Laddar annons
Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 14 april
12 Apr, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 14 april

Lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälliga sortimentet den 14 april är bra med både fynd, många köpvärda viner och dessutom flera lite spännande objekt som är värda att prova.

Veckans fynd kommer från Jakob Schneider i Nahe och inte helt oväntat från lysande årgången 2021. Därutöver gillar jag verkligen veckans Champagne från kooperativet Saint Réol. Köprekommendation nummer tre blir Perfiles Chardonnay från Trapiche i Argentina. Sedan kan jag inte låta bli att nämna Artukes vita Rioja Trascuevas – lite dyrt men ett väldigt spännande vitt vin. All information, inklusive omdömen och antal flaskor, om vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 14 april hittar du i tabellen längst ner.

Vita och mousserande viner - 14 april

Champagne

Champagne

Saint-Réol Grand Cru Brut (90024), Saint Réol, 369 kr

Stort runt och tillgängligt med citrus, vinteräpplen, blommor, nybakt bröd, spettekaka, bra syra, struktur och härlig balans. En väldigt trevlig och prisvärd Champagne som passar till en förrättstallrik med gratinerade musslor, halstrad pilgrimsmussla och en liten svamptoast med svart trumpetsvamp.

Mousserande från USA

Vita och mousserande viner 14 april

Quartet (91175), Roederer Estate, Anderson Valley, 339 kr

Stort och varmt moget med gula äpplen, blommor, persika, päron, mandlar, hasselnötter, physalis, syra och lite sälta. Roederer Estate är den välkända champagneproducentens amerikanska bubbelsatsning. Vinet är gjort på 60% chardonnay och 40% pinot noir .

VITA VINER

Frankrike

Montrachet

Chassagne-Montrachet PC Les Chaumées Clos Saint-A. 2019 (92010), P. Colin, 591 kr

Stor varmt mogen Chassagne med äpplen, persika, vita blommor, smör och eleganta fat. Snyggt och smakrikt med elegant precision, lite citrus, bra balans, mineraler och bra syra. Servera till risotto frutti di mare.

Tyskland

Risling

Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2021 (95193), J. Schneider, Nahe, 199 kr

Bra stram och druvtypisk riesling med päron, persika, vita blommor, citrus och örter. Smakrikt med äpplen, citrongräs, klockren syra, krispiga mineraler och fin sälta. Servera till halstrad gös med färskpotatis, gröna ärtor och brynt smör.

Österrike

Muskateller

Gelber Muskateller Langenlois 2022 (92366), WG Rudolf Rabl, Niederösterreich, 128 kr

Aromatisk som en blommande blomsteräng med äpplen, apelsinlom, mandarin, päron, persika, fläder, krusbär, vita vinbär och en pigg limesyra. Jag var måttligt imponerad första gången jag provade detta men om det är OK så ändrar jag mig? Prova till vinkokta musslor, färska räkor eller färskost smaksatt med örter.

Spanien

Trascuevas Artuke 2020 (95293), Bodegas Y Viñedos Artuke, Rioja, 349 kr

Stramt med gröna äpplen, vita blommor, gråpäron, örter, färska mandlar och en sval, ren bergsvind. Frisk ren smak med krossad sten, krispiga mineraler, kalk, massor av energi och fin sälta.

Argentina

Trapiche

Perfiles Calcareo Chardonnay 2021 (95197), Bodegas Trapiche, Tupungato, 158 kr

En ung, frisk och druvtypisk chardonnay med persika, smör, blommor och väl avvägda fat. Smaken är lite stram med citrus, rökiga mineraler, kalk, sälta bra syra och bra balans. Det är inte ofta vi får så mycket bra chardonnay i en elegant stil för så lite pengar.

[drinklist id="105208"]