Laddar annons
12 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med vit sommarbourgogne

Nya vintips denna vecka är bl.a. den bästa roséboxen och en lyxig stor Rheingauriesling samt ett bra rött husvin från södra Frankrike.

 

I Fitou i södra Frankrike, rätt nära gränsen mot Spanien, gör man många bra röda viner till rimliga priser. De bästa vinerna görs i den inre delen av distriktet där livet i byarna kretsar kring vin, vildsvinsjakt och rugby. Ett ovanligt bra och billigt Fitouvin är Reserve de la Condamine, 2010, på Grenache, Syrah och Carignan för 69 kronor. Välbyggt, trevligt, långt och bra med komplexitet och balans. Passar till nästan allt från kokta kötträtter till grillen.

 

I södra Rhônes välkända distrikt Chateauneuf-du-Pape görs mustiga rika viner som vinner mycket på lagring. Ett av de elegantare i någorlunda rimlig prisklass, som är rätt givande redan som femåring, är Ch Mont-Redon, 2008 för 235 kronor. Har i mina noteringar under många år legat i prisvärdhetstopp bland distriktets viner. Rikt vin för smakrika och komplexa kötträtter.

 

Den just nu i särklass bästa rosévinboxen är Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé, 2012 för 219 kronor per 3l. Rikt och tämligen bra strukturerad matrosé med betydande innehåll och inget leksaksvin. Ovanligt seriös rosé för seriösa personer till både mat och drick. Vinet är placerat i Beställningssortimentet men det hindrar inte att det samtidigt numera finns i lager i många butiker och där kan köpas direkt över disk. Stor succé för detta vin som redan finns i 66 butiker trots placering i BS.

 

Det finns numera flera riktigt bra rimligt prissatta vita Bourgogner i frisk och lättsam stil. En av de allra bästa är Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2011 från vinhuset Jadot. För 119 kronor får man en komplett härlig vit bourgogne, även om det inte blir några riktiga stordåd. Utmärkt för delikata sommarfiskluncher och middagar när man gjort ut fisken med sås och tillbehör.

 

Förra veckans härliga mogna Chablis 2007 från La Chablisienne tog snabbt slut. Föreslår denna vecka istället en mycket snygg riesling från topproducent i det lilla mineraliska distriktet Nahe. Dönnhoff Riesling Trocken, 2011 är en mycket läcker mineraliskt basriesling, från denna fantastiska producent, med längd och elegans för 155 kronor.

 

Veckans nya Champagne på Röttorps Bästa denna vecka är Palmer & Co Millésime Brut, 2006. En härlig läcker, lättbegriplig och pålitlig årgångschampagne för mycket konkurrensdugliga 269 kronor.

 

Nyinkomna stora Rheingaurieslingen Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken, 2011 för 299 kronor är ett mäktigt delikat stort vin. Schlossberg är en av de allra främsta och brantaste vingårdarna i hela Rheingau. Leitz är med sin lite rikare mjukare stil en av de stora nydanarena i området. Stilen gör också vinet mycket givande även i detta unga stadium, det vinner också mycket på fortsatt lagring. Nytt för året är att Johannes Leitz har lagt till ”Ehrenfels” till namnet. Det är ett namn på en speciell del av Schlossberg där han har riktigt gamla vinstockar. Tidigare årgångar fick beteckningen ”Alte Reben”. Den betäckningen har inget lagligt skydd och Johannes tycker att många kollegor missbrukar den för måttligt gamla stockar. Istället kallar han nu sin Schlossberg på gamla stockar för Ehrenfels.

 

Vernissage Chardonnay/Viognier, 2011 är en bra vit torr box för 209 kronor per 3liter. Friskt och ganska rikt med hyggligt innehåll och längd utan att vara märkvärdigt. Designen på boxen är däremot ovanligt märkvärdig. Boxen har nu ännu mer gjorts som en damhandväska i leopardskinn. Kul design och bra vin.