Laddar annons
31 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - tre fyndiga trotjänare

Nya viner denna vecka är bl.a. tre fyndiga trotjänare och en av morgondagens nya bordeauxer på Systembolaget.

Bortom alla nya intressanta viner i små upplagor finns det hela tiden några riktigt bra trotjänare som år efter år levererar bra fyndig vinkvalitet i stora kvantiteter till rimliga priser. Ett av de allra bästa röda världsvinerna tycker Röttorps Bästa är 2010 Casillero del Diablo Cab S för 74 kronor. Bra innehåll och struktur i balanserad stil långt och dessutom ovanligt bra utvecklingsmöjligheter vid lagring för ett rödvin i denna prisklass. Det kombinerar väl den chilenska generösa fruktigheten med en bra struktur.

Ny i listan denna vecka är den bästa Marlborough sauvignon blancen kring hundringen, 2010 Hunter’s SB för 99 kronor. Elegant stor komplex fin nya zeeländare med härligt långt slut, lite citrus och lätt tropisk fruktighet sammanvävt på ett utmärkt sätt. Mer balanserad och subtil och mindre överdriven SB än många av sina konkurrenter.

 

Rosésäsongen går mot sitt slut. 2010 Valle Reale Rosé Vigne Nuove Cerasuolo  är en frisk komplex och strukturerat rosé med bra längd och innehåll, seriös för både mat och som aperitif för mycket prisvärda 79 kronor. Den fungerar rätt bra hela året om för den som vill förlänga säsongen tycker Röttorps Bästa.

Bland de söta vita vinerna finns denna vecka 2009 Temento BA.T för 119 kronor per halvflaska. Ett vin från Südsteiermark i södra Österrike vid gränsen mot Slovenien. Läcker söt och frisk med genomklingande härlig längd i lättsam stil. Måttligt koncentrerad i lätt flyktig stil och sätter elegans före kraft. Mycket trevligt vin till måttligt kraftfulla efterrätter, räkna med en halvflaska på sex personer.

En verklig trotjänare bland bättre fuskchampagne för Röttorps Bästa är Rotari Brut Riserva, säljs nu i årgång 2005 för 99 kronor (finns också på magnum). Görs på 90 % chardonnay och 10 % pinot noir på samma sätt som en äkta champagne, men uppe i Trentino i norra Italien av det utmärkta kooperativet Mezzacorona. Den lagras längre på jästfällningen från bubbeljäsningen än många champagner, vilket ger en bättre komplexitet hos vinet.

2008 Columella är ett mycket speciellt vin som görs i liten upplaga av utvalda gamla stockar av syrah och mourvèdre med mycket lågt skördeuttag i varma Swartland i Sydafrika. Eben Sadie är den helt kompromisslösa skaparen av detta svartfruktiga täta och nyanserade mäktiga röda lyxvin. Vinner mycket på lagring, men mycket njutbart med ett par timmars luftning för konsumtion redan idag.

En verklig trotjänare bland de mest prisvärda vita torra boxarna är 2010 Moncaro Verdicchio för 195 kronor per tre liter. Röttorps Bästas favorit nu bland vita boxar under 200. Den mild och rik med längd och genomklang och friskhet som passar till nästan allt och alla.

I morgon, torsdagen den 1 september släpps på Systembolaget några bra röda bordeauxviner av klass från årgång 2008. Ett bra lagringsvin av dem är pauillacen 2008 Ch Haut-Bages Libéral för i sammanhanget måttliga 319 kronor. Innehållsrik och lovande stor bordeaux med allt på rätt ställe, ungt men mycket lovande. Slottet har varit mycket bra köp för många av sina årgångar.