Laddar annons
Bra skörd av barbera och ny DOCG ger odlarna i Piemonte hopp
22 Apr, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bra skörd av barbera och ny DOCG ger odlarna i Piemonte hopp

Filippo Mobrici, president i Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato, såg nöjd ut när han tillsammans med Kerin O´Keefe sammanfattade vinåret 2020.

Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato. Under den digitala presskonferensen passade Mobrici även på att berätta mer om konsortiets nyaste DOCG, Terre Alfieri.

Växtåret 2020

Även om skörden blev bra var starten på 2020 inte den bästa. Det blev en regnig vår med förekomst av både mjöldagg och bladmögel. Sedan vände det. Odlarna slapp hagelskurarna som under senare år blivit ett stort problem i trakten. Sommaren blev varm och torr och i september innan skörden, var vädret perfekt. Själva försäljningen av vinerna under förra året har av naturliga skäl påverkats. Och det gäller särskilt för den inhemska restaurangsektorn.

Barbera d’Asti e Vini del Monferrato

Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato har sitt produktionsområde i kommunerna kring Asti i Piemonte. Här ingår 13 skyddade ursprungsbeteckningar varav fyra klassificeras som DOCG. Klimatet är kontinentalt vilket innebär varma somrar och kalla vintrar. Jorden består huvudsakligen av två typer. Den ena är den vita jorden, en ljus lerjord med inslag av kalk som ger lite kraftigare vin. Den andra är sand med inslag av avlagringar från ett förhistoriskt hav (pliocenperioden). Den jordtypen ger viner med mer mjukhet, något som gynnar barbera.
Filippo Mobrici, president i Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato-vinbanken

- 'Årgång 2020 överträffade förväntningarna', Filippo Mobrici, president i Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato.

Barbera en populär druva

Barbera är den mest odlade blå druvan i Piemonte. Särskilt kring städerna Alba, Asti och Monferrato är den mycket populär. Druvsorten kan producera stora skördar om den inte hålls i schack. De senaste åren har man därför hållit nere kvantiteten för att höja kvalitén. Utmärkande för barbera är en naturligt hög syra men låg tanninhalt. Detta ger fruktiga och smakrika viner där man ofta kan känna en smak av mörka körsbär, hallon eller jordgubbar. Längre lagring ger en mer komplexitet och kryddighet.

Barberavin till mat

Barbera d´Asti DOCG producerar mycket matvänliga viner som passar såväl till pizzor som till lättare kötträtter och fisk. Naturligtvis går vinera extra bra till traktens specialiteter. Till exempel den goda pastan tajarin, som serverad med tryffel lyfter mot himmelska höjder. Men även med smör och salvia är smaken gudomlig. En annan lokal rätt som trivs ihop med traktens vin är bolito misto, där olika sorters kött och korv fått koka i en mustig buljong.

De första smakproven av Barbera d´Asti DOCG årgång 2020 blev tillgängliga den 1 mars. Dessa viner har endast lagrats på ståltank. För klassen superiore gäller ytterligare lagring.

Terre Alfieri-Italiens nyaste DOCG

Områdets färskaste DOCG är Terre Alfieri. Lagom till 2020 års skörd blev detta tidigare DOC efter bara tio års väntan upphöjt till DOCG. Namnet betyder Alfieris land och syftar tillbaka på adelsfamiljen Alfieri som i flera århundraden verkat i trakten.

Geografiskt befinner vi oss mellan Asti och Cueno. Liksom sin kända granne, Roero, har Terre Alfieri specialiserat sig på två druvsorter; den gröna arneis och den blå nebbiolo.

Arneis är den som upptar den största odlingsvolymen. Druvan är svårodlad och trivs i kalkhaltig och sandig jordmån. Den ger smakrika vita viner med aromatisk karaktär. Terre Alfieri Arneis förekommer även som superiore medan Terre Alfiere Nebbiolo finns i två versioner: superiore och riserva. Vinerna måste innehålla minst 85 procent av huvuddruvan. Terre Alfieri är Piemontes 19:e DOCG. Vilken blir nästa?

MISSA INTE - tidigare inlägg, från provningen (2018) med odlare (Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato) i Nyfiken på Piemontes viner: Barbera d'Asti och fler.