Huvudbild för artikel Vitt, rosé och mousserande i tillfälligt sortiment - 2 juni
31 May, 2023

Vitt, rosé och mousserande i tillfälligt sortiment - 2 juni

I lanseringen av mousserande, vita- och roséviner i tillfälliga sortimentet den 2 juni handlar tipsen om vita viner och några roséer. Det är ett stort antal nyheter som ska ut i butikerna denna lansering och flera av dem är riktigt intressanta.

För de vita nyheterna i den första junilanseringen toppas bästlistan av Château Tahbilk Marsanne Vielles Vignes. Därefter kommer Tenuta Terre Nere Etna Bianco följt av en lysande Verdicchio från Andrea Felici.

När det gäller rosévinerna imponerar Clos Cibonne, Leitz Assmanshausen Pinot Noir och Ripa Vino Rosado från Rioja men vi har även lagt in lite text om Terrre Neres Rosé som lanserades förra veckan men som vi då inte hade provat.

Vitt Frankrike

Sancerre

Sancerre Côte de Champtin Blanc 2021 (90419), Domaine R. Champault, 261 kr

Ungt och friskt med äpplen, päron, vita blommor, vinbär och fläder. Välbalanserad smak med krusbär, mineraler, sälta, syra och elegans. Ett spännande och piggt vin med bra intensitet som är lite stramare än förra årgången. Passar utmärkt till en fiskgryta med skaldjur.

Vitt Italien

Il Cantico della Figura Verdicchio 2019 (90535), Andrea Felici, 359 kr

Stram, ren och elegant Verdicchio med gula äpplen, blommor, kalk, bra balans, fina syror, mineraler, fin sälta och bra längd. En superimponerande verdicchio som visserligen kostar en slant men den visar vad druva och region förmår.

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2022 (93003), Etna, EKO, 249 kr

Rent och frasigt stramt med päron, vulkanisk aska, krossad sten, citrus, grapefrukt, rökiga mineraler, lysande syra, bra balans och havssälta - klockrent, allt på plats och en fantastiskt vibrerande energi. Bläckfisk från grillen eller calamares med citron.

Vitt Spanien

Marko Gure Arbasoak 2021 (91328), Oxer Bastegiet, Bizkaiko Txakolina, 215 kr

Ungt och kryddigt med äpplen, päron, hjortron, nötter och mandlar. Karaktärsfull smak där tonen av hortron kommer igen från doften, en svag sherryton och mogen varm frukt med den speciella syran och fina sältan som återfinns i flera av vinerna från denna region. Servera till friterade bläckfiskringar. Gjort på druvorna (för de som vill vässa sin baskiska finns de inhemska namnen inom parentes) 45% petit courbu (hondarribi zuri zerratia), 40% gros courbu (hondarribi zuri) och 15% petit manseng (izkiota txikia).

Marko Terlegiz 2021 (92356), Oxer Bastegieta, Bizkaiko Txakolina, 399 kr

Stort, rent, snyggt och elegant med äpplen, vita persikor, citrus, kalk och en rund lite citronoljig struktur med bra syra, mineraler, och livlig energi. Servera till friterade sardiner med vitlöksmajonnäs och citron.

Vitt Australien

Tahbilk Museum Marsanne 2016, (91285), Tahbilk, Nagambie Lakes, 169 kr

Ung frisk och fortfarande stram marsanne med elegant mogen frukt av citrus, äpplen, mandariner, persika mineraler, mandlar och fin sälta. Karaktärsfullt, balanserat och väldigt speciellt. En värdig vin(n)are av utmärkelsen ”veckans mest prisvärda vin”. För de som uppskattar att ta fram äldre årgångar och har förmågan att hålla fingrarna borta en längre tid är detta ett fantastiskt lagringsdugligt vin. Det blir inte bättre än vad det är idag men det går utan problem att lägga undan några flaskor i 15 år.

Vitt sött Österrike

Kracher Red Roses Beerenauselse 2019 (92725), Burgenland, 229 kr

Aldrig har väl ett namn hittat så rätt som detta? Första intrycket är en väldresserad rosenrabatt som fyller på med äpplen, smultron, vinbär, mandlar, smultron, hallon och en bra syra. Notera att detta är en halvflaska .

Rosé Frankrike

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2021 (92519), Côtes de Provence, EKO, 349 kr

Ungt, friskt och provencigt blommigt med citrus, smultron, blodapelsin, äpplen, kalk och mineraler. Smakrikt och karaktärsfullt med en bra ryggrad, kalk och fin syra. Visserligen en smula kostsamt men detta ligger, som alltid, bland topparna på årets rosélista. Det är dessutom ett lagringsdugligt vin. Gjort på 90% tibouren och 10% grenache.

Rosé Tyskland

Leitz Rüdesheim Pinot Noir Rosé 2022 (90296), Rheingau, 139 kr

Ung, pigg och frisk rosé med granatäpplen, vattenmelon, grapefrukt, smultron, kalk, bra syra, mineraler och lite sälta.

Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé 2022 (93001), Rheingau, 179 kr

Frisk, ren och härligt blommig rosé som bjuder på lite mer av allt: smultron, vinbär, rönnbär, bra syra, lite stramare och föredömligt snustorrt. Distinkt och tonsäkert med lite skiffer och en riktigt snygg klang.

Rosé Italien


G.D. Vajra Rosabella Rosato 2022 (90351), 129 kr

Ungt friskt och piggt med smultron, jordgubbar, granatäpplen, rökiga mineraler, blommor, bra lingonsyror, snygg sälta och bra energi.

Tenuta delle Terre Nere Rosato 2022 (90129), Etna, 249 kr

Frisk, energirik doft med tranbär, blodapelsin, vinbär, salvia, timjan och aska. I smaken är det lätt och elegant men med de områdestypiska dragen från Etna: aska, blodgrape, tonic, krossad sten, mineraler, havssälta och klockrena eleganta syror. Ge vinet ordentligt med luft så kommer det att utveckla fantastiska aromer av röda mogna bär. Gjort på 100% nerello mascalese. Vinet lanserades den 26 maj men vi hade då inte hunnit prova det. I skrivande stund finns det ett ordentligt webbsaldo som gör att det går att beställa till samtliga butiker. Öppnar man en flaska av detta och dricker den direkt utan att ge vinet den där lilla extra eftertanken och behandlingen som behövs för att få det att blomma ut då blir det ändå lite bättre än flertalet likriktade och enkla roséviner som det redan finns alltför många av. Öppnar man det, dekanterar och ger det ordentligt med luft innan man serverar det då kommer det underbara aromatiska aromer och härliga toner av smultron och jordgubbar i smaken.

Rosé Spanien

Ripa Vino Rosado Cosecha 2019 (94164), José Luis Ripa Sáenz de Navarrete, Rioja, 299 kr

Karaktärsladdad rosé med ett djup utöver det vanliga och massor av energirik frukt av körsbär, röda vinbär, mandlar, nötter, kryddor och ett avslut där fatlagringen sätter sina spår men enbart som en snygg ryggrad som får stöd av en fin syrastruktur, paranötter och lite sälta. Visserligen kostar denna en slant men på köpet får man en riktig rosaskimrande roséupplevelse som gör det väl värt pengarna. Gjort på 60% garnacha och 40% tempranillo.

[drinklist id="105857"]