Laddar annons
Mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment - 25 november
23 Nov, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment - 25 november

Fredagen den 25 november öppnar Systembolaget dörrarna för månadens sista lansering av vita och mousserande viner i det tillfälliga sortimentet.

Vi har att se fram emot några riktigt bra bubbel, två Chabliser från William Fèvre och en superprestation från Mullineux från Sydafrika. Betyg, antal flaskor och mycket mer hittar du i tabellen längst ner när det kommer till mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment 25 november.

Champagne

Special

Special Club Premier Cru 2016 (90561), Hervieux-Dumez, Champagne, 526 kr

Stor lite stram och elegant med gula äpplen, gula plommon, nougat, mineraler, bra syra och sälta. En välgjord, torr, trevlig och snygg Champagne gjord på 50% chardonnay, 30 % pinot noir och 20% pinot meunier. Vinet är buteljerat på Club Trésors de Champagne speciella flaska med märkningen ”Special Club”. Club Trésors de Champagne startades 1971 och har idag 29 medlemmar. Hervieux-Dumez har varit med sedan starten.

Bollinger

Bollinger PN TX17 (93918), Bollinger, Champagne, 949 kr

Stort med en armada av aromer av allt från vinteräpplen, mandlar, nötter, charkuterier, brioche och charkuterier. Välbalanserat och druvtypiskt pinoigt med stram, stor men ändå elegant frukt. Supersnyggt, gjort på 100 % pinot noir från olika delar av Champagne men huvuddelen från byn
Tauxières och basårgång 17, därav namnet TX17

Mousserande vin England

Exton

Reserve Blend RB 32 Brut (95085), Exton Park, 379 kr

Snygg och elegant med försvarliga mängder citrus, äpplen, päron och örter, varmt mogen frukt, lysande syra, gräddig mousse, fina mineraler och lätt sälta.

Mousserande vin Italien

Franciacorta

Edizione 45a Cuvée Prestige Extra Brut (91184), Ca' del Bosco, Franciacorta, 319 kr

Snyggt, krispigt rent och elegant med citrus, blommor, gröna äpplen, grapefrukt, nybakt bröd, bra syra, knastrande torrt med fina mineraltoner och bra längd. Ett piggt, mycket tilltalande och vibrerande friskt vin.

Mousserande vin Nya Zeeland

Offshoot

Offshoot Pet Nat Sauvignon Blanc 2022 (92596), Hunter's Wines, Marlborough, 165 kr

Tja… vi får börja så här: undrar någon hur sauvigon blanc från Nya Zealand är när den är som tydligast så har vi facit här. Massor av aromatiska och expressiva toner av fläder, blommor, nässlor, vita vinbär, krusbär, gröna äpplen och citrus. Välgjort, snyggt och otroligt druvtypisk, snygg knivskarp syra men möjligen är helheten lite väl aromatisk.

Mousserande vin Sydafrika

Cuvee

Cuvée Royale Blanc de Blancs 2018 (95048), Simonsig Estate, Stellenbosch, 195 kr

Frisk öppen doft med gula äpplen, päron, persika, lite rökiga aromer, blommor, bra syra, sälta och bra balans. Gjort på chardonnay och levererar riktigt mycket bubbelkvalitet för under 200 kr.

Mousserande vin Sverige

bubbel

Bubbel SoMu (94678), Arilds vingård, 251 kr

Trevligt, lättillgängligt och aromatiskt trevlig med gula äpplen, päron, persika, bubbelgum och blommor. Smaken är välbalanserad med lite torkade aprikosskal, fläder, bra syra och trevlig mousse.

Frankrike

William

Chablis Montmains 1er Cru 2020 (93386), Domaine William Fèvre, 419 kr

Ungt och friskt med gröna äpplen, blommor, päron, persika, en försiktig och väl avvägd dos med fat som följs av klassiska strama drag av våta stenar, kalk och strama syror med fin sälta. Servera till hummerisotto.

Chablis 1er Cru Vaillons 2020 (93246), Domaine William Fèvre, 439 kr

Snyggt, elegant och stramt med persika, gråpäron, äpplen, ostronskal och vita blommor. Välbalanserad smak mariekex, krossad sten, mineraler och snygg syra. Chablis är en av regionerna som lidit mest av en rad svåra årgångar och 2020 är inget undantag. Först frost som följdes av svår torka. Även om harmonin inte är helt på plats i de här två vinerna är det inte långt ifrån. Fèvre misslyckas sällan och inte heller nu. Servera till örtmarinerad grillad marulk på bädd av palsternackspuré, stekta trattisar och tryffelemulsion.

Tyskland

Weissburgunder 'S' trocken 2019 (94793), Weingut Dönnhoff, Nahe, 289 kr

Lätt aromatiskt med ren snygg frukt av gråpäron, physalis, blommor, grapefrukt, kalk, mineraler, lysande balans och fin syra.

Wittman

Westhofener Riesling 2021 (92881), Weingut Wittmann, Rheinhessen, EKO, 269 kr

Ungt friskt och spänstigt med äpplen, vita persikor, citrus, gråpäron, kalk, snygga läskande syror med fin struktur och bra grepp. Påfallande ungt och mineralrikt med lite spritz i eftersmaken.

Italien

Tomorasso

Derthona Colli Tortonesi Timorasso 2020 (93189), Fontanafredda, Piemonte, 199 kr

Ungt, aromatiskt och friskt med krusbär, päron, fläder och vita persikor. Välbalanserad varmt mogen smak med rusbär, lite rökighet, mineraler och sälta. Snyggt, friskt och välgjort. Druvan är som namnet antyder 100% Timorasso.

Sydafrika

Tokara

Tokara Director´s Reserve 2018 (94795), Stellenbosch, 229 kr

Gula och gröna äpplen, persika, fläder, nässlor, mynta och bra energi. Smakrikt och personligt med mineraler och en syrastruktur som i delar är bra men lite spretig. Gjort på 63 % sauvignon blanc och resterande del semillon.

Mullineaux

Mullineux Old Vines White 2021 (96135), Swartland, 199 kr

Ungt friskt och stramt med rikt mogen frukt av gröna äpplen, grapefrukt, vita blommor, kalk, energi, sagolik balans, klockren syra, lätt sälta och en ekhantering som landar på 110 procentig träffsäkerhet. Svårslagen prisvärdhet och man bävar redan nu för dagen då korken glider ur sista flaskan.

Sött vin från Ungern

Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2014 (94784), Oremus, 589 kr

Härligt rik söt frukt med torkad persika, hjortron, havtorn, mandlar, nötter, bra balans och lysande syra och en smak som aldrig klingar av och gissningsvis har en obegränsad livstid framför sig. Att äta till detta: mandelkaka, hemmagjord vaniljglass med hjortronsylt.

[drinklist id="103108"]