller även om det ännu inte är ändrat på Systembolagets hemsida.

Max Ferd

Max Ferd. Richter Riesling Mülheimer Sonnenlay 2021 (57034), Mosel, 149 kr 16,5 poäng (++)

Härligt spelande frisk, aromatisk och spänstigt citrusfruktig moselriesling med päron, blommor, vita persikor och physalis i doften. Underbart välbalanserad och elegant smak med mineraler, citronzest, mandariner och friska pigga syror som balanserar den lilla restsötman och ger en klingande ren eftersmak. Det går utmärkt att spara i 7-10 år. Servera till ängamat, moules frites eller färska räkor och ost. Max Ferd. Richter importeras av Vintedge.

Max Ferd Richter började göra vin i Moseldalen 1643. Företaget drivs idag av samma familj med Dirk Max Ferd Richter vid rodret med stöd av sonen Constantin. Familjen Richter har 19 hektar vingårdsmark på de bästa lägena i branta sluttningar. Medelåldern på vinstockarna är 40 år. Man undviker kemiska bekämpningsmedel och låter, så långt det är möjligt, vinerna jäsa på den naturliga jästen. Etiketten på ”dagens vin” bär även ”extranamnet” Zeppelin label. Den är hämtad från sent 20-tal då en känd konstnär gjorde en etikett till ett vin från Richter som serverades på restaurangen på luftskeppet Graf Zeppelin.

Wittman

Wittman Riesling Trocken 2021 (75059). Rheinhessen, 194 kr 17 poäng (++)

Doften börjar stramt men öppnar sig och bjuder på gröna äpplen, gråpäron, flinta, kalk och en liten rökighet som spelar i bakgrunden. Klingande ren smak med päron, honungsmelon, mineraler, skiffer, och underbart ren, läcker syra med saltstänkt efterklang. Kanonsnyggt, saliverande rieslinggott och väl förbi fyndnivån. Drick 22-29. Servera till ugnsgratinerade havskräftor. Vill man prova ett vin från Wittman i en något lägre prisklass finns Wittman 100 Hills Riesling 2021 (72613), för 139 kr, även den ett mycket bra köp. Wittman importeras av Moestue Grape Selections.

Wittmans har varit vinproducenter i Westhofen i Rheinshessen sedan 1663 och hör till regionens bästa producenter. Familjen har vingårdar i absoluta toppskiktet med både erste lagen och grosses gewächs-lägen :men gör även andra viner. Årgången 2021 är lite stramare och ger lite krispigare viner än 2020. När det blir dags för en liten mikrolansering av några av toppvinerna från Wittmann den 26 april är det bara att hänga på låset. De främsta vingårdarna: Aulerde, Kirchspiel, Morstein och Brunnenhäuschen levererar alltid fantastiska viner bra år.

Bäst i test vecka 16

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2021 (95193), J. Schneider, Nahe, 199 kr 17,5 poäng (++)

Bra stram och druvtypisk riesling med päron, persika, vita blommor, citrus och örter. Smakrikt med äpplen, citrongräs, klockren syra, krispiga mineraler och fin sälta. Servera till halstrad gös med färskpotatis, gröna ärtor och brynt smör. Det här vinet lanserades helt nyligen i tillfälliga sortimentet och fanns i skrivande stund kvar både i butiker och i webbsaldot. Jakob Schneider importeras av Vinunic.

Vi inleder presentationen av Weingut Jakob Schneider på sedvalig tyskt sätt: Familjen Schneider har odlat vindruvor i Nahe sedan 1575. Området är ett av Tysklands främsta vinodlande regioner vilket är kopplat till topografi, klimat och de speciella och variationsrika jordmånerna som ofta utgörs av skiffer och vulkaniska material. Familjen Schneider har 18 hektar vingårdar som till största delen är planterade med riesling. Man producerar 120-150 000 flaskor per år.

Det är lätt att glömma bort vinerna i det fasta sortimentet och fokus tenderar att ligga på nyheter. Två viner från årgången 2021 från Rheinhessen-producenten Joseph Leitz som levererar över sin prisnivå är:

Joseph Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2021 (5822), fast sortiment, 104 kr
Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021 (70626), tillfälligt sortiment, 164 kr

Har vi nu kommit så här lågt i rieslingkavalkaden vore det en miss att inte nämna Van Volxem Saar Riesling 2021 (92713), Mosel, 189 kr.