Laddar annons
5 Aug, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Periquita Original

Nya vintips denna vecka är, Periquita Original, en stor mogen cabernet från Toscana, seriös rosé mineralisk vit bourgogne under hundringen, bästa oäkta champagnen, vitt lyxvin från Bründlmayer, GV på pappmagnum och stor vingråds Crozes för källaren.

Nya viner v32 2014 på Röttorps Bästa

Periquita Original, 2012 för 69 kronor. Numera lite lättsammare och mindre kärvt än förr. Ett av världens äldsta viner gjordes redan på 1800 talet. Har i alla tider gjorts främst på druvan Castelao, som i praktiken fått Periquita som smeknamn. Vinet innehåller idag även druvorna Aragonez och Trincadeira. Jag tycker årgång 2012 är den bästa på länge av detta fyndiga vin.

Mogen cab från Toscana

Buriano, 1999 för 179 kronor är ett nyinkommen mogen, 15 år, ren cabernet sauvignon från Toscana. Bra multnadstoner och komplex mogen smak och ett härlig insteg i den mogna stora vinvärlden till måttlig pris. Tillfällig nyhet i oktober, som nog försvinner fort.

Seriös rosé

Mulderbosch Cab S Rosé, 2014 för 79 kronor är en utmärkt lite matig rosé med längd och trevligt långt slut, även trevlig i alla andra sammanhang.  Seriös rosé.

Mineralisk toppbourgogne under hundringen

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2012 från vinhuset Brocard är en riktigt bra frisk och lättsam men ändå smakrik fyndig vit bourgogne till fantastiskt pris, 99 kronor. Växer bara några hundra meter utanför chablis vilket är en förklaring till det härliga priset. I munnen är det en härlig komplett frisk Chablis med rik mineralisk smak. Komplext och riktigt bra för en billig bourgogne, långt och riktigt just i eftersmaken. Fungerar väl till hela skalan av maträtter genom kombinationen av fräschör och innehåll.

Bästa oäkta champagnen

Pongrácz Brut för 111 kronor från svala vingårdar i Sydafrika är prisklassens bästa och mest champagnelika mousserande vin. Komplext med genomklang i den utmärkta eftersmaken. Fungerar också mycket bra till måttligt tung mat. Samma druvor och metoder som i champagne och bättre än många enkla därifrån.

Vitt lyxvin från Bründlmayer

Lamm Grüner Veltliner Kamptal Reserve, 2012 för 385 kronor är en storslagen, riktigt fin ung och mäktig GV med stor framtid.  Grüner Veltliner är en druva som i Österrike i rätt vingård och rätt behandling kan visa upp stordåd. Lamm i Kamptal är i min smak det absolut bästa läget för druvan. Detta vin kommer från topp vinhuset Bründlmayer.  Borde helst få några år till att utvecklas och mogna, men strålande även idag för finsmakare.

Grüner Veltliner på pappmagnum

Rabl Grüner Veltliner, 2013 för 159 kronor per pappmagnum, dvs box på 1,5 liter är ett friskt bra vin med långa rika toner med tuch av kryddighet. En relativt billig och bra grüner veltliner som passar till nästan allt i matväg, inklusive vitt kött och kycklingrätter. En av de bästa vita torra boxarna. Synd att den inte finns på 3lbox som ju är mer praktisk och dessutom bättre för vinet och mer omtyckt av konsumenterna.  Systembolaget dras dumt nog med en ideologi om att boxar böra vara små av alkoholpolitiska skäl. Vem tror de att de lurar att dricka mindre?

Klassisk toppvingård från Crozes Hermitage

Crozes Hermitage Domaine de Thalabert, 2011 för 199 kronor är vinhuset Jaboulet specilla vingårds Crozes. Man har mycket länge gjort ut druvorna från detta toppläge separat vilket blivit ett klassiskt stort vin från området. Det har också visat sig utmärkt att långlagra. Jag dricker själv nu detta vin från min källare i årgångar från förra årtusendet. Rikt, tätt, laddat och ganska stramt och ungt , blir nog en skönhet med ca 5-10 års mognad, stort lagringsvin med allt på rätt ställe.