Laddar annons
23 Jun, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ölfestivaler 2016

ÖLFESTIVAL. Intresset för öl har aldrig varit större än idag. Spridningen av mikrobryggerier och konceptet “craft beer” har ökat explosionsartat och hembryggning av öl är en mindre folkrörelse. Med denna trend ökar även intresset för ölfestivaler.

Turister från hela världen är idag beredda att resa till andra länder för att hitta nya ölupplevelser och träffa likasinnade ölentusiaster.

Om man säger ordet ölfestival tänker de flesta på Oktoberfest i München. Men idag finns betydligt fler festivaler än så. Enbart i Tyskland finns fler än en handfull festivaler och mässor som varje år lockar tusentals besökare. Tyskland är heller inte unikt i denna tradition. Samtliga länder där ölen varit en stor del av landets historia, så som Belgien och Tjeckien, är idag värdar för stora festivaler.

– Ölfestivaler är ett perfekt sätt att uppleva och prova på allt som en stad har att erbjuda. Festivalerna är folkfester där alla umgås, lokalbefolkning, turister och experter enas runt det gemensamma intresset för mat och dryck, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Tips - sju ölfestivaler som enkelt går att besöka med hjälp av Vings reguljärflygspaket

1. International Berlin Beer Festival, Berlin 5-7 augusti, 2016

Festivalen är Guinness världsrekordhållare för “the world’s longest beer garden” med 800 000 besökare och 340 bryggerier från 87 länder. I år firar festivalen 20-årsjubileum vilket även det borde göra festivalen värd besöket.

Vinbankens öl-tips

Weissbier är en klassiker när på plats i Berlin. Ett besök på Brauhaus Lemke eller Hausbrauerei Eschenbräu är perfekt för rätt feeling.

Läs mer: bierfestival-berlin.de/
Prisexempel: Avresa 5/8 från Arlanda, boende på Olivaer Apart (VVV) i två nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 2 297 kr per person

 

2. Great British Beer Festival, London 9-13 augusti, 2016

Arrangören ”Campaign for real ales” lovar att över 900 “riktiga ales” kommer att finnas på plats tillsammans med cider och perries (cider på päron). Med möjlighet till utbildning och avsmakningar är detta en festival både för dig som vill dricka gott och umgås med trevliga människor och för dig som vill lära dig mer.

Vinbankens öl-tips

Hetast, just nu, är kanske microbryggeriet, Redemtion Brewery.

Läs mer: gbbf.org.uk/
Prisexempel: Avresa 9/8 från Arlanda, boende på Hyde Park Boutique Hotel (VVV) i två nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 2 645 kr per person.

 

3. Irish Craft Beer Festival, Dublin 17-19 augusti, 2016

Säger någon Irländskt öl så ropar alla Guinness. Så vad kan vara bättre än en craft beer-festival i Dublin för att lyfta alla mikrobryggerier som finns på ön. Fler än 50 irländska bryggerier som tillsammans serverar 200 olika sorters öl (ingen av dem är en Guinness). En ögonöppnare för allt vad Irland har att erbjuda när det gäller öl.

Vinbankens öl-tips

Även när på ölmässa är ett pubbesök givet: Porterhouse Temple Bar, Bull and Castle och J.W. Sweetman för att nämna några!

Läs mer: irishcraftbeerfestival.ie/
Prisexempel: Avresa 17/8 från Arlanda, boende på Dublin City Inn (VV) i två nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 3 043 kr per person.

 

4. Belgian Beer Weekend, Bryssel 4-6 september, 2016

Belgien är ett land som tar sin öl på vad vissa kan tycka lite för stort allvar. National Federation of Belgian Brewers en organisation som har mer än 70 bryggerier som medlemmar, är värd för denna festival. Utöver möjligheten att dricka öl från alla Belgiens bryggerier, är denna festival även ett tillfälle då organisationen ”The Knighthood of the Brewers” dubbar in personer som gjort insatser för belgisk ölindustri, till sin riddarorder. (dubbning är den ceremoni genom vilken en person utses till riddare).

Vinbankens öl-tips

Trappistöl är ett måste!

Läs mer: belgium.beertourism.com/about-beer/festivals
Prisexempel: Avresa 4/9 från Arlanda, boende på Queen Anne (VVV) i två nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 2 233 kr per person.

 

5. Pint Bokbier Festival, Amsterdam 21-23 oktober, 2016

Nederländerna gör öl som ingen annan och Bokbier Festival är en hyllning till just detta. Varje år lockas tiotusentals gäster att uppleva över 50 olika ölsorter, som alla är av typen bokbier. Du får ett glas vid inträdet och sedan är det bara att vandra mellan stånden och smaka på allt vad festivalen har att erbjuda.

Vinbankens öl-tips

Hollands öl Heineken i all är men i Amsterdam kryllar det av bryggeripubar. En av de mest centralt belägna är, Brouwerij 't IJ.

Läs mer: iamsterdam.com/en/visiting/whats-on/festivals/overview-cultural-festivals/pint-bokbierfestival
Prisexempel: Avresa 21/10 från Arlanda, boende på hotell Prinsen (VVV) i två nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 3 295 kr per person.

 

6. Oktoberfest, München 17 september – 2 oktober, 2016

Det går inte att prata om ölfestivaler och inte nämna Oktoberfest i München. Varje år från mitten av september till början av oktober hålls den historiska festivalen. Med cirka sex miljoner gäster, 183 år på nacken och oräkneliga kopior av festivalen runt om i världen, finns det ingen tvekan om att detta är platsen att vara på om man gillar öl.

Vinbankens öl-tips

Det är i München som det moderna lagerölet utvecklades. För alla som gillar beska öl är region södra Tyskland helt rätt och på inte alltför långt avstånd från München kan man besöka humleodlingar. Humlen står för beska.

Läs mer: oktoberfest.de/en/
Prisexempel: Avresa 19/9 från Arlanda, boende på Germania (VVV) i två nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 4 046 kr per person.

 

7. Kapstaden Festival of Beer, Kapstaden 4-6 november, 2016

Den största ölfestivalen under ekvatorn. Sydafrika är kanske inte det första land man tänker på när någon säger öl. Men med en historia av både engelskt och nederländskt inflytande är det inte så konstigt att landet har en stor ölkultur. 60 bryggerier, både lokala och internationella, är på plats och tillsammans serveras över 200 olika sorters öl, både klassiker och öl som bryggts speciellt för festivalen.

Vinbankens öl-tips

Bryggeri Devil's Peak Brewing Company är ganska nya i Sverige och på Systembolaget med några öl i beställningssortimentet. Sydafrika har gott rykte för sina viner, nu är det dags för öl. Spännande!

Läs mer: capetownfestivalofbeer.co.za/about/
Prisexempel: Avresa 3/11 från Arlanda, boende på The Ritz (VVV) i sju nätter med del i dubbelrum inklusive frukost, från 10 336 kr per person.

 

Inlägget är ett samarbete mellan Ving och Vinbanken
Bild: Ted Lindholm