Laddar annons
8 Aug, 2012

Röttorps Bästa med urripasson

Nya denna vecka är bl.a. vinet som skapade ripasson och en härlig chilensk frisk lättsam sauvignon blanc som håller sommaren kvar.

Ett av de allra mest användbara röda vinet för alla sammanhang är välbyggda Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2010 för 89 kronor. Bra komplett välklingande och lovande med en utmärkt struktur och eftersmak. Bland vinets mer okända kvaliteter är att det utvecklas mycket väl med fortsatt lagring. Vinet har numera skruvkork och det gör det ännu mer långlivat.

Ripassonvinet skapades av Masi med vinet Masi Campofiorin. Nyligen har nya utmärkta årgången 2009 anlänt till Systembolaget och kostar 109 kronor. Masi hävdade att de tog upp en gammal tradition att använda skalen efter jäsningen av en Amarone till att skapa större kraft och innehåll åt en redan utjäst lättare Valpolicella. Den hälls på de använda Amroneskalen och sedan jäser det några dagar och alkholhalten ökar ca 1 procent och smakrikedomen med 100%. Masi ville länge behålla namnet ripasso som ett eget varumärke, men det var ju svårt att kombinera med att man hävdade att det var en urgammal metod.

Numera är ripasson Campofiorin så populär runt om i världen att Amaronskalen inte räcker till. Därför görs den och en del andra ripassoviner som en ”lätt amarone”. Dvs man torkar druvorna före jäsning så att de får hög koncentration av smak och socker. Sedan jäser man dem som ett vanligt rödvin. Skillnaden mot amarone att de bara en del av druvorna torkas eller att alla torkas en kort tid. Campofiorin är vinet som skapade ripasson och Röttorps Bästa håller det fortfarande som en av de allra bästa. Vinner också mycket på lagring till skillnad från de flesta andra ripassoviner.

Leyda Reserva Sauvignon Blanc, 2011 är ett vin från Chiles nya svala vindistrikt nära det där kalla Stilla Havet. Härligt fräscht sommarvin både som drink och till lättar fisk- skaldjurs- och grönsaksrätter. Fynd i stilen för 74 kronor och håller sommarkänslan kvar även vid dåligt väder.

Röttorps Bästas rekommendation bland vita halvtorra viner denna vecka är den enda riktigt bra halvtorra boxen; FM Riesling, 2011 för 229 kronor per 3 liter. Vinet finns också på flaska. Bra halvtorrt vin med balans och längd i seriös stil, med allt på rätt ställe. Fungerar både som sällskapsvin och till maträtter när man vill ha ett halvtorrt vin.

Moscatel de Setúbal, 2007 från Jose Maria Fonseca är ett riktigt trevligt, måttligt starkt starkvin från Portugal. För bara 59 kronor halvan får man ett frisk och sött vin med tydlig muscatton som fungerar bra till många efterrätter med lite kraftfullare smak.

Röttorps Bästa tycker att alla de allra bästa rosévinerna alltid är mousserande. De bästa mousserande rosévinerna är alla Champagner. Problemet med dem är att de alltid kostar rätt mycket pengar. De Saint Gall Brut Rosé är en elegant och läcker roséchampagne med betydande finess. Fräscht och snyggt för i sammanhanget måttliga 249 kronor.

För källaren och längre lagring finns det ett antal viner även under 100 kronor som växer påfallande och mognar ut till betydligt intressantare personligheter med några år i källaren. Inte minst gäller det många rätt tannintuffa viner. En sådan ny årgång av betydande kvalitet är Château la Reyne Prestige,2009 för 95 kronor. Lite mindre hård nu än tidigare och vinner och mjuknar betydligt med lagring. Gjord i Cahor, innanför Bordeaux på malbec.