Laddar annons
Spännande vinområde | Steiermark, Styria älskar schilcher
18 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Spännande vinområde | Steiermark, Styria älskar schilcher

I Steiermark är kullarna böljande, det är tätt mellan topparna precis som att vägen jag åker på är som en orm, slingrande i ett miniatyrlandskap. I västra delen av Steiermark ska vinnördar upptäcka vinet, som har samma namn som druvan, schilcher!

Någon säger att 'Styria påminner om Piemonte eller kanske mer som Toskana' jag nickar, båda stämmer bra men jag kan inte säga ett ord för jag är rädd att tappa koncentrationen. Det gäller att följa med när bilen tar kurvorna och jag vill inte släppa blicken från vare sig från väg eller landskap.

Steiermark är bländande vackert! För turister är det enkelt att resa till Steiermark eller säg Styria på engelska. Flyg kan gå direkt från Sverige till regionhuvudstaden Graz, eller som 'sämst' med ett byte.

Mest bekvämt och fritt åker man sedan vidare med hyrbil, givetvis finns andra alternativ. Regionen är med all rätt uppskattad för sitt vackra landskap där druvodling samsas med många andra grödor alternativ jordbruk med djurhållning. Bland främst tyskar och schweizare ärregionen uppskattad för sina vandervägar eller goda möjligheter till varierande cykling. Boende är inte heller komplicerat, vi ser många skyltar för B' n B och för alla som bor på hotell är det långt ifrån brist.

Visste ni att pumpa odlas med framgång i Süd-Ostteiermark och att den vid förädling ger alla möjliga produkter, som exempelvis pumpakärnolja. Inte konstigt att bröd eller till och med många maträtter på restaurang har pumpa bland ingredienserna.

Upptäck Steiermark som vinturist

Så vad ska man se eller vem ska man besöka? Det är (som vanligt när det gäller 'vin') aldrig en enkel fråga och hursomhelst är det smart att dela upp Steiermark i som minst dess sub-appellationer:

        • Vulkanland Steiermark (Süd-Oststeiermark)

        • Südsteiermark

        • Weststeiermark

Varför inte börja med subappellationen, Weststeiermark. Här finns världens (?) enda vin av sorten schilcher, eller blauer wildbacher. Vinerna som den blå druvan ger kan var blekt rosa, smaka lätt, friskt med ett uns beska som gör det perfekt som fördrink. Smaken är som sagt var förvånande 'besk och torr' för mig som kommer direkt från bolagets rosévinsprovning. Och när det som här provas som rose, stilla och mousserande, är de långt från smaken av de roséviner som är så vanliga i Sverige. Schilchervin kan även vara mörka till utseendet och ha bitiga tanniner.

I Weststeiermark hittar man schilcherodlingarna nära städerna (byarna) Stainz, St. Stefan ob Stainz och Deutschlandsberg. Vi har precis lämnat Graz och är på väg till provning i Deutschlandberg på det vackra slottet Burg Landsberg, som också fungerar som hotell, restaurang och glasmuseum idag. Bilresan tar kanske en timme för de 4,5 milen.


Schilcherprovning



          • Schilcher Sekt 2014, Reiterer, Weststiermark. Sekt

            Alk h: 11,5%, 11 gr socker/L, 8 gr syra
            Blåröd, transparent färg. Doften är ärig och friskt stram.
            Medelfyllig, smakrik av jordgubbar och röda bär, vinbär med inslag av örter. Charmigt vin!




          • Schilchersekt Brut 2014, Langmann, Weststiermark. Sekt

            Alk h: 12%, 12 gr socker/L, 8,2 gr syra
            Aprikosfärgad, transparent. Örter och lätt rustik.
            Medelfyllig smak, stram med smak av jordgubbar och örter. Lite bredare innehållsmässigt än vin ovan. Traditionella metoden.




          • Subriede Fürstenstück ’Seelenfreund’ 2014, Domäne Müller Gutsvervaltung GmbH. Kabinett

            Alk h: 11%, 1,3 gr socker/L
            Blåröd, lätt färgnyans. Söt doft av bär. Torr smak, hög syra med en därtill söt smak av körsbär samt inslag av örter.




          • Trilogie 2014, Weber

            Rödorange, lätt nyans. Doft av mogna aprikoser och därtill markerad syra. Torr, medelfyllig smak av lingon och röda vinbär. Frisk. Smaken av de kärva noterna från lingon och vinbär är tydliga i detta vin. Gillar!




          • Schilcher, Fam. Hainzl-Jauk

            Orange, lätt. Torr, medelfyllig smak som är lätt parfymerad, tydligt örtig, friskt kärnig av röda vinbär.




          • Langegg 2014, Friedrich Christian. Classic

            Rosa, lätt. Parfymerad doft av söta röda bär. Torr. Medelfyllig. Friskt bärig, röda noter av bär och frukt. Kommer från annan jordmån än vinerna ovan, speciella: opoq soil.




          • Hochgrail Exklusive 2014, Oswald. Classic

            Rödblå, lätt. stram, nyanserad, mineralton. Torr, lätt/medelfyllig aningen nyanserad smak och distinkt bärig.
            Detta vin kommer från ett område som anses var det mest representativa för schilcherdruvan, Hochgrail. Jordmånen är skiffer, läget svalt odlingsområde och det är brant.
            Ett av mina två bästa val bland schilchervinerna i denna provning!




          • Hochgrail Rosé 2014, Langmann. Classic

            Rödblå. Halvtorr, lätt/medelfyllig smak av röda bär. Restsockret är på låga 1,7 gr L men vinet smakar tydligt sött och det är även det som gör det mindre ’lyckat’ i min smak.




          • Hochgrail 2014, Hiden. Classic

            Aprikosröd, lätt. Parfymerad, söt doft. Lätt, medelfyllig bärig smak av syrliga vinbär, markerad syra och bra koncentration. Intressant.




          • Alter Weingarten 2014, Johannes & Luise Jöbstl

            Orangeröd, lätt, fin och klar färg. Torr, medelfyllig smak. Röda bär och röd frukt, sammansatt smak, tydligt örtig. Toppval, bäst i denna test


Schilcher

Schilcher, eller blauer wildbacher har gamla anor i Weststeiermark. Det finns fog för att anta att Kelter, på 400-t f K namngav sorten till wildbach. I vår tid har druvan bytt namn till schilcher på grund av sin lysande, rosaröda färg. En annan förklaring är att druvan fått namnet av författaren, arkeolog Johann Schilcher, till de akademiska dokument som beskriver sorten i detalj.

Genetiskt har schilcher kopplingar till blaufränkisch (ja, det är verkligen självklart när man smakar båda druvsorternas viner).

Sorten gör bra ifrån sig på sydorienterade vingårdslägen då den mognar sent. Skalen är tjocka vilket är anledning till den mer ’kärva’ stringens vinerna kan få. Normalt vinifieras musten med skalen 6-8 tim för att inte få för mycket av färg och kärvhet.

Druvan gillar skifferjord och den som kallas för opoq i Österrike. Opoq är en sedimenterad grusjord med inslag av sand och lera som innehåller kvarts och andra mineraler (feldspar). Under senare år har schilcherdruvan framgångsrikt ’gått mousserande’ med Christian Reieterer i spetsen som var den förste att vinifiera schilcher till ’sekt’.

      • Karakteristik
        Tanninrika viner med hög syra

      • Kvalitet Classic
        100% blauer wildbacher, max. 3 gr socker/L. Ej fat, ingen mallolaktisk jäsning