Laddar annons
Rött vin på sommaren – tips på tre sommarviner
17 Jul, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin på sommaren – tips på tre sommarviner

Även om vi främst förknippar sommar och värme med vitt, rosé och bubbel så finns det en hel del röda viner som definitivt bör klassas som sommarviner. Vi har tagit fram vår lista över röda sommarviner.

Vad är då egentligen rött sommarvin? Det finns inget begrepp över vad som är ett bra rödvin som passar specifikt på sommaren, utan det är helt och hållet upp till var och en att bedöma vad de själva anser vara ett bra rött sommarvin. Vi har dock gjort vårt bästa med att hjälpa dig på traven och identifiera tre röda sommarviner som enligt oss kommer passa utmärkt om du tröttnat på de andra vinerna som du brukar köpa under de varma sommarmånaderna. För enligt oss är det fullt naturligt att välja rött vin på sommaren.

Sedan spelar givetvis sammanhanget också roll. Om du ska ut på en picknick eller om du ska grilla med vännerna, så finns det ett antal diverse olika röda viner som passar till dessa somriga tillfällen. Vi har utgått från ett antal olika viner som visar upp att det finns en bredd även bland rödvinerna om man vill ha ett bra sommarvin.

Rött vin på sommaren – tips på tre viner

Château de la Liquière Faugères, 2021 (3531) 165:-

Det här är nog det ”tyngsta” av vinerna på listan, men det är ett ack så charmigt och högkvalitativt rött sommarvin. Vi har vid ett flertal tillfällen lyft just Chateau de la Liquiere här på Vinbanken, då det bjuder på väldigt mycket vin för pengarna. Här får du ett vin där du direkt i doften möts av en intensiv och stor doft av solkyssta mörka bär i form av björnbär, blåbär, choklad, blommor, kaffe och fat. Det är kryddigt, det är solmoget, det är koncetrerat, det är smakrikt och för oss är det även somrigt. Vi vet att det kan tyckas konstigt att ett så här pass ”tungt” vin ska vara somrigt, men detta är fulladdat med massvis av smak och kommer komma till sin rätt vid både picknicken som till grillen. Testa gärna en rejält kryddad grillad ryggbiff med potatisgratäng, pepparsås och en enkel tomatsallad.

X Marks the Spot, The Grape Collective Pinot Noir, 2022 (2432) 119*

En av sommarens stora nyheter på den fasta hyllan på Systembolaget. Serien “The Grape Collective” fortsätter och den här gången har de lanserat en högintressant pinot noir från Australien som bjuder på en ung, rödbärig och fräsch doft i form av jordgubbar, hallon, mynta och lite diskret kryddighet. Detta är okomplicerat, lättillgängligt och charmigt i all sin enkelhet. Ett plus för Pet-flaskan som gör det här till ett bra picknick-vin och därmed ett bra rött sommarvin. Vi har tidigare kritiserat lanseringen i det fasta sortimentet, men det här är lite av ett utropstecken. Ta med dig caesarsalladen i picknickkorgen och njut. Eller varför inte några goda små kycklingsnittar.


Piemonte, Barbera, 2021 (72782) 129:-

En storsäljande favorit i många års tid nu, och vi förstår helt och hållet varför. Du får verkligen frutti di bosco, det italienska uttrycket för sommarbär, direkt i doften där du möts av såväl björnbär som blåbär och hallon. Här får du även färska örter och en intensiv bärighet i smaken. Ett säkert kort när du är ute efter ett bra rött vin nu när det är sommar. Ta med dig lite italienska ostar och charkuterier (glöm inte coppan) och njut till det här vinet.