Laddar annons
21 Aug, 2015

Vinköplistan # 34 | Vin till grillat - bästa vinerna under 100 kr

Veckans fyra vintips, både de vita vinerna som röda, passar till helgens grillmiddagar!

 

Som extratips ett läskande alkoholfritt alternativ, Somersby Non Alco Apple Cider (1939), 12,90 kr fl/330 ml. Smaken är förvisso halvtorr men kyl ordentligt och toppa med en kvist mynta för extra fräschör och ni har en riktigt trevlig, läskande dryck.

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Collevite Verdicchio 2014 (2421), Collevite, Verdicchio dei Castelli di Jesi Marche, Italien, 89 kr

Fruktig doft med inslag av mandel. Smaken är torr, medelfyllig fruktig av äpplen, gråpäron, örter, citrus och en knivsudd mandel. Lång trevlig eftersmak. Ett härligt sommarvin i stora bokstäver!

Passar till

Läckert vin till sommarköket. Fågel, fläskkött men också till fisk. Plocka upp smak av gula frukter – grillar ni kan ni prova med en pepprig apelsinsallad som tillbehör. Passar även utmärkt som ett ’gott glas vitt vin’ innan maten.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Héritages Côtes du Rhône Blanc 2014 (2866), Ogier, Rhonedalen, Frankrike, 95 kr

Fruktig i doft och smak av persika, gula äpplen, mogna päron med inslag av örter, citrus och fatvanilj. Trevlig eftersmak.
Producenten kan göra vin för många. Vinet är otroligt trevligt och ’roligt’ att upptäcka för smaken som håller stilen över årgångar, utan att bli utslätad och ’allmän-smakande’.

Priset är en spottstyver samtidigt som vinet kan leverera liten karaktär av ursprung och druvsorter.

Passar till

Grillade fiskrätter, till matigare sallader (se bättre rödvin nedan, exempelvis mat för veganer) men också till ostbricka eller kallskuret.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Leyda Reserva Syrah 2013 (6689), Viña Leyda, Chile, 71 kr kr

Doft av björnbär och örter. Medelfyllig smak av mogna björnbär, inslag av hallon, blåbär, örter, peppriga fat och lagerblad. Trevlig eftersmak.
+

Passar till

Prova till helgens grillade rätter. Kan även passa grillad fisk.
Värt att nämna: vinet är klimatkompenserat!

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Conero Riserva (3025), Umani Ronchi, Conero, Italien 99 kr
Doftar av mörk frukt, lakrits och fat. Smaken är medel/fyllig, fruktig med strama, fruktiga tanniner, inslag av mogna svarta vinbär, körsbär, en nypa lakrits och kakao, smak av fat och kanske, lite rågummi. Otroligt läcker men kräver sällskap av mat, alternativt ett snyggt budgetvin för att spara/lagra.

Passar till

Helgens grillmiddag. Välj lammracks eller nötkött, servera med sallad som ni byggt upp med bondbönor för att passa familjens veganer.

Vinbankens vinköplista – Veckans vintips, för dig när du behöver inspiration råd och förslag
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat. Främst från annonsörers portföljer.