Laddar annons
7 Sep, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sydfransk känsla

Nya viner denna vecka är bl.a. ett utmärkt  sydfranskt vin för under hundringen och en billig härlig chilensk sauvignon blanc i nya zeeländsk stil för bara 67 kronor.

 

Carignan, grenache, syrah och mourvèdre är druvorna i utmärkta sydfranska 2010 Château Pech-Latt för 93 kronor. Rikt bra komplext och generöst med längd och riktigt gott i varmjordstil, med något mer känsla än intellekt.

 

2010 Leyda Reserva Sauvignon Blanc för bara 67 kronor (kostar mer i Chile) är en ovanligt frisk, lätt och trevlig aningen krusbärstonad SB. Utmärkt vin för alla Marlborough diggare till budgetpris för lätta rätter eller bara ett glas vitt torrt. Sällsynt bra och fyndigt i stilen tycker Röttorps Bästa

 

Det finns många riktigt dåliga halvtorra billiga viner på Systembolaget. De har klen syra och innehåll och drar lite mot sockervatten. För lite mer pengar finns det riktigt bra halvtorra viner med syra och balans i sötman. Just nu finns det en riktigt bra halvtorr box bland allt det skräp som annars brer ut sig på Systembolagets halvtorra boxhylla. 2010 FM Riesling, 224 kronor för 3 liter är en balanserad halvtorr frisk bra riesling med längd och trevligt långt slut, utan minsta kladd. Finns också som flaska för 73 kronor..

 

Bortom alla nya intressanta viner i små upplagor finns det hela tiden några riktigt bra trotjänare som år efter år levererar bra fyndig vinkvalitet. Bland portvinerna heter trotjänaren på Röttorps Bästa Graham’s Six Grapes Reserv Port, en utmärkt premium ruby, för 117 kronor. Passar lysande till ostbrickan med mögelostar och till många efterrätter eller bara för sig själv med lite frukt och nötter.

 

Det finns ett riktigt bra och rätt billigt rosébubbel i chilenska Viña Maipo Brut Rosé för 70 kronor när man vill ha något billigare än Rotari utan att det blir för enkelt.

 

2008 Meursault Sous la Velle från vinhuset Jobard är en storslagen vit bourgogne för 299 kronor. Rikt och mäktigt med kraft och bra balans härligt redan nu med tyngd och är veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa.

 

Bland billigare viner som är bra att lagra ett antal år så föreslås denna vecka 2009 Langhe Nebbiolo från Fontanafredda för 99 kronor. Om tre fyra år blir det ett betydligt mer mognadskomplext nebbiolovin.

 

Förra veckans lagringstips, nya bordeauxvinet Ch Haut-Bages Liberal tog slut direkt. För den som vill ha en någorlunda överkomlig röd bordeaux för lagring finns ännu 2008 Ch Ormes de Pez för 279 kronor.