Laddar annons
Bäst i test vecka 48 - Systembolagets beställningssortiment
29 Nov, 2022
Uppdaterad:
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 48 - Systembolagets beställningssortiment

I ”Bäst i test” med veckonummer 48 blir det ursprung Spanien, Portugal och Sydafrika.

Den här veckans ”bäst i test” bjuder på lite mer geografisk spridning än vad vi brukar få till. Först har vi de två jättefyndiga tipsen från iberiska halvön, vita Lalume från Dominio do Bebei från Galicien och portugisiska Wine & Soul som släpper en ny årgång av Manoella. Extra roligt är det att få med de andra två vinerna som kommer från Sydafrika och den imponerande producenten Newton Johnson.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 48 – Systembolagets beställningssortiment

Laluma

Lalume 2018 (57956), Dominio do Bebei, Ribeiro, Galicien, 199 kr 17 poäng (++)

Lätt aromatiskt men ändå lite återhållen doft med äpplen, päron, physalis, gula plommon, mynta och en försiktig, elegant ton av fat. Smakrik, rund och rik frukt som balanseras av mineraler, stenrök, citrus och snyggt balanserade ekfat. Drick 22-25. Passar till en soppa på tomat och ugnsbakad paprika och krutonger. Teriffic Wines.

Dominio de Bebei startades av några unga entusiaster från Ribeiro med stöd av Sara Pérez och René Barbier. Syftet var från början att visa vilken potential det fanns både i Ribeiro och i de planterade druvsorterna, i det här fallet treixadura som med detta vin visar att det är en druvsort som har en potential att stå bredvid och konkurrera med både godello och albariño.

Newton

Newton Johnson Southend Chardonnay 2021 (70575), Hemel-en-Aarde, Sydafrik, 209 kr 17 poäng (+)

Stram och lite återhållen doft med gröna äpplen, torkad persika, färsk timjan, citronzest och eleganta fat. Smaken är pigg och spänstig med krispiga rejält utmejslade mineraler, kalk, havssälta och en citrusinspirerad klockren syrastruktur och bra balans. En snygg, välgjort och matvänlig chardonnay som kombinerar frisk elegans, väl avvägda fat och en väldigt bra struktur. Drick 22-27. Passar till marinerad grillad marulk serverad på palsternackspuré och smörstekta trattkantareller. Wineaffair.

Manoella

Wine & Soul Manoella 2020 (70492), Douro, Portugal, 189 kr 17 poäng (++)

Varmt mogen kraftig doft med björnbär, lagerblad, kryddor, choklad och en lätt rökighet. Stor fyllig smak mörka körsbär, engelsk lakrits, läder, vahlronachoklad, blodgrape, fat och mogna runda tanniner. Ett klockrent fynd som klarar några års lagring och passar till allt grillat faktiskt också till en kraftig vit fisk serverad med rödvinsås och grillade portobellohattar. Drick 22-26. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

Wine & Soul är en nyskapande relativ ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm.

Newton Pinot

Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2020 (70575), 339 kr 18 poäng (++)

Rikt rödbärig doft med jordgubbar, tranbär, granatäpplen, blommor, varmt mogna körsbär, örter och fat. Ung och frisk smak med energiladdad frukt, piptobak, kalk, granit, intensivt mineralrik lång smak med lite lavendel, lagerblad, kryddor, blommor och snyggt balanserade ekfat. En riktigt välsvarvad pinot med underbar struktur, komplexitet och väldigt burgundisk i stilen. För under 350 kr är detta väldigt mycket och väldigt seriös pinot för pengarna. Drick 22-28. Servera till risotto på karljohansvamp.

Dave och Felicity Newton Johnson med startade vingården i slutet på 90-talet. Dave hade länge varit fascinerad av druvan pinot noir och letade efter rätt plats att odal den på. Familjen flyttade från Stellenbosch till Hemel-en-Aarde, ca 1,5 timmes bilväg från kapstaden. Första årgången som gjordes på inköpta druvor blev 1997. Sedan dess har men efter hand planterat mer och mer. Idag har man 13 hektar vingårdar som huvudsakligen är planterade med pinot noir och chardonnay men även syrah, grenache, mourvedre och det senaste tillskottet albariño.

Idag är det sönerna Bevan och Gordon som driver företaget. Gordon och hans fru Nadia är ansvariga för vingårdar och källare och Bevan står för administrationen. Över lag imponerar vinerna. Pinoterna är väldigt burgundiska i stilen och lyckas kombinera utpräglade drag av krossad sten, granit, kalk och mineraler med pinoigt varm charm. De chardonnaybaserade vinerna har inte samma smakmässiga närhet till Bourgogne. Här finns en mer havsnära känsla av våta stenar, mineraler, granit och kalk. Det här är en typ av vin som det finns lite för få av på Systembolaget idag. Friska, pigga, spänstiga viner där druvan och dess frukt får lysa med stöd av ekfatstoner snarare än att faten dominerar. Hemel-en–Aarde betyder himmel och jord på afrikaans och gammal nederländska. Det är ett förhållandevis litet distrikt med ett tjugotal odlare.