Laddar annons
Master Blenderns bästa tilltugg till vodka
25 Oct, 2017

Master Blenderns bästa tilltugg till vodka

TILLTUGG TILL VODKA. Det finns ingen bättre kombo än vodka till ostron och löjrom. Lägg till en råraka om du vill. Master Blendern av premiumvodkan Purity Vodka Thomas Kuuttanen, föreslår också sushi och den ryska klassikern saltgurka, honung och smetana. Och mest oväntat var mixen av vodka och rökig whisky.

Vinbanken har testat Purity Vodka till olika tilltugg och frågat Master Blendern Thomas Kuuttanen om hans favoriter. Han hade många spännande förslag!

Hur serverar du Purity vodka?

– Jag gillar Purity Vodka så ren som möjligt. Gärna i en Vodka Martini eller on-the-rocks med några droppar vatten. När jag vill ha något mer läskande brukar jag hälla en näve blandade bär i en karaff med vatten och när vattnet dragit åt sig smakerna så blandar jag bärvattnet med Purity Vodka i ett högt glas med mycket is.

Vad skiljer Purity Vodka i smak från mer "vanliga" sorter?

– Purity Vodka beskrivs ofta som ”extra allt”. Den är betydligt fylligare än annan vodka, med mer karaktär och en nästan umami-liknande mineralrikedom, samt en bakomliggande lakritssötma.

Vilka tilltugg serverar du till ?

– Lätta, fräscha tilltugg fungerar alltid bäst. Det finns ingen bättre dryck till caviar eller ostron än en riktigt bra vodka. Sushi och Purity Vodka i ett highball glas med mycket is, en skiva gurka och vatten (50/50) är också en klockren kombination. Och så naturligtvis klassikern saltgurka med smetana och honung.

– Efter maten är det uppfriskande en nygjord citronsorbet serverad i ett martiniglas där man håller över någon centiliter Purity Vodka precis innan servering.

Vilken är din favoritdrink på Purity Vodka?

– Purity Martini är min favorit. 6 cl Purity Vodka och 1,5 cl vatten rörs med is och silas sedan i ett kylt martiniglas med oliverna serverade på ett fat vid sidan om.

Thomas Kuuttanen är Master Blender för Purity Vodka. Sedan starten har det skånska mikrodestilleriet fått fler än 150 internationella utmärkelser. Den 23 oktober fick Thomas Kuuttanen motta Guldnubben som är Spritakademiens årliga hederspris.

Vad säger du till dem som är ganska ovana vid att prova vodka bar?

– Våga prova! När du upptäcker att Purity Vodka till och med är njutbar i rumstemperatur utan något annat än några droppar vatten så förstår du snart hur enkelt det är att blanda drinkar med den.

Vilken är den mest oväntade kombinationen med Purity Vodka?

– Purity Vodka och superrökig whisky!

Gör så här
• Skölj ett whiskyglas med exempelvis Laphroaig Single Malt och häll ut dropparna som blir över. Fyll med is, Purity Vodka, en skvätt vatten och en tunn bit apelsinskal.

Doften är kraftfullt rökig med massor av citrus, men smaken är en mild, elegant och mineralrik med endast en antydan av rök i bakgrunden. Fantastiskt gott serverad med exempelvis laxsnittar toppade med laxrom.

Tilltugg till Purity Vodka

• Saltgurka, smetana och honung
• Alla sorters caviar och rom
• Ostron
• Sushi
• Rökt lax eller annan rökt fisk med dill & gurksallad
• Blinier med rökt laxröra
• Stor kapris
• Potatisfyllda piroger
• Friterad eller stekt fetaost eller halloumi

lojrom-purity-vodka-vinbanken

Recept | Råraka med löjrom till Purity Vodka – 4 portioner

1 bakpotatis
smör
salt
svartpeppar
1 ekologisk citron
4 msk löjrom eller annan rom
4 msk finhackad rödlök
4 msk smetana, crème fraiche eller gräddfil
Gör så här

• Skala potatisen och riv den grovt. Smält rejält med smör i två stekpannor. Klicka ner två ”högar” riven potatis i respektive panna och platta till. Stek på ganska hög värme för att få färg och frasighet. Vänd några gånger för att få samma stekyta på båda sidor.

• Lägg upp och servera direkt med rom, smetana, lök och citron. Ett glas kyld vodka passar perfekt till.

Läs mer om Purity Vodka

Purity Vodka är ekologisk och produceras på Ellinge slott utanför Eslöv. Master Blender är Thomas Kuuttanen. Hjärtat är vintervete och mältat korn som destilleras långsamt i 34 steg och därefter ofiltrerat reduceras med neutral vetesprit och mineralrikt vatten. Resultatet är en fyllig och karaktärsfull vodka med stor mineralrikedom.

Purity Vodka har fått mängder av utmärkelser sedan starten 2007. Nyligen vann den stortiteln The Grand Asian Spirit Master, en kategori där samtliga produkter ställs mot varandra inklusive cognac, whisky och gin.

Purity Vodka prissänktes kraftigt på Systembolaget i september från 481 kronor till 298 kronor, vilket gjorde att Purity Vodka sålde slut i alla lager. Produktionen går nu på högvarv och nya flaskor finns nu på plats i beställningssortimentet samt i några utvalda butiker.

Purity Vodka har artikelnummer 86519 och finns i stolekarna 700 ml för 298 kr och 1750 ml för 905 kr.

[artikel id="57450"]
[artikel id="58080" titel="tips vodkadrink The Vesper"]
[artikel id="58011" titel="tips 2 vodkadrink - Vodka Martini"]

 

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons