Laddar annons
Vin och mat, vintips till Favata bönsoppa med fänkål
2 Sep, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin och mat, vintips till Favata bönsoppa med fänkål

VIN OCH MAT i veckans recept är italienska bönsoppan Favata som matchas till ett vitt, friskt och smakrikt vin av druvan sauvignon blanc.

Vin och mat passar på att lyfta fram bönor i sensommarsäsongen. Soppan favata lagas med fänkål, fläsk och serveras med bratwurst. Smakrikt och gott när sommar går mot tidig höst. Har valt ett vitt vin, med frisk smak, en lätt gulfruktig rondör och krämig textur.

Vin- och matkombinationen blev en fullträff! Oväntad kombo som bara visar att man måste prova, prova och kombinera mera - ny kunskap och insikt bygger erfarenhet.

Snabbval

Tips när ni lagar maten är att göra fänkålsstrimlorna mindre, dvs behändiga för att äta (mina var får långa) och kanske ha lite mer savoykål i förhållande till fänkål. Jag använde färdiga bönor och räknade med 6 dl för 300 g torkade. Det visade sig gärna kunnat vara mer, vi gillar bönor i familjen så minst 7-8 dl (motsvarar ca 3 förpackningar). Fick också addera lite mer buljong.

Korrigeringar till trots gjorde rätten succé och det vita vinet smakade verkligen helt perfekt till. En av årets bästa kombinationer, så långt - kul!

RECEPT | Favata, bönsoppa med fänkål

4-6 portioner

300 g torkade vita bönor (blötlagda dagen innen)
1 liter vatten
4 råa stekkorvar t ex bratwurst (400 g)
1 stor gul lök
4 msk olja
2 klyftor vitlök
1 skiva fläsk med svål (100 g)
0,5 savoykålhuvud (cirka 400 g)
2 fänkålshuvud (400 g)
7,5 dl het köttbuljong (tärning+vatten)
salt, nymalen peppar
1 knippe bladpersilja
50 g nyriven pecorino (eller parmesan)

Tillagningstid: 2,5 tim och 24 tim blötläggning av bönorna

Gör så här

1. Lägg bönorna i blöt i vatten en dag i förväg. Låt dem sedan småkoka 1 timme i blötläggningsvattnet. Häll av kokspadet, spara det och håll det varmt.

2. Stick hål i korvarna med en gaffel. Skär löken i strimlor. Hett upp oljan i en kastrull och fräs lök och korvar mjuka. Pressa vitlöken över och lägg i fläskskivan och de väl avrunna bönorna. Häll på det varma kokspadet. Låt sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.

3. Skär kålbladen i fina strimlor. Halvera fänkålshuvudena, skär bort stjälkarna och skär hjärtana i tunna strimlor. Blanda ner i kastrullen med korv.

4. Tillsätt den heta köttbuljongen i kastrullen. Fortsätt att sjuda i ytterligare 25-30 minuter, fänkålen ska kännas mjuk. Smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och rör ner den. Strö över nyriven ost och servera.

Vintips till FAVATA

1. Kim Crawford Sauvignon Blanc 2019 (78974), BS (beställningssortimentet).

Kim Crawford Wines, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Torr, medelfyllig. Frisk smak av vit och grön frukt, äpplen, päron och vinbär, mogen citrus, syrlig aprikos med bra längd.
Omdöme: Frisk och något krämig, kalasbra längd.
Passar till: Rätter som ceviche med mango eller lagad fisk alt kyckling med citron. Till rätten ovan, Favata, smakade vinet helt perfekt!
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.