Laddar annons
Mousserande, vitt och rosé i tillfälligt sortiment - 9 juni
7 Jun, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande, vitt och rosé i tillfälligt sortiment - 9 juni

Lanseringen I tillfälliga sortimentet av mousserande- vita- och roséviner den 9 juni är en stor lansering där fokus ligger på rosévinerna. De bästa tipsen är Bubbel från England vid namn Busi Jacobsohn och bland de vita Andrea Felicis Verdicchio.

Men lanseringen bjuder även på två bubblare som är både intressanta intressanta och bra: Tamjanika Bellucci från Serbien och en vit Rioja, Nivarius, gjord på en udda och ovanlig riojadruva. Bland rosévinerna faller mina val på Rosé de Diel och Venus La Universal. All information och alla omdömen i samband med lanseringen av mousserande, vitt och rosé i tillfälligt sortiment 9 juni hittar du i tabellen längst ner.

Mousserande från England

Busi Jacobsohn Cuvee Brut 2018 (90325), England, 569 kr

Stor mogen och utvecklad doft med vinteräpplen, rostat bröd, mandlar och nougat. I smaken finns varmt mogen frukt av pomelo, grapefrukt, pomerans, bra syra, kalk och fina mineraler. Välgjort med mycket mognad och fina syror men möjligen lite rustik. Gjort på 60% chardonnay, 20% pinot noir och 20% pinot meunier.

Mousserande rosé från Österrike


Loimer Brut Rosé (92040), WG Loimer, Niederösterreich, EKO, 229 kr

Ungt och friskt med vinteräpplen, smultron, hallon, tranbär, kalk, bra energi och mycket karaktär och snyggt körsbärssyligt avslut.

Mousserande rosé från Italien


Radice 2021 (92527), Paltrinieri, Lambrusco Mantovano, 159 kr

Energiladdat rosébubbel med torr frasigt ren frukt av körsbär, örter, tranbär, kalk och massor av intensitet och fina lingonsyror. Om det blir problem att hitta detta på hyllan kan det hjälpa att veta att Systembolaget klassificerar det här som ett rött vin men ett mousserande rosébubbel känns mer träffsäkert.

Mousserande rosé Spanien


i Blanc de Nit 2021 (92664), Raventòs, 199 kr

Stramt och lite rustikt men ändå med finnes och elegans. Smultron samsas med citrus, äpplen, blodgrape och kalk. Välbalanserad smak med krossad sten, mineral, havssälta, riktigt bra balans och längd. En imponerande bra rosécava som passar utmärkt till halloumiburgare.

Vitt vin Italien


Verdicchio dei Castelli di Jesi 2020 (90450), Andrea Felici, 179 kr

Friskt, ungt och piggt med äpplen, blommor, citrus, timjan, krossad sten, bra syra, mineraler, skiffer och mycket bra balans. Imponerande välgjord verdicchio som passar till grillad fisk och skaldjur.

Vitt vin Spanien


Nivarius Finca La Nevera Rioja 2017 (13046), Rioja, 269 kr

Pigg och frisk vit Rioja som känns ung (trots att den inte är det) med en spännande komposition av persika, äpplen, örter, mandlar, bra syra, snygg balans och mycket personlighet. Ett spännande vin som tänjer gränserna för vad vit Rioja är. Gjort på den extremt ovanliga druvan maturana blanca som hör till en de äldsta dokumenterade vita druvsorterna i Rioja men varit i det närmaste utrotningshotad de senaste årtiondena. Servera till grillad torskrygg med potatissallad och aioli.

Vitt vin Serbien


Tamjanika Bellucci 2022 (92989), Erdevik, Serbien, 158 kr

Aromatiskt, doftrikt och kraftfullt koncentrerat med apelsin, citrusskal, päron, melon, kalk, bra syra, mineraler, sälta och bra balans. Ett imponerande välgjort vin från Serbien gjort på druvan tamjanika. Servera till grillade skaldjur med vitlöksaioli.

Vitt vin USA

Calera Mt Harlan Chardonnay 2019 (92261), Kalifornien, 559 kr

Ungt och elegant med äpplen, persika, blommor, kvitten, örter och fat. Välbalanserat med, citrus, mandlar, passionsfrukt, bra syra, kalk och snyggt integrerade fat. Passar till grillad vit fisk med sparris och saffransris.

Rosévin från Tyskland


Rosé de Diel 2022 (93002), Schlossgut Diel, Nahe, 179 kr

Friskt och piggt med smultron, hallon, röda vinbär, rökiga mineraler, bra syra och lite sälta. En roséfavorit man inte heller detta år blir besviken på och solkart med på tio i topp listan för köpvärda roséviner. Servera till en panini med mozzarella, basilika, olivolja och solvarma tomater

Rosévin från Österrike


Domaene Gobelsburg Rosé 2022 (94014), Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, 129 kr

En aromatisk, frisk och bärig rosé med smultron, hallon, äpplen, persika, citrus och lite sälta. Rent, friskt och snyggt om än inte så karaktärsfullt men mycket rosé för pengarna.

Rosévin från Italien


Susucaru Rosato 2022 (90657), Frank Cornelissen, Terre Siciliane, EKO, 259 kr

Ett ungt och friskt rosévin från Sicilien och Etna med smultron, hallon, blodgrape, röda äpplen, tranbär, rökta mineraler och mandlar. Smakrikt och spännande med mycket personlighet.


DeAetna Rosato 2022 (95020), Terra Costantino, Etna, EKO, 169 kr

Doftrikt och lätt aromatiskt med smultron, rosor, vattenmelon, rönnbär, tranbär, färska örter, bra syra, kalk och lite sälta.

Rosévin från Spanien


Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2021 (94002), Montsant, 229 kr

Piggt och friskt med hallon, smultron, röda vinbär, citrus och mandlar. Trevligt, inbjudande och med en hel del egen karaktär där syra, kalk och energi och lite uppstramande tanniner ger en bra roséupplevelse. Gjort på garnatxa, macabeu, carinyena och ull de llebre (som tempranillo ofta kallas i Penedés).

Rosévin från USA


Bonterra Rosé 2022 (92141), Kalifornien, EKO, 159 kr

Trevlig och lättillgänglig rosé med hallon, jordgubbar, vattenmelon, smultron och örter. Lite rustikt i smaken med kalk, bra syra och lite sälta.

[drinklist id="106011"]