Laddar annons
24 Jun, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sommarviner till budgetpris med fynd-smak| vinköplistan #25

SOMMARVIN OCH SNAPS. Under sommaren vill vi på Vinbanken dricka vin som är okomplicerade och sköna.

Här har vi plockat ut vita, röda och ett rosévin som är precis så - lätta att gilla, prisvärda och skönt goda att dricka. Snaps-tipset er ett "paket", som kommer med en smak för "alla".

Njut av helgen!

Veckans vinköplista #25

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

1. Marqués de Riscal Organic 2014 (6001), Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 79 kr. EKO.

Druvor: Verdejo.
Smak: Torr, medelfyllig, fruktig av päron och äpplen, med citrusfrisk längd.
Omdöme: Här är vinhuset vars viner seglat upp under senare år som "stadigt, säkra köp". Nu även med EKO-certifiering. Gillar också att valet kan göras mellan halv och helflaska!
+

Passar till

Som mingelvin eller till lätta rätter av skaldjur och fisk. Förrätter med räkor och en citrusklyfta är lika enkla som klockren kombination.

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

2. Saint Clair Riesling 2015 (6456), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 115 kr

Druvor: Riesling
Torr, medelfyllig smak. Mogna äpplen och päron, inslag av grape med balanserad citrus och limefräschör. Trevligt vin som med ny årgång bevisar att tidigare kvalitet är intakt. Fungerar lika fint till mat som till prat!
+

Passar till

Sushi är ett alternativ eller om ni lägger skaldjur på grillen och penslar med en "asiatisk kryddad olja". Till ost kan en svensk Port Salut, som är krämig och mild, passa alldeles utmärkt.

Vintips - rosévin

3. Allegro Organic Rosato (73395), Nordic Sea Winery, Italien, 79 kr. EKO.

Druvor: Negroamaro, malvasia nera
Smak: Torr, lätt/medelfylligt rosévin med en frisk, lätt bärig och rödfruktig smak av tranbär och grapefrukt.  Trevlig längd.
Omdöme: Rosévin-mitt-i-prick! Frisk, smakrik ändå sommarlätt och med en nypa sötma gör smaken till den som alla kan gilla.
+

Passar till

Ett riktigt bra rosévin till snacks av grönsaker med örtdipp, till grillade laxburgare eller fläskkött. Användbar!

Vintips - rött vin upp till 90 kr

4. Maré Viva Red 2014 (2432), Adega Cooperativa de Redondo C.R.L., Alentejo Portugal, 59 kr

Druvor: Castelão, aragonez och trincadeira.
Smak: Medel/fyllig, mörk fruktsmak, drag av mogna bär som tranbär och mogna vinbär, en nypa lakrits och tydligt örtig. Bra eftersmak.
Omdöme: otroligt bra och personligt vin för 59 kr. Ang priset kan vi diskutera om det är "bra" när något kostar alldeles för lite för sitt egentliga värde. Nu är det som det är och utan snack, vinet är helt enkelt - knallbra!

Passar till

Årets röda sommarvin tror vi. Lyckade kombinationer är till kryddiga korvar som grillats eller till fläskkött, även det tillagat på grillen.

Vintips - rött vin upp till 170 kr

5. Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2012 (2850), Kir-Yianni Estate, Naoussa Grekland, 109 kr

Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah.
Smak: Medel/fyllig. Kärnig och vinbärssyrlig smak med grym struktur, smak av mörk frukt, bitiga tanniner av mörka plommon och fat. Lätt rostad, kaffe-fatston. Ungt vin. Köp en låda och lägg undan, förslagsvis tre år.

Passar till

Vinet är fortfarande lite bångstyrigt, kärvt och med ungdomliga syror varför 1) det är nödvändigt att serveras till mat, som entrecote eller lammkotletter i klassisk recept eller 2) lägga undan minst ett år men gärna fler för att på sikt upptäcka ett vin med bordeauxvinkaraktär.

Midsommarsnaps

Snälleröds ekologiska snapsar (184), Snälleröds Ångbränneri, Skåne Sverige, 125 kr för 5x50 ml. EKO.

Innehåller Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk - en smak för alla med andra ord!

 

Tidigare #vinköplistor

# 19 | Grymt köpvärda viner

# 18 | Favoritvin från Rasteau och fler

# 17 | Smakrika shirazröda och roliga vita

# 14 | Med ostförslag till alla viner

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.