Laddar annons
10 Oct, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med subtil pinotage

Ny denna vecka är bl.a. ett moget mustigt rödvin i budgetklassen och en subtil och innehållsrik pinotage kring hundringen.

Copertino Rosso, 2005 är idag en härlig mogen utvecklad syditalienare med längd och bra långt slut för extremt prisvärda 69 kronor. Passar inte för den som gillar ungfruktiga viner, men mycket givande för den som gillar mognadskomplexitet och inte alls vill betala för det.

Sydafrikas egen pinotagedruva är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Den kan göras ut i mycket kraftfull svartfruktig stil, mest känd från vinhuset Kanonkop. Den kan också tonas mer mot pinot noir i ett ljusare lättare och lite mer delikat vin, som har sin främsta företrädare i Jacobsdal. Ett K-märkt vineri som fortsätter att göra sin pinotage i öppna lagarer. Innan vinet jäst helt färdigt, dras det av från skalen och slutjäsningen görs som för ett vitt vin utan skal. Röttorps Bästa tycker resultatet blir ett balanserat, snyggt vin med mer subtilitet än kraft och en egen lågmäld intressant personlighet. Den nya årgången Jacobsdal Pinotage, 2011 kan med fördel sparas, men även konsumeras direkt. Mina allra största upplevelser av detta kultvin har varit med mer än 15 år gamla viner. Fungerar väl till både lättare och mer smakrika rätter.

Ett av de allra mest användbara vita torra vinerna är Leth Grüner Veltliner, 2011 från Wagram i Österrike vid Donau. Ett genuint trevligt vin med bra längd, lätt kryddighet, lättbegripligt och ändå en egen karaktär. Allt ihop får Du för 77 kronor per hela. Fungerar väl till nästan allt inklusive många kötträtter.

Veckans ny halvtorra vin på Röttops Bästa är ett verkligt elegant Mosel i lite högre prisklass. Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Kabinett Erste Lage, 2010 är nu och många år framåt ett riktigt läckert vin med stor rikedom och bra balans mellan sötman och den finstämda syran.

Graham’s Late Bottled Vintage Port, 2007 för 164 kronor är ett rikt komplext långt och mycket tjusigt vin med läcker genomklang. Lysande vin till en bättre ostbricka eller frukt och nötter eller bara som sällskapsvin i små glas. Är filtrerat och behöver inte dekanteras, utan kan utan procedurer användas direkt. Finns även på halvflaska för 84 kronor.

Röttorps Bästa känner inte till någon bättre roséchampagne på Systembolaget än Bollinger Rosé för 499 kronor. Synnerligen lyxigt och delikat när det skall var riktigt mycket extra påkostat och subtilt elegant.

Det finns många riktigt bra viner i rimliga prislägen som utvecklas väl med långlagring. En av Röttorps Bästas favoriter att lagra 5-8 år är Vila Santa Reserva och då allra helst på magnum, 199 kronor. Alla viner växer längre och till högre nivå på en större butelj. Vid långlagring får Vila Santa, 2010 klassiska bordeauxmognadstoner med multnad, utan att det kostar i närheten av en röd bordeaux av klass.