Laddar annons
14 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 33 | Champagnefynd som extratips

Ett extravin är med i veckans lista där jag plockat vinvalen från veckans provning av 'vin med ny årgång i augusti'. Vad vi kan se nu är att de vita vinerna från Europa med årgång 2014 börjar komma in. I smaken visar årgångsbytet på en ibland nästintill 'chockartad' omställning från tidigare super-goda årgångar, exempelvis 2012. 

För vinentusiaster kan det således vara värt att lägga på minnet vid inköp men också vid tillfällen när vinerna serveras. Det kan med andra ord vara en nästan smärtsam stor skillnad, framförallt när vinerna kommer från Tyskland.

Å andra sidan, det är precis det som är så roligt och intressant med vin, att det är skillnad mellan årgångar. Vill man inte ha skillnad kan man alltid välja stor-kommersiella märkesviner vilka försöker hålla en stabil smak över tid.

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 79 kr

Frisk, grönskimrande doft precis som distriktet lovar. Vinet är torrt, knappt medelfylligt, grönfruktigt och stramt av päron och granny smithäpplen, lime och citrus. Eftersmaken frisk och lättsam. När vinet ska vara uppfriskande är detta ett mycket bra val.
+

Passar till

Suveränt vin när smaken ska vara torr, frisk och fräsch. Fördrink eller till skaldjur som räkor.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Bourgogne Les Sétilles 2013 (5657), Olivier Leflaive, Bourgogne Frankrike, 149 kr

Fruktig ren doft. Smaken är torr medel till fyllig av mogna äpplen, gröna och gula, balanserad syrlighet och en knivsudd mineralsmak för trevlig 'koncentration'. Smaken är som eftersmaken, fruktig, lätt rostad, klockren och lång.
Ett vitt Europeiskt vin av årgång 2013 bland idel nya årgångsviner med datum 2014 kan inte annat än göra succé. Två år med stora skillnader, 2014 tampas med koncentrationsproblem och här hittar ni viner både röda och vita, från alla länder med alla möjliga bokstavskombinationer.

Passar till
Till lagade fiskrätter. Gärna

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Cappello di Prete 2010 (2727), Candido, Salento Italien, 79 kr

Färgen är röd med mognadston. Doften fruktig, lätt kryddig med läderton. Medelfyllig smak av plommon, mogna tydligt kärniga körsbär och en knivsudd björnbär. Tydligt örtkryddig med pinjetoner. Supertrevligt vin i mer utvecklad smakstil till rena rama outletpriset. Störtsäkert vinköp över åren - bravo!
+

Passar till

Okomplicerat vinval som smakar gott på egen hand men också gör sig utmärkt till husman när det är vego eller kött på menyn.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Aventino 200 Barrels 2011 (2505), Vinnico Export, Ribera del Duero Spanien, 169 kr
Yngre vin (jämf med ovan) vad gäller färgen som är rödblå. Men tänk också på att till viss del inverkar även druvsort på färgnyans. Här är smaken mer fyllig, av mörk frukt med inslag av söta bär och mer saftiga örter samt kryddor inbäddade i fat. Eftersmaken är, för att uttrycka det enkelt', mumsig!
Det här är ett vin av nyare, moderna snitt men det har också lyckats behålla en stil och personlighet.

Passar till

Gärna till grillat då vinet har fruktiga tanniner.

Extravin, champagne med ny årgång

Palmer Blanc de Blancs 2010 (7553), Champagne Frankrike, 314 kr

Frisk och fruktig och därtill med en för champagne typisk, lätt brödig doft. Smaken är torr, medelfyllig, fruktig av äpplen, lite citrus och mineral med inslag av bröd. Smakrik helhet, lång eftersmak. Förvisso inte en 'stor' champagne, menar av yttersta toppklass och med de finaste och mest komplexa delarna, men i sin prisklass och som blanc de blancs (bara chardonnaydruvan) - ett fyndköp som saknar konkurrens!

Passar till

Bäst i klassen!

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration råd och förslag
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat. Främst från annonsörers portföljer.