Laddar annons
30 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen Navarra

Nya vintips denna vecka är en mogen Navarra, toppvin på montepulcianodruvan, årets fräscha sommarvin, billig och bra halvtorr riesling, stor söt Mosel, utvecklad magnumchampagne, bästa röda premiumboxen och ett kultvin för källaren.

Nya viner v31 2014 på Röttorps Bästa

Ett riktigt bra komplett rödvin med fin mognadskomplexitet och spänstighet är Gran Feudo Reserva, 2008 för 95 kronor.  Ett Navarravin från vinhuset Chivite som är en utmärkt följeslagare till all mat med lite smakinnehåll. Även ett utmärkt finare grillvin. De sex åren har utvecklat stor nyansrikedom och vinet kan även lagras några år till. Ligger i BS och finns i 14 butiker. Därför tar det ca en vecka att få det till Din egen butik när Du beställer det.

Toppvin på Montepulcianodruvan

Cúmaro Conero Riserva, 2009 för 149 kronor. Rikt strukturerat med mycket bra längd och innehåll i för montepulcianodruvan ovanligt snygg stil. Ett av de allra bästa vinerna på druvan. Växer hos Umani Ronchi på Conerokullen som skjuter ut i Adriatiska Havet i Marche.

Torres har årets fräscha sommarvin

Årets härliga friska och trevliga vita torra sommarvin i billiga klassen tycker jag är vinhuset Torres, Rio Claro Sauvignon Blanc, 2013 för 69 kronor. Utmärkt till lätta sommarätter och även som drink utan mat, mottagningsvin mm. En tuch av krusbär i en fin bukett av blommiga, fruktiga och örtiga toner.

Halvtorr klassisk billig Mosel

Moselland Riesling Spätlese, 2012 för 67 kronor är ett härlig bra friskt halvtorrt alternativ från de lite plattare vingårdarna i Moseldalen.  Därför är det billigt. Har ändå den klassiska lättheten och friska fina balansen mellan sötma och syra på Moselvis.  Vinet är halvtorrt därför jäsningen stoppas för de rätt söta sent skördade druvorna. 42gr socker per liter blev ojäst. Därför blir också alkoholhalten måttlig, 8,5 %.

Söt storslagen Mosel

På rieslingdruvan i Mosel görs också från de branta bättre vingårdarna storslagna söta viner som utvecklas mycket vid långlagring. Just nu kan man i tillfälliga sortimentet köpa den mogna Josepshöfer Goldtröpfchen Riesling Auslese Lange Goldkapse, 1999 för 139 kronor halvflaskan- Här är det en stor slagen söt Mosel med storartad utveckling nu som 15 åring. På topp nu och många år framåt. Stor nyansrikedom och måttligt med alkohol, 8 %. Det hellyxiga alternativet till fruktefterrätter, eller att marinera jordgubbar i.

Stor magnumchampagne från Palmer

Palmer Millesimme mag, 2000 för 652 kronor är vinet som ofta kommer fram när vinskribenternas förening bjuder och det skall vara riktigt bra. Riktigt festligt med en mogen magnum champagne av klass till rätt måttligt pris. Kostar mindre per glas än de stora champagnehusens standardchampagner utan årgång. En toppenchampagne både till skål och mat. Kan användas även i måttligt stora sällskap när skall vara riktigt festligt genom att man har den genomgående under en måltid med havets frukter, från drink via förrätt och huvudrätt och kanske även till någon måttligt söt efterrätt. Den har märkligt nog samma varunummer som mycket senare årgång på vanlig flaska, som i och för sig också är riktigt trevlig.

Bästa röda premiumboxen

 Vila Santa Reserva, 2012 för 275 kronor per tre liter är just nu den bästa röda premiumboxen på Systembolaget i sin nya årgång. Bra bjudvin till både ovana och mycket erfarna vinkonsumenter från Joao Portugal Ramos i Estremos i mellersta Portugal. Passar med sin stora komplexitet och delikata struktur nästan all mat. Häll gärna upp någon timme före servering i kanna eller karaff så det får lite extra slutmognad före konsumtion. Ett ovanligt seriöst och komplett boxvin.

Alto Rouge även för källaren

Det finns en hel del riktigt bra måttligt dyra viner som det lönar sig väl att lagra länge i källaren. Ett Sydafrikanskt kultvin som under åren har fantastisk långlagrings utveckling är Alto Rouge. Nu finns 2010:an för 117 kronor. Jag har provat 40åriga Alto Rouge i fantastiskt skick, även om jag inte rekommenderar så långa tider för dagens årgångar. Ligger i BS men det spelar ju ingen roll om man skall lagra den länge. Köp en låda och studera utvecklingen över tiden genom att öppna en om året.