Laddar annons
Senaste nyheterna på Systembolaget - 1 juni
1 Jun, 2023

Senaste nyheterna på Systembolaget - 1 juni

I Systembolagets lansering i det fasta sortimentet den första juni är det trettio vinnyheter som ska ut i butikerna. Ungefär två tredjedelar av lanseringen kommer i alternativ till den traditionella glasflaskan: boxar, vinpåsar, PET-flaskor, tetror och burkar.

Den genomsnittliga kvaliteten i lanseringen av de senaste nyheterna i det fasta sortimentet på Systembolaget 1 juni är anständig men imponerar inte - det känns oundvikligt att inte nämna att det verkar vara mer fokus på ”lastbäraren (förpackningen)” snarare än drycken i den. Av de trettio nyheterna kommer sju på burkar – ett av problemen med burkarna är bristen på prisvärdhet och prisvärdheten är en stor del av det vi som skriver om vin arbetar med. Det är svårt att motivera varför man ska köpa en burk när prislappen ligger runt 200 kr per liter och det samtidigt går att köpa motsvarande vin på flaska till nästan halva priset.

Därmed inte sagt att det inte finns några bra viner på burk men problematiken finns där – förpackningsformen kostar för mycket och det finns för få bra viner tillgängliga att tappa på burk. Jag har provat burkar med tillräckligt bra innehåll men jag har ännu inte hittat ett vin på burk som är mer än bara prisvärt.

Åter till lanseringen den första juni som vi denna gång presentar i form av en lista med de mest prisvärda vinerna. För er som vill prova vin på burk finns tre förslag (men inte rekommendationer) på burkar efter listan.

Senaste nyheterna i fasta sortimentet på Systembolaget - 1 juni

Vita viner

Rooted Winemaker's Selection 2022 (4699), Bottelary Wine Cellar, Sydafrika, Coastal Region, 129 kr.
Omdöme 4 (+)

Aromatiskt med blommor, fläder, persika, vanilj, bra balans, fina mineraler och bra syra. Ett friskt, piggt och trevligt vin med en försiktigt avrundad ton av fat i eftersmaken som ger en hög ”lätt-att-gilla faktor”. Servera till fiskburgare med citron- och kaprismajonnäs. Gjort på druvorna chenin blanc, grenache blanc och roussanne.


Villa Dauga Albariño 2022 (2320), Bodegas Pazo Cilleiro, Spanien, Rías Baixas, 119 kr
Omdöme: 4 (+)

Ungt och friskt med äpplen, melon, citrus, blommor, örter, bra syra och fina mineraltoner. En välgjort och trevlig albariño med stiltypiska drag och framförallt en syra som tar den till platsen som ett av lanseringens bästa viner. Passar till en skaldjursgryta med aioli och vitlöksbröd.


Jardin de Dagobert Gewurztraminer Organic 2021 (2174), Dagobert, Alsace, 149 kr.
Omdöme: 4 (+)

Aromatiskt med äpplen, citrus, blommor, grapefrukt, citrusskal och en lätt sötma. Det här är kanske lanseringens mest välgjorda vin. Producenten har fått fram druvans parfymerade karaktär på en bra nivå men gewurtraminer har en speciell profil som gör att man antingen gillar den eller så gör man det inte. Prova till en ostbricka eller en paj med getost.


Opta Encruzado 2022 (2112), Portugal, Dão, 119 kr.
Omdöme 3 (=)

Ungt, rent och piggt fruktigt med päron, gula och gröna äpplen, melon, citrus, gula plommon, örter, rökiga mineraler och bra balans. Ett trevligt och välgjort vitt med rund, rik och lättillgänglig frukt gjort huvudsakligen på druvan encruzado. Servera till friterade bläckfiskringar.


Dom. Bousquet Premium Chenin Blanc 2022 (5007), Argentina, Mendoza, EKO, 129 kr.
Omdöme 3 (=)

Trevligt och tillgängligt med gula äpplen, gula plommon, physalis, citronolja, örter, struktur och bra syra.


Soave Classico Brognoligo 2021 (24002), C. Beretta, Italien, Soave Clas., EKO, 129 kr.
Omdöme: 3 (=)

Stor gulfruktig doft med persika, päron gula äpplen, melon, bra balans och fin syra och avslutande sälta.

Röda viner


Fairview Petit Sirah 2021 (1138), Sydafrika, Coastal Region, 119 kr.
Omdöme: 4 (+)

Trevlig och tillgänglig doft med björnbär, violer, blåbär, nougat, mjölkchoklad och lagerblad. Rik, koncentrerad och lättillgänglig smak med en trevlig bärighet av solmogen varm frukt. Det här är ett vin som det är lätt att ta till sig men det finns en liten strävhet i eftersmaken som stör en gnutta men charm och mycket smak för pengen gör att jag tror många kommer att gilla det här vinet. Passar utmärkt till allt från grillen. Servera gärna lätt kylt.


Piattelli Malbec 2021 (2635), Argentina, Luján de Cuyo, 135 kr.
Omdöme: 4 (+)

Ungt och friskt med violer, björnbär, svarta vinbär, choklad, lakrits och kryddor. Välgjord, koncentrerad och snyggt balanserad höghöjdsmalbec som passar utmärkt som grillvin. Lanseringens bästa röda vin.


Colle Reale Rosso 2021 (20061), Valle Reale, Italien, 120 kr.
Omdöme 3 (=)

Ungt med frisk frukt av björnbär, svarta vinbär, blåbärspuré, lilablommiga violer och pigga körsbärssyror. Gjort på druvan montepulciano med ursprung Abruzzo. Servera till halloumiburgare.

För de som är sugna att prova vin på burk är följande viner i lansering den 1 juni de bästa valen:

Mousserande rosé på burk


Quinta Las Cabras Rose Sparkling 2022 (72303), Vina La Rosa, Chile, Valle Central, Burk 49 kr

Rosé på burk


La Bargemone Rosé Bio 2022 (20062), Cave de la Bargemone, Provence, 49 kr

Rött på burk


Mancura Guardián Cinsault 2022 (2268), Vina Fray Leon, Chile, Région del Sur, 47 kr