Laddar annons
Bäst i test vecka 23 - massor av vin för slantarna
6 Jun, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 23 - massor av vin för slantarna

Nu kommer vi till bäst i test vecka 23 som denna vecka bjuder på fyra viner, fyra länder och massor av vin för slantarna.

Vi rör oss i Europa och inte helt ovanligt så rör vi oss i Frankrike, Spanien, Portugal och Italien. Fler artiklar från Bäst i test, där vi fokuserar på viner i Systembolagets beställningssortiment, kan du hitta här.

Bäst i test vecka 23 - Systembolagets beställningssortiment


Domaine Begude Sauvignon Blanc 2022 (75317), IGP Pays d'Oc, EKO, 165 kr, 17 poäng (++)

Klingande ren, frisk frukt med gröna äpplen, citrus, kalk, vita blommor, vita vinbär och en gnutta fläder. Medelfyllig, elegant, knastertorr och pigg smak med citrongräs, lime, mineraler, havssälta, bra balans och en klockren frisk och frasigt ren syra. Som så ofta har priset gått upp ett par snäpp senaste året men vinet levererar ännu mer än den tidigare årgången. Svårslaget och värt ett par ärevarv i rondellen! Levereras i kartonger om med sex flaskor – det finns många anledningar att beställa en hel låda men först och främst missa inte denna chablisinspirerade sauvignon blanc från södra Frankrike! Servera till ostron, musslor, skaldjur eller vit fisk med buerre blanc och färsk potatis. Domaine Begude importeras av Vinovativa.

Domaine Begude ligger i appellationen Limoux där Pyrinéernas sluttningar börjar. 2003 tog paret James and Catherine Kinglake en dröm till verklighet och tog över Begude. Egendomen har 25 hektar vingårdsmark som är ekocertifierade sedan 2010. 80 % av vingårdarna är planterad med pinot noir och chardonnay men man har även en del sauvignon blanc och viogner. Vingårdarna ligger på mellan 250 och 350 meters höjd vilket ger ett förhållandevis svalt odlingsklimat. Namnet Begude kommer av ”beguda” vilket betyder ett ställe där man stannar och äter på gammal provencalsk dialekt.


Aveleda Parcela do Convento Loureiro 2020 (56694), Vinho Verde 249 kr 17 poäng (+)

Stramt och friskt med gröna äpplen, citruskal, melon, päron, krossad sten, granskottsolja, kalk, timjan, mineraler, fina och rena syror och lite havssälta. En ren och välgjord loureiro som visar vilken potential druvan har. Drick 23-27. Servera till grillad bläckfisk. I den här serien vill producenten lyfta vingården och dess karaktär och därför skyltar man inte med druvan på etiketten. Det finns en alvarinho som ett syskon till detta vin: Parcela do Roseiral 2020 (57141) som vi har skrivit om tidigare och som till och med är stråt vassare än detta vin. Både Parcela do Roseiral och Parcela do Convento produceras i små serier om några tusen flaskor.

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare, drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Vinerna marknadsförs av Philipsson & Söderberg.


Honoro Vera garnacha 2021 (72310), Spanien, Catalayud, Bodega Ateca, 135 kr 16 poäng (++)

Doftrik, bärig, energirik röd frukt med vildhallon, röda vinbär, smultron, örter, krossad sten och balsamico. Smaken är frasigt och rödbärigt skir och elegant med silkigt lena tanniner, varma örter, mineraler, körsbärssyror och elegans. Det finns en del haussade ”höghöjdsgarnachor” som säljer för fyrsiffriga belopp som jag inte helt förstår mig på. Honoro Vera är ett vin som kostar 135 kronor och som levererar över prislappen. Det lever inte på kraft och koncentration utan på energi och skir elegans och det är inte svårt att förstå sig på. Drick lätt kylt, lufta gärna ordentligt och servera till pizza eller till vegetariska hemmagjorda, grillade burgare.

Honoro Vera produceras av Bodega Ateca i den lilla regionen Catalayud i nordöstra Spanien. Bakom Ateca ligger i sin familjen Gil som har sin bas och sitt ursprung i Jumilla. Familjen Gil har ägt vingårdar i Jumilla sedan tidigt 1900-tal. Sedan 2004 har utveckling tagit fart rejält och gått spikrakt uppåt. Nu producerar man vin i de flesta av Spaniens många superhippa regioner och allt görs med en underbar ödmjukhet, med hållbarhet, miljö och gemenskap i fokus. De arkitektritade futuristiska byggnaderna med slottsinspirerade trappor med ledstänger i ädelträ lyser med sin frånvaro. Här är allt är rent och snyggt och det präglas av pragmatisk funktionalitet. Bodega Ateca och Honoro Vera importeras av Vinovativa.


Nipozzano Riserva 2019 (2969), Chianti Rufina, Frescobaldi, 209 kr 17,5 poäng (++)

Ung frisk och varmt mogen frukt med plommon, tranbär, barrskog, örter och ceder. Koncentrerad smak med solmogna mörkröda bär och ren, frisk frukt med bra djup och fin intensitet. Vinet upplevs fortfarande som ungt med mörka körsbär, kryddor, fina syror, lysande balans och längd. Trots en prisuppgång på trettio kronor på lite över ett år är det här ett mycket bra vin för pengarna. Passar till grillade portabelloburgare eller hemmagjorda hamburgare, men ställer någon fram en pizza blir inte heller det fel. Frescobaldi importeras av Spring Wine.

Familjen Frescobaldi har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid, men släkthistorien går faktiskt ännu längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Idag har man åtta egendomar i Toscana där Castello Nipozzano är den mest kända. Nipozzano ligger i nordöstra Toscana i Chianti Rùfina som är ett helt eget DOCG vid sidan om Chianti och Chianti Classico.