Laddar annons
SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED
12 Jun, 2021

SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED

När jag svänger in på den lilla vägen till Södåkra Vingård ser jag Judith Melin och hennes svarta labrador Hampus i vinfältet.

SÖDÅKRA PRISAD VINGÅRD VID CYKELLED. Efter makens bortgång förra året är det Judith som ensam driver vingården de båda startade för drygt tio år sedan. Det var när Judith och Anders Melin närmade sig slutet av sina yrkesliv som de började de fundera på vad de skulle göra sedan. Någon lugn pensionärstillvaro lockade inte.

I stället ville de lära sig hur man gör ett bra vin. Först var siktet inställt på mellersta Italien där Umbrien var särskilt intressant. Men hade de valt Italien hade det inneburit en ny heltidssyssla med många anställda. Efter att ha funderat ett varv till kom de på andra tankar och beslöt sig i stället för att flytta till Skåne. Under två år sökte de efter en lämplig plats för sin nya verksamhet.

UMBRIEN BLEV SÖDÅKRA VINGÅRD

"Anders letade mark och jag bostad. Platsen vi till slut valde blev Södåkra på Kullahalvön. Den var perfekt med havet på två sidor. I köpet ingick också den gamla gården med anor tillbaka till 1600-talet", berättar Judith.

År 2010 satte de sina första stockar. De planerade för en kommersiell vinverksamhet men inte så stor att de enbart skulle kunna livnära sig på den. I första omgången planterades 400 vinstockar solaris.

"Jag tyckte det var lite väl jobbigt att få dem på plats", minns Judit, och lägger till att hon nu ökat antalet till 1500 vinstockar.

Under tiden som de väntade på att druvorna skulle växa till sig odlade de sina egna kunskaper inom området.

"Vi studerade bland annat i Tyskland vid vininstitutet i Freiburg. Föreningen Svenskt Vin hade också rätt mycket kurser. Själv är jag kemist och har jobbat och pluggat på SLU så jag förstår vad jag läser", säger Judith.
Judith-Melin-Sodakra-Vingard-Vinbanken

SÖDÅKRA VINGÅRD MED BAKGRUND SOM KEMIST

Det märks att hon har en bakgrund som kemist. I det lilla, men välutrustade, laboratoriet på gården har Judith tillbringat många timmar. Resultatet av detta omsorgsfulla arbete har blivit rena och välgjorda viner. Hon berättar också att hon och Anders i början fick god hjälp av sina vinodlande kollegor på andra sidan Sundet och att de även var med i deras vinodlarförening.

"Alla var väldigt generösa med att lära ut. Men man måste bestämma sig själv vilken inriktning man vill ha och hur man sköter vingården".

Paret visste att solaris gick bra på hemmaplan. Cabernet cortis är druvan till rosévinet valdes vi för att ge vinet lite Medelhavskaraktär. Annars är det mycket ” meck” att göra rosévin." Man får jobba hantverksmässig", säger Judith.

MUSIKEN GAV NAMN TILL VINERNA

År 2014 började de sälja sina viner. Det var viner med namn tagna från musikens värld, Allegro, Appasionata, Barcarolle, Boheme och Rosanna. I takt med att vinerna har utvecklats har också namnen till viss del ändrats.

Deras populära vin är Caprice har en särskild historia säger Judith. Hon berättar, "Min man och jag diskuterade och provade alla våra viner. Han föredrog vin med lite mindre syra och jag ville gärna ha lite mer. När vi tyckte olika så fick vi jämka. En gång skickade vi in två varianter på samma vin men med olika syra till en vintävling. Den med lägst syra fick mest poäng. Det ändrade vinets tidigare karaktär. Därför döpte vi det till Caprice som betyder plötslig händelse", säger hon.

SÖDÅKRA PRISAD VINGÅRD VID CYKELLED

Under pandemin förra året märkte Judith av ett ökat antal besökare. Både större och mindre grupper bokade in sig för någon av de olika vinprovningarna. Flera av besökarna är vandare som gör en avstickare från den populära Kullaleden. Genom Södåkra går också Kattegattleden som är en kustnära cykelled.

För tre år sedan utsågs Kattegattleden till årets cykelled i Europa. Den är uppdelad i åtta etapper som sträcker sig från Helsingborg till Göteborg. Etapp nummer två som går mellan Höganäs och Ängelholm passerar genom Södåkra. För cyklister, som alla andra, gäller dock tidsbokning vid besök på vingården.

AKTUELLA VINER JUST NU

1) Caprice Solaris 2019 och 2020

Ett torrt vitt vin med inslag av vita vinbär, gröna äpplen och citrus. Prisbelönt vid Internationella PIWI festivalen i Tyskland. Caprice 2020 släpptes i maj.

2) Rosanna 2020

En torr matrosé (rosévin till mat) gjord på cabernet cortis med 12 timmars skalkontakt. Årgången 2020 är mörkare än 2019. Doften är rund och smaken frisk och torr med lite inslag av rabarber och blodgrapefrukt. Passar utmärkt till en charktallrik.

3) Barcarolle 2020 solaris

Halvtorrt med fin syra. Är gjord på lite senare skördade druvor vilket ger vinet mer sötma men även lite högre alkoholhalt. Smaken är balanserad och lite blommig. Vinet påminner lite om en riesling. Eftersmaken är lång. Varmrökt lax, asiatiska rätter men också kryddsill (!) samsas väl med detta vin.

Senare i sommar (augusti) kommer även Linnéa. Ett vin gjort på solaris med fatkaraktär.

karta-sodakra-vingard-skane-vinbanken

KONTAKT - Södåkra Vingård

Gamla Södåkravägen 298
263 92 Jonstorp
www.sodakravin.se
[email protected]

HÄR HITTAR DU VINERNA - Södåkra Vingård

På Södåkra Vingård kan man prova de olika vinerna. Köper vin gör man på de lokala Systembolagen i Ängelholm, Höganäs samt på två av bolagen i Helsingborg (Berga och Drottninggatan) Närbelägna Svanshalls Krog samt Swedish Wine Center i Malmö har också vinerna på sin vinlista.

TIPS TILL BESÖKAREN

På https://www.hoganas.se/visit-hoganas finns fler tips om utflykter och boende för den som besöker Kullahalvön

INTRODUKTION TILL SKÅNSKA VINER OCH VINBANKENS BESÖK TILL SKÅNES VINGÅRDAR