Laddar annons
1 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Segel, segel på haven där nu även boxvin bär

Ju fler stämplar och sömmar som berättar om seglets historia desto charmigare, säger Sara Bäck som tillverkar en smart förvaringspåse till vin av återvunnen segelduk. Segeldukspåsen är handsydd, unik och lika snygg som praktisk när den ska surras ombord eller varför inte, kastas överbord för snabb vintemperering

Seglaren och segelmakare Sara Bäck såg ingen annan utväg än att plocka ut vin-plastpåsen ur boxen. I det begränsade kylutrymmet ombord ryms knappast en 1,5 liters vinbox i kylen och definitivt inte en treliterslåda. Boxvin som förpackning passar annars sjöfolk bra vilka har ont om plats men också för att båtliv har begränsade möjligheter till glasåtervinning.

Att en vinpåse som flyter ut på ett hyllplan inte ser direkt inbjudande ut håller många med om. Och utan låda är vinpåsens hantering och förvaring både knepigare som skörare. Sara Bäck fick då idén att använda uttjänta segel som skydd och skal till en mer praktisk vin-på-båt-förvaringspåse. Med stöd av segelduken blev det också lättare att både hälla upp och kyla vinet, direkt i sjön för den som vill men framförallt utrymmesmässigt i kylen.

Återvunnen segelduk blir fräck och praktisk vinpåse

Känslan att kunna återvinna och göra något bra av ett segel som är bortom räddning för segling är själva drivkraften menar Sara som berättar att hon syr alla påsar själv. Och av bara farten gjorde hon däck-solstolar, kassar och mycket mer. Allt tillverkas på förfrågan förutom till ett fåtal återförsäljare runtom i landet som för flera av produkterna i butik. Sara Bäck säger också att hon helst tar emot beställning per telefon eftersom varje segel är unikt.

- Att få en viss färg, som röd eller blå, och kanske med en synlig siffra som matchar med båten är något som många tycker är extra kul att få till, säger Sara Bäck som betonar att ingen påse är den andra lik.

Segeldukspåsen passar de flesta vin-påsarna oavsett om 1,5 liter eller 3 liter. Det spelar inte heller någon roll vilken typ av  tappkran det är. Sara Bäck berättar att hon provat segeldukspåsen med ett 40-tal olika boxar och där bara en enda som hade tappkranen monterad på motsatt sida jämfört med alla andra inte passade direkt. Men detta enda undantag fungerade snart utan problem efter att två glas vin hällts upp och trycket i påsen lättat.

 

Tillsammans med Båtskroten lägger Sara Bäck nu till fler och nya detaljer till segelduken som hon inte använt sig av tidigare.

- Det är ett spännande samarbete, säger Sara glatt i telefonen när vi talas vid inför denna artikel.

 

Kontakt- och prisuppgift

Segeldukspåse för boxvin säljs i utvalda butiker eller direkt av Sara Bäck för 680 kr, ink moms och frakt. Se hemsida, Carrick i Kolsundet, för kontaktuppgift och mer info .

 

Vem är Sara Bäck

Ingenjör Sara Bäck har alltid varit intresserad av vatten, segling och båtar. Sin lediga tid tillbringar hon helst nära vatten, i segelbåten, på bryggan eller vid strandkanten.
Hon har tävlat i bl a Snipe, 11:a och matchracing och deltagit i SM, EM och VM. Hon har gjort lumpen på fartyg, långseglat till bl a Västindien och arbetat på båtvarv. Under åren 1995-2004 arbetade Sara som segelmakare på ett av Sveriges mer välrenommerade segelmakerier där hon sytt segel till vinnande båtar i både OS och VM. Efter studier på KTH i hållfasthet och lättkonstruktion som specialarbete beräknade hon hållfastheten på laminatskrov. Sara Bäcks första jobb efter KTH var att konstruera en båtupptagningsvagn.

 

Tävla om den blå påsen på bilden ovan

Som prenumerant på Vinbankens månadsbrev kan du tävla om den blå påsen på bilden ovan. Månadsbrevet skickas ut i slutet av denna månad (juni 2013) och du kan anmäla dig här, prenumerera månadsbrev.  Utskicket är kostnadsfritt och du kan när som helst avsluta din prenumeration.