Samsara Wines - ny generation vinmakare i Ronda
En grupp unga druvodlare i en av Andalusiens mer välbesökta bergsbyar, Ronda, gör för tillfället en del väsen av sig med vinerna under egna etiketten Samsara Wines. Sedan deras första vin (årgång 2011) premierades med hela 93 poäng i den spanska vinguiden Guía Peñín 2015 har grabbarna gått från skitungar till lokala kändisar.
Vi träffar Pablo Chacón, 26, initiativtagare till Samsara Wines, det senaste tillskottet i vågen av spanska eko-viner. Pablo Chacón studerade i England och var bara 20 år gammal när hans pappa Antonio ringde på telefonen.
— Kom hem. Annars säljer vi vingården.
Det enda som kunde stoppa återvändaren var om Pablo ens ville ta över familjeegendomen, ett åtagande som han var medveten om skulle innebära mer än ett heltidsjobb. Och egentligen, vad skulle han göra med en vingård? Varken vinodling eller vinmakning hade han bland betygen från London. Något vineri fanns inte.
Samsara Wines bildas 2009
Pablo accepterade utmaningen och bestämde sig för att leta efter kompanjoner som kunde hjälpa honom. Potentialen i vingården var tydlig och snart hade han tre nya partners till projektet, bland annat den unga önologen Miguel Gómez från Cádiz. Namnet kom att bli Samsara, ett välanvänt begrepp bland olika österländska filosofier. Saṃsāra betyder ungefär ”den cykliska vandringen från liv till liv”.
Biodynamisk odling under 1700-tals bro
Vingården Pablo ärvde är strax över fyra hektar stor och ligger i södra delen av Ronda, bara ett stenkast från den sevärda bron Puente Nuevo. Det sägs att 50 arbetare miste livet under dess byggnadsår för tre hundra år sedan. Den 150 meter höga stenstrukturen är byggd i en ravin mellan två bergsväggar.
I ett öppet landskap på 700 meters höjd växer Samsara Wines druvor av sorterna cabernet sauvignon, merlot och syrah. Här finns också Rondas äldsta vinrankor av garnacha, en druva man sällan ser på Andalusiska breddgrader. Sedan Pablo tog över vingården har biodynamiska odlingsmetoder används. Det var dom visserligen inte först med i Ronda, tyskfödde Freidrich Schatz har implementerat Rudolf Steiners läror i sin vingård sedan 1982.
— Frederico är en stor inspiration för oss och har hjälpt till med teoretisk kunskap sedan starten, säger Pablo Chacón.
Läs mer om Friedrich Schatz i en tidigare artikel: Lembergerdruvan i vin från Spanien (lemberger är Österrikes blaufränkisch)
Pablo Chacón önskar sig en matlagningsstudio i vingården
Pablo Chacón planerar att man i vingården snart ska kunna ha events. Han vill gärna se samarbeten med lokala och internationella kockar som kommer ut bland vinrankorna, sätter upp ett kök och lagar mat med byns besökare. Ett utmärkt sätt att ta vara på turismen och få fart på vinförsäljningen.
— Det gäller att ta tillvara på vår fina jordplätt som utan tvekan är bland dom vackraste i Ronda, säger Pablo Chacón. Det stämmer så, den gräsbeklädda vingården ser ut som tagen ur en katalog från Jehovas Vittnen.
Delar vineri med Bodega Cuesta la Viña
Någon Samsara bodega finns inte, vintillverkningen sker på vineriet Cuesta la Viña några kilometer bort. Pablo och hans team skördar därför mitt i natten så att druvorna kan köras till vineriet i så låg temperatur som möjligt. Cuesta la Viña är ett modernt vineri och det är inte stort. Nätt och jämt ryms Samsara Wines dussin ekfat om 225 liter vardera. Och sedan i höstas även en tinaja.
Nyköpt ”tinaja” för vintillverkning
Nästa år kommer ett nytt vin från teamet på Samsara. Nämligen ett tinajajäst rött vin som ännu inte är namngivet. Tinaja är en typ av amfora i lera som förr i världen var ett vanligt förvaringskärl för vin. De används numera av vinmakare som vill återupptäcka traditionella metoder för vintillverkning. Två av fördelarna är att vinet inte smaksätts av kärlet samt att jäsningstemperaturen hålls naturligt sval. I dagsläget finns det bara ett fåtal tinaja-makare kvar i Spanien. Pablos exemplar kommer från en riktig mästare som brinner för detta utrotningshotade hantverk, nämligen Juan Padilla i Villarrobledo (Kastillien La-Mancha).
Vinprovning med Samsara Wines
2011 Samsara, 30€ (+) är den aktuella årgången som säljs under 2015. Samsara görs på enbart petit verdot och jäsningen sker med vingårdens naturliga jästkultur. Vinet lagras sedan på ekfat av olika ursprung. Vingårdens varmare läge har gett vinet en exotisk, vild och koncentrerad smak av torkade plommon, bittra örter och blåbärssylt. Imponerande välgjort för att vara första årgången. Teamet på Samsara är både seriösa och noggranna. Varje beslut ifrågasätts. Inget sker ju på slentrian när allt arbete görs för första gången.
Teamet har även lite andra viner på gång av mer varierande kvalitet. Det tar ofta minst ett par årgångar att få ordning på vinerna. En blandning av tempranillo och merlot kallad 2013 Manos Negras, samt en blandning av garnacha och syrah kallad 2013 Jaqima. Personligen lägger jag dock mina pengar på 2011 Samsara, flaggskeppet som seglar Ronda in på okända vatten.
Huvudbild: Från vänster, Pablo, José och Miguel.