Laddar annons
Elegant pinot noir, inte från Bourgogne | Vinköplistan #28
13 Jul, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Elegant pinot noir, inte från Bourgogne | Vinköplistan #28

VINKÖPLISTAN. Om det är de röda vinerna som briljerar i  veckans vinköplista låter vi vara osagt, men de är verkligen bra! Spännande med franskt pinot noirvin, som inte är från druvans hemmaplan Bourgogne, men som närmar sig "förebilden" i smaken.

Det är inte konstigt att producentens pinot noirvin har en elegans och stil som är närbesläktad med röda bourgogner när vinmakare och ägare är född och uppvuxen i Bourgogne. Laurent Delaunay driver egendomen (och fler!) tillsammans med sin fru Nerida Abbott. Båda är vinmakare och överens om hur pinot noir ska smaka. Jordmånen i vingården påminner om den i Bourgogne och det är en svalare plats jämfört med många andra i södra Languedoc utanför byn Maigre, i närheten av Limoux.

Huvudbilden visar vingården som sluttar svagt, som man tror ända bort till Medelhavet (kan vara synvilla).

Två vita viner, upp till 100 kr och ett mellan 101-200 kr

1. Marqués de Riscal Organic 2017 (6001)

Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 89 kr
Druvor: Verdejo.
Smak: Möjligen är doften den inte mest angenäma men höll över vinet i karaff, och sedan tillbaka i flaska är saken biff och doften ok. Vinet är torrt, medelfylligt av vit, gul och grönmogen frukt, exotisk frukttwist, lätt blommig rondör och bra längd.
Passar till: vill gärna servera vinet till grillade laxkotletter, tomathalvor och champinjoner.
Betyg: 3

2. Saint Clair Pioneer Block 3, 2016 (3577)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig frisk och fruktig smak av vita vinbär, fläder och krusbär med inslag av örter, balanserade citrusfrukter, lime och mogen och citron. Fin eftersmak. Vinet är nyanserat, och krispigt.
passar till: Finmiddag med skaldjur eller till fiskrätt lagad på grillen, i folie eller en fiskrätt ni lagar i kastrull på spisen med en syrlig, len vitvinsås och kokt potatis.
Betyg: 4+

Två röda viner, upp till 100 kr och ett mellan 101-200 kr

3. Naoussa Reserve 2013 (2354)

Tsantalis, Makedonien Grekland, 100 kr
Druvor: Xinomavro
Smak: Fyllig. Mörk, mogen frukt, inslag av mogna körsbär, kryddor, örter, fat, tobak och choklad. Lång eftersmak, nyanserad. Mogna tanniner. Fantastiskt, personligt spännande vin med liten mognad. Fynd!
Passar till: Smakrik kycklinggryta och gärna till lamm. Syrliga tillbehör i rätten fungerar bra till detta vin. Som den goda lammkorven, som lär göra succé.
Betyg: 4+

4. Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village 2016 (73278)

Domaine de la Métairie d'Alon, Pays d'Oc Frankrike, 169 kr. BESTÄLLNINGSSORTIMENTET.
Druvor: Pinot noir
Smak: Bärig doft med liten kola-ton. Medel/fyllig, bärig och friskt örtig och kryddig smak med inslag av fat och blommor. Fin längd, sval, rödelegant frukt och bärsmak.
Betyg: 4+

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.