Laddar annons
1 Aug, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med rökig Syrah

Nya denna vecka är bl.a. en billig och bra matrosé från Spanien och en lysande Syrah från norra Rhône.

Beställningssortimentet innehåller många riktigt bra och fyndiga viner. Ett sådan är den ljuvliga stora nordrhônare Crozes-Hermitage Cuvée Alberic Bouvet, 2010 för 186 kronor i Beställningssortimentet. En av de allra bästa Crozes-Hermitager jag provat med rikedom och stor kraft, lätt rökig visthusbodston och stor ung täthet. Ett vin med uppenbara förtjänster som är lätta att hitta. Dess skapare, Gilles Robin, gör också en helt annat Syrahvin från Crozes som bär hans mammas namn. Den är betydligt mer återhållen och finstämd och därför lite svår att hitta fram till för den breda publiken.

Den bästa billiga matrosén för Röttorps Bästa har i flera år nu varit Gran Fuedo Rosado från Chivite för idag 64 kronor. Trevligt lättsamt och ett seriöst rosévin med bra längd och genomklang till just eftersmak. En liten tuch av börsötma och riktigt kul hela vägen om man gillar vintypen.

Idag släpps några riktigt bra vita torra exklusiva viner på Systembolaget. Röttorps Bästas favorit är Leitz storslagna riesling Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben, 2010 för 299 kronor. Magnifikt stort vin med extrem nyansrikedom och finess och helt storartad ännu outvecklad eftersmak, subtilt finessigt redan nu. Passar väl till alla riktigt eleganta fisk och skaldjursrätter när det skall vara riktig fest nu eller även om åtta år. En exklusivitet på vinkällarbutikerna och beställningsbar via webben till alla butiker.

Cordoniu Raventós, 99 kronor, är en mäktig cava med bra längd och friskt långt slut. Genom sin smakrikedom passar den även bra till mat t.ex en lyxigt tillagad kyckling l’Orange. Röttorps Bästas favoritcava.

Veckans torra vita lyxvin är en trettioårig chenin blanc från Loire i klassisk stor långlivad stil. Druvan har här en fantastisk syra som kan ge den ett mycket långt och vackert liv i flaskan. Systembolaget släpper idag några flaskor Clos de Saint Yves Savennières, 1982 för 359 kronor styck med skruvkork! Vinet är mycket spänstigt och samtidigt mognadskomplext. För den som skall fylla trettio är det en naturlig bekantskap med ett jämnårigt vin, för alla andra är det också en stor upplevelse. Även detta vin kan köpas i webbutiken och fås till egen butik var man än bor.

Lite mindre exklusivt och dyrbart är utmärkta vita torra bourgogneboxen Mâcon-Village Chardonnay, 2011, från vinhuset Blason för 229 kronor för 3liter. Är i sin nya årgång en bra liten lätt bourgogne med aningen smörighet och längd och friskhet i slutet. Röttorps Bästa tycker att det just nu är den mest prisvärda vita boxen. Måste dock beställas via webbens beställningssortiment till Din butik ca en vecka i förväg.