Laddar annons
20 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ovanlig röd druvblandning

Nya denna vecka är bl.a. ett härligt mustigt billigt rött sommarvin på ovanlig druvblandning och ett elegant klassiskt Rhônevin.

Drostdy-Hof Malbec/Mourvèdre/Tannat, 2011 för måttliga 61 kronor är ett riktigt trevligt bra sommargrillvin. Det har trots det låga priset både komplexitet och bra karaktär med en lite generös mustig ton som gör att det väl klarar även lite blåsig utomhusmiljö. Sydafrikanskt vin på en ovanlig blandning av druvor från tre olika vindistrikt i södra delen av Frankrike. Den kanske sprider sig efter detta framgångsrika exempel.
För den lite mer stilfulla middagen är Crozes-Hermitage Les Launes, 2010 från fina vinhuset Delas ett ovanligt elegant vin med finlir på druvan syrah. Här finns en lätt ton av skogsbrand och den lätta kryddigheten i skön elegant stil. Röttorps Bästa tycker 2010 är en ovanligt snygg årgång av detta ständigt pålitliga vin.

Bland rosévinerna föreslår Röttorps Bästa denna vecka den trevliga fruktiga Carmen Rosé, 2011 från Chile. För 69 kronor får Du ett riktigt seriöst vin med längd och viss genomklang och eftersmak i frisk lättsam stil. Passar både som drink och till lättare sommarmat.

Till den finare fiskrätten med gäster eller om man vill lyxa lite på tu man hand är lätta, friska och eleganta premier cru chablisen Beauroy, 2010 från Brocard ett riktigt trevligt finare sommarvin. Delikat läcker öppen chablis med måttlig kraft och magnifik lång eftersmak för 159 kronor.

I Loire gör man mousserande viner under namnet Cremant de Loire. En ovanligt bra sådan på druvorna Chenin Blanc, Chardonnay och Cabernet Franc med extra lång lagring på jästfällningen är Langlois Crémant Brut för 119 kronor. Fin mineralitet och längd med lite annan karaktär än övriga bättre mousserande. Ett av toppvinerna i sin prisklass i denna specialcuvée för den svenska marknaden. Firman ägs av champagnehuser Bollinger.

Det händer att Systembolaget lite i smyg rear viner. Just nu har man satt ned det stora mogna och utvecklade lyxvinet Chablis Grand Cru Bougros, 2002 en hundralapp. Nu kostar denna friska stora goding, som har långt liv framför sig, 399 kronor. Röttorps Bästa tyckte det var mycket prisvärt redan innan prissänkningen och ett ovanligt tillfälle att köpa en hyggligt mogen stor vit Bourgogne. Beställ i webbutiken hem till Ditt systembolag.

Louis Max Chardonnay, 2010 är en riktigt bra vit premiumbox på två liter för 199 kronor. Bra, lätt smörig vit bourgogne för det mesta i matväg inklusive sommarens kycklingrätter, när man vill ha ett vitt torrt vin med lite smak och bredd utan att det blir dyrt.