Var tredje (35%) av de familjer som använder färdiglagade livsmedel som köttbullar, lasagne och soppor tycker att det känns dåligt att göra det. Näringsinnehåll och rädsla för e-nummer ligger bakom. En minoritet (14%) tycker att det känns bra med färdiglagade livsmedel, framförallt för att det sparar tid. Cirka hälften (42%) tycker varken bu eller bä. Det visar Konsumentförening Stockholms (KfS) studie bland barnfamiljer.
Bland dem som uttrycker oro är det ofta funderingar kring tillsatser, transfetter, näringsinnehåll och djurhållning som ligger bakom. Flera uttrycker också rädsla för att bli lurad av livsmedelstillverkarna.
- Det pratas mycket om mat idag och det är bra, men debatten har också planterat onödig oro. Det finns till exempel ingen anledning att oroa sig för transfetter för det finns knappt längre i maten. Men det är mycket positivt att industrin nu har sett över sitt slentrianmässiga användande av tillsatser, men själv är jag inte speciellt orolig för tillsatser i allmänhet, de är noggrant kontrollerade, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, KfS.
Det är ofta de färdiga livsmedlen som väcker negativ debatt i medierna och de mest oroliga konsumenterna lyfts fram. Men KfS undersökning visar att nästan hälften (42%) av dem som använder dessa livsmedel varken tycker att de är bra eller dåliga och att 14 procent tycker att de är bra. De sparar tid, det är vad barnen tycker bäst om och de är perfekta att ha i frysen när vi har barnvakt, är några av de vanligaste kommentarerna.
Undersökningen är genomförd i KfS Föräldrajury som består av 1 500 föräldrar, huvudsakligen medlemmar i KfS. Totalt har 466 personer besvarat webbenkäten som skickades ut under hösten 2010. www.foraldrajuryn.se
Pressmeddelande, Stockholm 29 december 2010