Laddar annons
11 Jun, 2013

Sommarens bästa halvtorra viner

På sommaren är halvtorra tyska rieslingviner en härlig kombination med mat, bär, bara i sig själv eller som en aperitif. Här Hittar Du de 11 bästa just nu på Systembolaget i alla prislägen och stilar.

När ett vin naturligt får en sötma beror det på att en del av sockret i druvan aldrig jäser ut och blir alkohol i jäsningen. Alkoholhalten är ofta under 9% och det bidrar till det friska lätta finessiga intrycket. De bästa halvtorra vinerna i alla prisklasser kommer från Tyskland och är gjorda på rieslingdruvan. Mosel är de halvtorra vinernas Mecka, men även andra tyska distrikt gör bra halvtorra. Kvalitet för halvtorrt handlar om smakinnehåll och balans mellan sötma och syra.

På etiketten till halvtorra viner står det antingen Kabinett eller Spätlese. Det är vanligt med 25-40 gr restsocker per liter i en Kabinett och dubbelt så mycket för Spätlese. Men viktigare än sockerhalten är balansen med syran. Det är där det framgår om det är ett intressant och ädelt halvtorrt eller bara lätt sockervatten med en fadd och söt slutton. Halvtorrt måste väljas med stor urskiljning. Här finns allt mellan några av vinvärldens värsta och några helt ljuvliga viner, med stor fräschör och magnifikt innehåll, som det verkligen lönar sig att bekanta sig med.

Halvtorrt vin till mat

En hel del mat passar bra med friska fina halvtorra viner. En fin balans, fräschör och lätt krämig sötma passar bra till feta fiskar, krabba eller till rökta räkor och rätter på rökt lax. Även spännande till en hel del asiatiska smaker. Jag föredrar då halvtorrt med måttlig sötma och bra syra. Kabinett brukar det stå på etiketten. Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2012 för 99 kronor är ett av de bästa just nu i rimligt prisläge och kommer från Rheingau. En utmärkt Mosel i samma prisläge är Loosen Riesling Kabinett Old Vines, 2011. Ännu lite bättre blir det med Willi Schaefer’s Mosel Gracher Domprobst Kab, 2011 för 169 kronor, delikat med espri och finessigt långt slut.

Halvtorrt vin utan mat

Halvtorra viner är också bra som sällskapsvin med måttlig alkoholhalt eller som aperitif. Du behöver inte alls vara rädd för att sötman stör vinerna till måltiden om du valt ett halvtorrt vin med rejäl syra före maten. Istället för div nötter och annat fett tilltugg är det rätt chickt att bjuda på bigarråer, en skål med hallon eller mangobitar som tilltugg till den halvtorra sommaraperitifen.

Skall det vara billigt och bra börjar det med boxen  FM Riesling, 2011 för 229 kr per tre liter. Det är den i särklass bästa halvtorra boxen och kommer från vindistriktet, Phalz.  Vill man kosta på sig lite mer är Dr L Riesling , 2011 för 79 kronor en välbalanserad läcker lätt Mosel.  Riktigt finessrikt blir det med beställningssortimentets Erdner Treppchen R Kabinett, 2010 för 139 kronor. I mitt tycke Systembolagets mest prisvärda halvtorra vin. Stor läcker finstämd rödskiffermosel med fantastisk ljuvlighet och balans och fina syror.

Halvtorrt vin med bär och frukt

Till sommarens alla bär, fruktefterrätter och mellanmål passar ett halvtorrt till halvsött friskt vin med lite högre sötma. Ett billigt bra alternativ är Moselland Riesling Spätlese, 2011 för 64 kronor. En lite större Mosel är Dr L Bernk. Kurfürstlay Riesling  Spätlese, 2010 för 99 kronor. För 119 kronor finns Kloster Eberbachs Riesling Spätlese, 2011 med uppåt 80 gram restsocker i fin balans.

Halvtorrt vin efter maten

På verandan eller strandterassen/bryggan när skymningen faller utan att det blir riktigt mörkt i den svenska sommarnatten dricker man knappast grogg längre. Då efter maten passar istället en frisk och söt tysk riesling som i skymningslandet mellan friskt och sött sprider ett särskilt ljus över tillvaron. Det här är viner som vinner mycket på lagring och därför är det lite extra intressant just nu med elvaåringen  Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för det fantastiskt trevliga priset 129 kronor. Mogen bra Rheingauriesling med ännu bra syra och framtid.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, 2010 från Doktor Loosen är en moselklassiker som vi i Sverige har kunna ta del av i många år. Växer också mycket med lagring. Delikat vin när man vill ha halvtorrt i alla sammanhang. Dr Loosen är en av de allra bästa producenterna i Mosel med betydande viner i alla prisklasser. För de bättre vinerna låter han de olika vingårdarnas egna karaktärerer helt styra framställningen. Just nu har han i mitt protokoll fem av de elva bästa halvtorra vinerna på Systemet, en svårslagen dominans.

 































































































































































































De bästa halvtorra   vita vinerna
Varunr År Namn Distrikt Pris Bäst Omd. Betyg Mat
Halvtorrt med mat
5810 2012 Kloster Eberbach R Kabinett Rheingau 99 14-17 16,0 4,4 0-2
5369 2011 Loosen R   Kabinett Old Vines Mosel 99 13-16 15,5 4,0 0-2
90347 2011 Schaefer Graacher Domp R Kab Mosel 169 13-17 17,0 4,0 0-1
Halvtorrt utan mat
5844 2011 Pfalz 229 13 13,5 4,2 0-2
7218 2011 Dr L Riesling Mosel 79 13 15,0 4,2 0-1
74103 2010 Erdner Treppchen R Kab, Dr L Mosel 139 13-20 17,5 4,6 0-2
Bär och Frukt
6657 2011 Moselland Riesling Spätlese Mosel 64 13-14 14,0 4,4 0-2
7203 2010 Dr L Bernk. Kurfürstlay R Sp Mosel 99 13-15 16,0 4,2 0-1
6257 2011 Kloster Eberbach R Spätlese Rheingau 119 13-16 16,5 4,2 1-3
Efter maten
5830 2002 Rüdesheimer Rottland R Sp. Rheingau 129 13-16 17,0 4,5 0-2
95117 2010 Wehlener Sonnenuhr R Sp Mosel 199 14-24 18,0 4,2 0-2