Laga den goda soppan med en skvätt vin, om du vill. Vill du hellre dricka ett glas vin till maten passar ett nötsmakande vitt vin av druvan chardonnay utmärkt.
Vin till pumpasoppa utgår från receptet. När maten lagas med grädde gör sig ett smakrik vitt, gärna med en liten fetma och inslag av både nötter och kryddor bra.
Snabbval
RECEPT | Pumpasoppa, 8 portioner
ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutsquash eller hokkaido)
2 äpplen
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 - 3 1/2 cm färsk ingefära
2 msk olja
2 l vatten
5 hönsbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
2 dl sake eller vitt vin (2 dl sake motsvarar 1 dl vin)
2 msk färsk, hackad timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
smörgåskrasse till garnering
Gör så här
1. Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar. Fräs detta och pumpabitarna i olja i en stor kastrull ca 10 minuter.
2. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Häll på grädde och sake/vin. Tillsätt timjan. Låt koka upp.
3. Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera soppan med klippt krasse och Brödpinnar med parmesan.
Vin till pumpasoppa
1. Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Betyg: 4
Torr, medelfyllig, päron- och äppelfruktig fruktig med inslag av nötter, apelsin ich kryddor med en lätt fetma och bra längd. Utmärkt chardonnayvin i billiga prisgruppen.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.