Laddar annons
10 Jul, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sangria - Vinbankens bästa recept

Sangria är ett vinbål som har sitt ursprung i de vinproducerande länderna Spanien och Portugal. Här har vi samlat Vinbankens bästa recept på sangria. Det finns inte bara ett utan många recept på sangria.

Vi tror att sangria uppfanns av barägare som ville få så stor användning av sitt husvin som möjligt. När vinet var på "sista versen", det vill säga oxiderat, kyldes det ner och så tillsatte man frukt för fräschör. I stället för frukt har vissa recept lagt till en annan söt dryck. Lägg till ett mått sprit i blandningen och så var saken klar, ingen kunde känna av vinets murriga ton.

På liknande sätt har faktiskt den svenska glöggen uppkommit och många andra drycker med smak. Ganska fiffigt och helt klart lyckade som drycker i dag.

Sitt internationella genombrott fick sangria på Världsutställningen i USA 1964 då den spanska paviljongen bjöd sina gäster på sangria.

Vad är sangria

Ett portugisiskt eller spanskt vinbål, vanligtvis gjord av rött vin, frukt och kanske lite sprit, som Eu-de-Vie eller med en skvätt honung, alternativt fruktlikör. Vi tycker att ni kan vara innovativa. Blanda egen sangria med vad ni har hemma.

Vad betyder namnet

Sangre betyder blod på spanska. Syftningen är från vinbålets mörka färg. Från början kom sannolikt sangria till som ett sätt att kontrollera bakterier i vatten eller dölja smaken av ett enkelt bordsvin. Med lite kryddor och sprit i rödvinet så känns det genast säkrare att dricka och dessutom godare.

Recept sangria

Sangria är en ljuvlig vindrink till sommaren och för alla som vill ha ett alkoholfritt alternativ är det bara att byta ut vin mot svartvinbärssaft, smaka dig fram till en bra styrka och god balans.

Enkla RECEPTET |Sangria | 4 personer

Gör så här

Häll en flaska fruktigt, torrt rödvin över en handfull isbitar i en kanna.

Tillsätt 0,5 dl konjak (skippa konjak för variant light)

2 msk socker

1-2 tunt skivade EKO citroner

2 EKO apelsiner, tunt skivade och halverade

7 dl kallt sodavatten

Bästa sommardrinken blandar du själv
Vad du än gör, frestas inte att köpa färdigblandad sangria på tetra eller flaska. Det blir inte lika bra och du blandar din egen hur lätt som helt. Och den blir hundra gånger godare.

Avslutningsvis: Ett vinbål är ett annat alternativ och påminner om sangria. Ta ut svängarna, använd dig av vad som finns hemma!