Igår arrangerades en provning med vin ur beställningssortimentet för journalister. Det var många bra viner som presenterades och här är några av mina bästa, favoritval val.
Vita vintips, från provning av beställningsviner
Ca’Montini Prosecco Extra Dry (77377), Enoitalia, Venetien Italien, 95 kr
I en första smakförnimmelse kommer en liten sötma, sedan tar frukten vid och vinet upplevs som friskt, fruktigt och lättsamt. Jag tror att denna Prosecco kan ge Vinbankens tidigare tips lite motstånd, prova och jämför! Läs: Tre bra Prosecco under hundralappen!
Passar till
Lätt, skön bitterhet gör Prosecco perfekt som fördrink. Till nötter, rostade rotfruktschips och glada vänner!
Picpoul de Pinet 2014 (75411), Moulin de Gassac, Languedoc Frankrike, 99 kr
Kul vin som doftar och smakar av örter som lavendel, av gul frukt och har en lätt smörig ton i eftersmaken.
+Passar till
Servera till alla möjliga vego-rätter a la Medelhavet.
L’Essencia del Xarel-Lo Castell d’ Age 2014 (78075), Castell d’Age, Penedès Spanien, 141 kr
Mineral. Stram grön och gul frukt, ytterligt elegant och med fruktig syrlighet. Kul!
Passar till
Ett vin att upptäcka!
Bolo Mountain Wine Godello 2014 (74641), Rafael Palacios, Valdeorras Spanien, 152 kr
Örter, grön frukt som äpple men också smak av aprikos, tydligt örtig och en touch mineral. Komplext vin, spännande – om ni frågar mig.
Passar till
Ännu ett vin att lära känna, prova till skaldjur!
Springfield Estate Sauvignon Blanc 2014 (70521), Springfield Estat, Western Cape Sydafrika, 155 kr
En skön mix av grön och gul frukt, päron med tydliga citrustoner. Distinkt bröd, jästig ton, och smak av gröna blad. Ovanligt grön i smaken men det är möjligen årgången. Juste sauvignon blancvin att lägga undan några år. Bara på kul och den klarar det.
Läs gärna en tidigare artikel om producenten Springfield Estate, som förklaring till husstil och distinkt smak på vinerna.Passar till
Drick vinet svalt. Jag beställer musslor i vin, vit fisk med ångade grönsaker eller liknande ’fin’ mat.
Greywacke Sauvignon Blanc 2014 (79839), Greyvacke Vineyards, Marlborough Nya Zealand, 155 kr
Balanserad grön frukt med, kanske för druvan förvånande, något mer fruktmogna smakdrag som aprikos. Fin i sin smak men saknar ’punchen’ för högsta betyg.
Passar till
Anders Röttorp skrev om sauvignon blancvin häromdagen, kolla gärna tips om matförslag.
Cristo di Campobello Lalùci Grillo 2014 (78346), Baglio del Cristo di, Sicilien Italien, 159 kr
Vit och grön frukt, citrus men också persika, lätt mineralton och en knivsudd blommighet ger supertrevlig helhet, allt i perfekt balans.
Passar till
Krondill är en ingrediens som kan passa att plocka upp i en mat-vinmatch.
Juliusspital Würzburger Silvaner Trocken 2014 (6708), Juliusspital, Franken Tyskland, 159 kr
Stram av gröna äpplen, citrus och örter. Smaken är nyanserad med eleganta, finstämda undertoner. Örtig, frisk eftersmak.
Passar är perfekt till
Forell
Chablis Vielles Vignes 2013 (70157), Domaine EARL George, Bourgogne Frankrike, 178 kr
Mineraldoft, fruktiga äppeltoner, smak av citrus, elegant och komplex. Mineralsmaken ger ryggrad och bidrar till lång eftersmak.
Passar till
Fest!
Disznókö Tokaji Late Harvest 2012 (2748), Disznoko, Tokaj Ungern, 109 kr för 500 ml.
Söt smak av gula frukter, aprikos, persika med inslag av honung. En lätt eldigare smakkänsla dröjer sig kvar i eftersmaken och röjer inget annat än husvinsstil snarare än topp-val.
Passar till
Bra vin, användbart till söta desserter med frukt eller ost som olika mögelostar.
Röda vintips, från provning av beställningsviner
Poggio Nero Sangiovese 2014 (72355), Nordic Sea Winery, Toskana Italien, 94 kr
Bärig doft och smak med inslag av pinje och örter. Tydliga tanniner stramar upp helhet och ger skärpa.
+Passar till
Risottos, alla bönrätter, biff med aromsmör. Gör det enkelt!
Albet i Noya Lignum 2012 (71943), Albet i Noya, Penedès Spanien, 109 kr
Mustig mörk frukt, nyanserad. Trevlig och balanserad med kalasfin eftersmak.
Passar till
Husvin med stil!
Rosso di Montepulciano 2013 (70325), Poliziano, Toskana Italien, 119 kr
Röd och blå frukt, stram och frisk smak av körsbär. Kärniga tanniner, läcker eftersmak.
+Passar till
Suveränt val i husvinsgenren!
Château Pech Latt Vielles Vignes 2013 (70467), Louis Max, Languedoc Frankrike, 119 kr
Aningen reduktiv i doften. Det luftar ni bort enkelt, en dubbeldekantering borde göra susen. Smaken är fruktig, örtig och stram. Mediumtanniner.
+Passar till
Fläskfilet med höstsvamp
Errázuriz Max Reserva Cabernet 2013 (84926), Viña Errázuriz, Aconcagua Chile, 129 kr
Mynta! Stram smak av mörk frukt och tydliga svartvinbärsnoter. Kärva tanniner. Lufta.
Passar till
Servera till lammrätt med myntasås.
Wynns Coonawarra Estate Cabernet 2010 (70376), Wynns Coonawarra, South Australia, 161 kr
Stor doft. Smaken är fyllig, fruktig med inslag av mörka bär, örter som en lätt touch av mynta, kryddor, av balanserade fat. Elegant och nyanserad!
Passar till
Bra viner hittar alltid en plats! En fin köttbit är inte fel.
Mendel Malbec 2012 (70959), Bodega Mendel, Cuyo Argentina, 189 kr
Bombastisk doft och smak. Fruktig, generös och tät i sin struktur med markerade fatinslag och strama tanniner. Mycket malbec!
Passar till
Smakrik stek, toppa med potatisgratäng!
Gattinara Nervi 2010 (70001), Azienda Vitivinicola, Piemonte Italien, 199 kr
Elegant doft av körsbär och mörk frukt. Smaken är medelfyllig, balanserad med inslag av fat och örter. En liten parfymerad ton ger smaken en intressant knorr. Perfekt!
Passar till
Till alla, alltid. Och om vinvän eller novis gör ingen skillnad
Barbera d’Asti Superiore La Riva 2009 (79033), Alfiero Boffa, Piemonte Italien, 199 kr
Örter. Fyllig av mörka körsbär, plommonsmak med drag av örter, kärv stramhet och dito friska syror samt tydliga tanniner. Vinet kräver lagad mat vid sin sida. Fräck, personlig och ’galet på’ som super-barbera.
Passar till
Korvar och chakuterier, risottos, energirik aplmat
Côte-Rôtie Maestria Vignobles Levet 2011 (76662), Vignobles Levet, Rhônedalen Frankrike, 549 kr
Tuff, på samma gång elegant och utsökt förfinad i minsta detalj. Vinet är stort, smakar av läder, örter, kryddor, fat, bär och har medium- till fruktiga tanniner, en god dos fat, extremt lång eftersmak och en smak så ursprungstypisk att man blir tårögd.
Passar till
Tja, när passar inte ett vin som detta?! Fest och med vinvänner.