Laddar annons
Vin från Marlborough med Hunter’s
5 Nov, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin från Marlborough med Hunter’s

HUNTER’S VINER: Vinbanken har talat med Jane Hunter på ett av Nya Zeelands mest premierade vinerier. En vinmakarprofil som har skördat 195 guldmedaljer på den internationella scenen. Hunter's viner finns på Systembolaget, missa inte chansen.

Nya Zeeland går mot sin tvåhundrade skörd

Det är snart 200 år sedan den första vinrankan fick rota sig i nyzeeländsk jungfrumark. Dom första 150 åren producerades det dock inga viner som skulle få redaktionen på Vinbanken att vässa pennan. Det är först under 1950-talet som utvecklingen har skett med raketfart. Sedan dess har vinmakare från hela världen studerat landets framgångar och förundrats över hur mycket vinernas kvalité ökat.

Om Nya Zeeland låg i den norra hemisfären hade dom två landmassorna sträckt sig från Nordafrika i söder till Paris i norr. I södra spetsen av sydön odlas världens mest sydliga druvor. Klimatet skiftar alltså väsentligt mellan landets regioner. På grund av den generösa nederbörden i hela landet är det dock aldrig långt till frodigt gräs. Rikligt med fukt i marken fick vinrankorna att producera allt för stora skördar, med omogna druvor som resultat. Detta var Nya Zealands akilleshäl ända in på 1980-talet då Dr. Richard Smart löste problemet. Han rekommenderade vinodlare att hålla efter vinrankornas bladverk, tekniken han lärde ut kallas `Canopy Management´ och finns idag i varje vinmakares grundkurs.

Ernie Hunter – pionjär i Wairau Valley

Huvudroll i den nyzeeländska vin-framgångssagan spelar regionen Marlborough på norra sydön. Så överlägsen kvalitet har man lyckats uppnå att hela 90 procent av den nyzeeländska vingården nu är planterad inom regionen. Steniga jordar dränerar bort vattnet och håller rötterna precis lagom fuktiga. Detta gäller speciellt i den nordligaste subregionen Wairau Valley där Hunter’s vingårdar breder ut sig. Här finns ett lokalt klimat som främjar lite mognare och ofta generöst aromatiska viner.

Vineriet Hunter’s har kommit en lång väg sedan det grundades av Irländaren Ernie Hunter år 1979. Det var Ernie som la grunden till vad som nästan 40 år senare skulle bli ett av Nya Zeelands mest premierade vinerier. Men Hunter’s är inte bara en solskenshistoria, bakom framgångarna finns även en tragedi som ändrade företagets riktning.

Inget Hunter’s utan Jane Hunter

Det är Jane Hunter som är motorn i Hunter's. Trogen sitt efternamn har hon jagat medaljer sedan första druvskörden. Jane har sedan hon tog över efter dåvarande maken Ernie jäst fram 195 guldmedaljer, 40 troféer och en hel radda internationella utmärkelser och diplom. Hennes renommé i hemlandet är stort och hon ses som en förebild i vinbranschen. År 2016 tilldelades Jane det mest prestigefyllda pris man kan få nämligen ett `Lifetime Achievement Award´ för det outtröttliga arbete hon lagt på att höja kvalitén på Marlboroughs viner.

Redan 1983 visade hon framfötterna som ansvarig för vinodlingen på Marlboroughs då största vineri, Montana Wines. Marlborough var på den tiden blott ett yngel till vinregion, bara 10 år tidigare hade den första vinrankan satts i jord. Under hennes tid på Montana Wines körde maken Ernie Hunter ihjäl sig i en bilolycka och lämnade hastigt även familjeföretaget utan förare. Jane såg ingen annan utväg än att själv ta över makens roll som chef över Hunter's.

jane-hunter Jane Hunter med team av talangfulla vinmakare.

Viner från Hunter´s på Systembolaget

Janes kontinuerliga kvalitetsarbete i vingården tillsammans med kollegan James Macdonald har på senare år resulterat i en en hel drös otroligt framgångsrika årgångar.

– Det senaste årtiondet har vi sett en snabb teknisk kvalitetsutveckling i sättet vi tillverkar våra viner, en process som nu nått en så stabilt hög nivå att vi börjar ge arbetet i vingårdarna total uppmärksamhet igen, säger vinmakaren James Macdonald.

För flaggskeppsvinet på sauvignon blanc berättar James att man numera låter vinet vila på sin jästfällning för att uppnå en rikare kropp och fetare munkänsla. En förbättring som definierar en ny stil för hela regionen; likt 00-talets tropiska och lätta viner och ännu längre tillbaka 90-talets gröna och gräsiga.

– Vårt huvudsakliga mål för tillfället är att säkerställa att vinerna smakar uppenbart annorlunda än Marlboroughs mer kommersiella viner, sammanfattar James Macdonald. Tillgängligt genom Systembolaget finns firmans sauvignon blanc, riesling och pinor noir; som vi går igenom mer grundligt nedan.

VIN I FOKUS: Hunter’s Pinot Noir (83933), Marlborough Nya Zeeland. Kan behöva beställas.
Hunters pinot noir är ett medelfylligt rödvin som tar hela vingårdens dofter till bordet. Målet för Hunter's är att bevara alla finstämda aromer som pinot noir är känd för och det har man lyckats med. Tekniken som hjälper till att få fram de fina nyanserna är att vinet jäser i låg temperatur, under tiden som vinet skyddas från syre så mycket det bara går. Vinet bjuder på en direkt doft av solmogna jordgubbar, kryddor och fat. Medelfyllig, generöst bärig smak av skogshallon, jordgubbar med inslag av röd frukt, frisk syra, mjuka tanniner och fat. Charmig och friskt vin med mjuka tanniner och tydlig druvkaraktär (pinot noir).

Hunter’s Sauvignon Blanc (Nr 6202) Marlborough, Nya Zeeland. Ordinarie sortiment.
Hunters numera klassiska sauvignon blanc blev en smärre sensation när den år 1986 lanserades på Sunday Times Wine Festival i London. En vin på samma druva som man odlar i Sancerre men med en närapå utomjordisk smakexplosion av solmogen passionsfrukt, nyklippta örter och krusbär. Det liknade inget annat som britterna någonsin fått på matbordet. Kanske var vinet ett PR-stunt för storfilmen Star Trek IV `The Voyage Home´ som lanserades samma år?

Hunter’s Riesling (Nr 2480) Marlborough, Nya Zeeland. Ordinarie sortiment.
Här har vi en specialitet från Hunter's som i det tysta kammat hem guldmedaljer med vinet sedan 1986. Denna mästerliga rieslingblend från tre av familjens vingårdar kan med fördel lagras upp till 6 år för dom som gillar mogna viner.

[artikel id="56009" titel="Perfekt match - Hunter's pinot noir till honungsglacerad fläskytterfilet"]

Prestigefylld utmärkelse till Hunters Wines

Två viner från Hunters Wines har premierats med utmärkelser i Marlborought Wine Show i början av november 2017. För arrangemanget ansvarade Marlborough Wine Show tillsammans med The Marlborough Museum Legacy Award. Hunter´s rieslingvin med årgångarna 2016, 2012 och 2016 premierades med Legacy Award vilket går till ett vin som utmärker sig enligt, citat " a significant pedigree".

Vin som ställer upp för Legacy Award måste lämnas in i tre årgångar, minst med två år däremellan och med ett vin vin som har 10 år åldersskillnad. Hunter´s mousserande vin MiruMiru™ Reserve 2013 vann i klassen mousserande.

En stolt Jane Hunter kommenterar vinsten med att ge vinmakarteamet en stor eloge och säger om det mousserande vinet, “We have adapted the French champagne methodology to suit our New Zealand sparkling wine with the resultant complex but elegant sparkling wine unashamedly New Zealand".

Läs mer i länk direkt till Hunter's Wines.