Laddar annons
Jamek rosé – ett unikt rosévin från Österrike
14 May, 2022

Jamek rosé – ett unikt rosévin från Österrike

I Österrike handlar det mesta i dag om vita viner gjorda på antingen gruner veltliner eller riesling samt röda viner gjorda på zweigelt eller pinot noir. Vad händer då när man blandar två av dessa druvor för att skapa ett rosévin?

Vinlandet Österrike är långt ifrån synonymt med roséviner. På senare år har landet dock blivit rejält trendigt, men då främst tack vare sina högkvalitativa viner gjorda på antingen gruner veltliner eller sina röda viner gjorda på pinot noir. I Sverige har utbudet av österrikiska viner ökat kraftigt på senare år, men när det kommer till roséviner från alplandet så är det fortfarande knapert. Därför höjer man ögonbrynen när man läser recensionerna om det österrikiska rosévinet Jamek Rosé.

– I Österrike använder de flesta vinmakare 100 procent av den inhemska druvan zweigelt i sina roséviner. Här har vi istället en kombination av den druvan och pinot noir, och jag tror att den torra och friska smaken som skapas överraskar den svenska konsumenten, berättar Christian Mahrle på Heba Beverage & Food som importerar vinet till Sverige.

Litet utbud i Sverige

Även om Österrike som vinland har fått ett rejält uppsving när det kommer till status, så är rosévinerna från landet inte så värst väl representerade i Sverige. Och antalet flaskor som når Sverige är inte heller så värst stort.

– Jamek är en av Österrikest absolut mest välrenoverade vingårdar och volymerna är förhållandevis små. Detta göra att det de producerar måste vara av yttersta toppklass för att hävda sig, fortsätter Christian Mahrle.

Vinet i sig har tydliga fruktiga inslag i form av hallon, smultron och lite jordgubbar. Men det är långt ifrån sött, utan istället möts man av ett torrt vin med en härlig syra. Det är ett friskt och fräscht vin som verkligen sticker ut både i färg och syra.

– Hemligheten bakom vinet avsläjar man inte, men just kombinationen av 60 procent zweigelt och 40 procent pinot noir gör att vinet blir speciellt för att komma från Österriket.

Bra recensioner för Jamek Rosé

Just att landet Österrike är så pass trendigt är något som bidrar till att många fler eventuellt får upp ögonen för just Jamek Rosé, tror Christian Mahrle.

– Många konsumenter i dag önskar sig just en torr och frisk rosé. I dag finns det många roséviner som ofta är lite tyngre har högre restsockerhalt. Dessutom tror jag att nyfikenheten på österrikiska viner ökar tack vare landets vita viner.

Vinet har sedan det lanserades i Sverige förra året fått väldigt fina recensioner från vinskribenter, både förra året och i år. I dag finns det enbart att beställa från Systembolagets beställningssortiment, vilket Christian Mahrle hoppas ska ändras i framtiden.

– Jag hoppas att vi kan få större mängder av vinet till Sverige framöver och att Systembolaget ger Jamek möjligheten att även lansera detta vin i sitt tillfälliga sortiment, avslutar Christian Mahrle.

Jamek, Rosé, 2021, (50868) 169:-

När vinet lanserades förra året blev det direkt en succé bland kritikerna. Den nya årgången gör en inte besviken. Ett torrt och friskt rosévin med tydliga bäriga inslag i form av hallo och smultron, men där man även får en frisk örtighet. Det är fräscht, det är bärigt, det är somrigt och det är fulladdat med ren frukt. Detta kan definitivt utmana många av jättarna från Provence.

Bästa rosévinerna i butik 2022

Bästa rosévinet på box

Fler nyheter om roséviner

Fler nyheter om vinlandet Österrike