Laddar annons
29 Jun, 2014

Senaste provade viner med strålande budgetfynd

Här ett förslag på en handfull trevliga viner som är provade under de senaste två månaderna. Fyndvinerna finns i butik nu, ett vin lanseras senare i år, någon finns inte alls och andra hittar ni hos näthandlaren. De två oslagbara är spanjorerna, Coronas och Gran Coronas.

Från näthandlaren, The Wine Company,

provade vi ett urval viner under rubriken ”sommar” i början av maj. De två bästa visade sig vara ett rosévin och en champagnecuvée.

Heidsieck Dry Monopole, Champagne Frankrike, 249 kr
Trots sina stora bubblor är smaken intact, mer sammansatt än gles och smaken rymmer rostade noter, inslag av mineral och gul frukt. Lätt bitter avslutning.
Noterar att TWC presenterar denna NV (årgångslösa) skumpa som att den precis bytt årgång. Ett tryckfel förmodar jag.
Betyg: 3

Los Vascos Rosé 2013, Viña Los Vascos Domaines Barons de Rothschild, Valle de Colchagua Chile, 98 kr
Örtig karamelldoft speglar utseendet på pricken. Smaken är torr, örtig och distinkt modern. Helt okej i sin stil men i övre prisskalan i förhållande till smak. Prisnivån förklaras av producentens lyxrenommé.
Betyg: 3

Vinproducent Miguel Torres,

i Spanien skickade chefsvinmakare Mr Joseph Sabaric till Stockholm för att leda journalister och bransch genom två vertikaler av Coronas respektive Gran Coronas.

Just nu finns dessa viner på bolaget
Torres Coronas Tempranillo 2011 (6996), Catalunya Spanien, 72 kr
Smaken är medelfyllig, torr nästan elegant med en finstämd rödfrukt, mörka bär, balanserade tanniner och en uppfriskande syra, lätt animalisk med en fatton som drar åt vanilj.
Vinet mognar vinet i franska och amerikanska ekfat, cirka 50% nya, under 9 månader.
Betyg: 4. Det var verkligen fantastiskt att se hur väl Coronas visar sig med lite ålder. Utan tvekan ett extra bra vinköp i den nedre prisklassen.

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2009 (12697), Pènedes Spanien, 99 kr
Medelfyllig till fyllig, balanserad smak av mörk frukt, inslag av vinbär, rostat kaffe, lakrits med en vanilj- och läderton. Fatvanilj. Balanserade tanniner. Bra eftersmak och skönt vin som har viss mognad.
I blandningen ingår 15 procent tempranillo, möjligen en anledning till den skönt bäriga tonen och där cabernet ger smaken driv. Säkert köp och suveränt vin till mat.
Betyg: 5

 

 

Provade även vita:
Den strålande albariñon Pazo das Bruxas 2012.
Dessvärre finns inte vinet att köpa för tillfället, synd såklart när så bra!

En doldisklassiker, i bemärkelse att vinet funnits många, många år främst på restaurang. Gör sig absolut bäst till mat och matchningsmöjligheter fattas inte. Ljust kött till fisk och tillagade skaldjur.
Fransola 2012 (73020), Pènedes Spanien, 201 kr
Druvor: 95% sauvignon blanc, 5% parellada.
Fransola är en 25 ha stor vingård. Doften är aromatisk, smaken är medelfyllig och tydlig med bra koncentration av en mix frisk gul mogen frukt, som passionsfrukt med inslag av citrus. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Ornellaiaprovning

En representant för Ornellaia kom till Stockholm i slutet av maj för att presentera nya årgångar. Undertecknad som är en stark fan av Ornellaias Masseto (merlotvin) fick då veta att Masseto särskiljs från Ornellaia kärntrupp viner vilka är Le Serre Nuove och som sagt, Ornellaia. Framöver kommer Masseto profileras som ett vin på helt ”egna meriter”, något som inte kommer vara ett problem gissar jag.

Le Volte 2012 (32472), Ornellaia, Toscana Italien, 159 kr
Senaste årgången av Le Volte är mer koncentrerad än tidigare år. Smaken är medel/fyllig, fruktigt örtig med inslag av karamellkola och fat. Tanninerna är strama. Skönt kärvt avslut.
Betyg: 4

Le Serre de Nuove dell´Ornellaia 2011 (90413), Toscana Italien, 401 kr
Smaken är lika tät som doften och innehåller mörk frukt, inslag av viol, körsbär och en lätt kärnig och kryddig smak. Tanninerna är strama och spänstiga. Nyanserad och charmigt koncentrerad, snarare än kraftfull. Bra vin.
Betyg: 4+

Ornellaia 2011 (lanseras i november 2014), Toscana Italien, xxx kr
Färgen är tät, blåviolett. Stor och komplex doft med rostade fattoner. Smaken är fyllig. Komplex av mörka bär och frukt. Inslag av kakao, viol, lätt parfymerad, tydligt örter, smak av kryddor och en hint blyerts. Balanserade fatinslag. Koncentrerad och elegant, ungt vin.
Betyg: 5

Nästa vecka kommer återkoppling om provningen med Peter Gago av Grange 2009 respektive 1979, bland andra viner. Vidare kommer en rapport från provningen med familjen Perrin, några av Peter Lehmans viner under ledning av legendariske Andrew Wigan, som för övrigt nu lämnar över till nästa generation efter 35 år som vinmakare. Avslutningsvis en recension om vertikalprovningen av Mount Veeder 19 Block Cuvée från The Hess Collection Winery i Napa.