Laddar annons
16 Jan, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sandrone gör Barolo av bästa snitt

Vinproducenten Sandrone hittar ni mellan byarna Barolo, Serralunga d´Alba och La Morra i Piemonte. Producenten gör rött vin av druvorna dolcetto, barbera och nebbiolo. Barolo är husets bästa och ett vin Barbara Sandrone är mycket stolt över. Med rätta!

Det har hänt en hel del sedan jag besökte Sandrone i början av 90 talet. Vineriet är moderniserat och utbyggt. Vingårdarna än mer ompysslade och i vissa fall även omplanterade och husets ansikte utåt är Barbara Sandrone, dotter till grundaren Luciano. Tillsammans med Lucianos yngsta bror, Luca driver trion familjeföretaget Sandrone där fokus ligger på druvorna från regionen och på dess viner. Traditionellt javisst men ändå inte bara då det finns en renhet och fräschör i vinernas smak som vittnar om bra teknik och kunnande i hela processen. Sandrones viner kan nog inte sägas vara moderna men de platsar inte heller bland de traditionella, gammaldags torrstrama Piemontevingenren.

Dolcetto d´Alba 2009, 159 kronor, (700 flaskor totalt tillgängliga)
Stor, kärnig doft av körsbär. Medelfyllig, stramt generös (ja-det fungerar både och), smak av läder, mandel och ung (frisk) röd frukt. Spänstig.
Betyg: 3+

Producentens enklaste vin av tradition. Enligt Barbara Sandrone kommer förmodligen husets dolcetto fasas ut i framtiden till förmån för bättre fokus på barberadruvan och dess vin. Sandrone kommer alltid vara de inhemska sorterna trogen varför sannolikheten att familjen skulle producera ett vitt vin av ex chardonnaydruvan är liten, enligt Barbara.
Dolcettovin ska (by the book) vara spänstigt, ha en viss sötma av mogen frukt, låg syra samt dito alkoholhalt.

Barbera d´Alba 2008, 229 kronor, (460 flaskor totalt tillgängliga)
Stor, kärnig doft av blyerts och gummi. Medelfyllig, balanserad fruktsmak med inslag av körsbärskärnor, mandel, fat och en antydan till bitter choklad.
Betyg: 4
Barbera är en kinkig druva enligt Barbara Sandrone. Vinet ska vara fruktigt, ha en bra rondör med balanserad fruktsyra. Vinet är lagrat 12 månader på fat.

Valmaggiore Nebbiolo d´Alba 2008, 299 kronor, (100 flaskor totalt tillgängliga)
Doft av tjära och mandel. Medelfyllig, stram röd frukt, röda äpplen, mandel med en blommig parfymerad antydan och inslag av lakrits och rosor.
Betyg: 4
Valmaggiore är ett enskilt läge med nebbiolostockar. Första skörden var 1994. Stockarna, har en ålder på cirka 25 år i snitt, står tätt och tillsammans och tillsammans med det låga skördeuttaget ger det förutsättningar för ett koncentrerat vin

Le Vigne Barolo 2006, 759 kronor, (75 flaskor totalt tillgängliga)
Parfymerad, stor doft. Medel/fyllig. Kärnig mörk frukt, inslag av tjära, läder, torkade frukter som fikon, smak av körsbär med en blommigt rund avslutning i eftersmaken. Bra vin!
Betyg: 4

Traditionell Barolo, enligt Barbara Sandrone. Druvorna kommer från olika lägen och blandningen är aldrig densamma år från år. Efter cirka 2,5 år görs den slutliga s k blenden med de olika faten och vinerna varpå vinet lagras i ytterligare 18 månader i flaska. Barolo 02 Le Vigne är på druvor från samma lägen.

Enligt importören: ovanstående viner lanseras i BS den 1 april i mån av tillgänglighet. Dessförinnan är de tillgängliga som privatimport, men då blir priset högre och beroende av antal flaskor.

Cannubi Boschis Barolo 2006, 799 kronor
(hela allokeringen om 60 flaskor lanseras 2011-04-15 på art.nr 92147 i modul T7)

Stor, parfymerad, blommig tydlig doft av rosor. Fyllig och stor smak. Koncentrerad. Blommiga inslag, röd frukt med antydan till läder, russin samt med viss torrhet. Lång, balanserad eftersmak.
Betyg: 5

Druvorna kommer från ett enskilt läge, stockarna är i snitt 30 år gamla och jordmånen innehåller en hel del kalk. Lagrad 26 månader i fat där även den malolaktisk jäsningen gjordes, därpå 18 månader i flaska.

Le Vigne Barolo 2002, ingen prisuppgift.
Stor, parfymerad, koncentrerat blommig doft. Fyllig smak. Fruktig, kärnig med smak av mandel, röda körsbär och inslag av läder. Balanserad eftersmak. Stort vin, och mogen.
Betyg: 5-

Nebbiolodruvorna i Le Vigne 02 kommer från olika lägen i Barolo och Montforte d´Alba. Genomsnittåldern på stockarna är 28 år. Lagrad 24 månader på fat, ej omdragning, och därefter blandas de olika batcherna varpå vinet lagras ytterligare 24 månader i flaska.

Sandrones viner representeras i Sverige av importören Prime Wine.