Laddar annons
6 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Taverna Averna – al dente på Tredje Långgatan

Linnéstaden i Göteborg serverar numera något al dente svept i tegel; den italienska bistron Taverna Averna. Allt på en tallrik av subarktisk november.

Regnet faller stilla mot de väl tilltagna fönstren i det gamla tegelhuset på Tredje Långgatan. Det restes 1892 och var i många år Göteborgs Auktionsverk. Numera har de antika silverserviserna och bronsskulpturerna uppdaterats något – sedan ett par veckor huserar här den italienska bistron Taverna Averna.

Taverna Averna: ett restaurangvärldens normcore

Något oväntat har det öppnat en ny restaurang i Göteborg utan att designbyrån Stylt Trampoli varit inblandad. Stilen är ett slags normcore, ett fenomen där syftet med ett koncept snarare är att passa in än att sticka ut.

Till skillnad från nyetablerade konceptkrogar dominerar här en enkelhet, nästan helt befriad från lyxiga horhusvibbar, djurkranium i brittiskt kolonialsnitt och ett regn av tofsar och tunga tyger. En värld i gränslandet mellan excentriskt vansinne och nycirkus.

”Det finns många italienska restauranger i Göteborg, men vi saknade en som inte var en kliché. Vi är trötta på det konceptuella, det var kul för fem år sedan. Jag tror att storytelling och sådant kommer att minska, särskilt i den här staden där Stylt Trampoli varit ledande”, säger Tobias Hamberg, VD för Auktionsverket Restauranger, som bland annat driver Taverna Averna.

Lokalen är i tre delar: en större matsal med en generöst tilltagen bardel samt två mindre, mer intima rum. Över det vackra slitna golvet springer vita pelare upp mot höga valv, vilka tronar en kilometer över gästerna inramade av vida stuckaturpartier. En drinkvagn kryssar fram bland inredningsdetaljer i mässing samt i skinn i en nyans som påminner om konjaken De Luze XO. Det spelas triphop som Morcheeba och Portishead på en volym som gör det möjligt att föra en konversation utan att utbyta saliv.

Vi tar ett glas prosecco vid bardisken i väntan på att vårt bord ska bli klart. Miljön är slamrig, stimmig och livlig, vi ser en kostymklädd man tillsynes fäktas med en toalettdörr. Och förlora.

Ett galleri med ett ambitiöst utbud av snittar

De ljusa väggarna är klädda med tavlor av göteborgskonstnärer, bland annat Johanna Likars och Kent Larsson. Runt trehundrafemtio verk med motiv som en skäggig man som förlöser ett lejon, en barbröstad kvinna, skalbaggar och ett rådjur i blommig blus. Även brandvägsskylten blir en del av utställningen.

Bläckfisk eller rostbiff

Vårt bord står uppdukat invid en av pelarna. Vi får in en meny som är större än bordet och bläddrar bland anti pasti, pastor och rustika kött- och fiskrätter. Kökschefen Joakim Schaffer har skapat en meny med ett fåtal väl valda rätter, som carpaccio, Vitello Tonnaton, Spaghetti Vongole och risotto.

”Vi har plockat russinen ur Italien-kakan och tagit fram en meny som touchats till”, säger Tobias Hamberg.

Till förrätt beställer vi carpaccion, vilken vi misstar för rostbiff (måhända för att bläckfisken touchats till). Den serveras med gremolata och generöst med parmesancrème vilket gör den lika rinnig som god. Till detta får vi ett argentinskt rödvin rekommenderat: Vistalba Cortec 2012. Det visar sig passa utmärkt även till huvudrätten: en pizza med kantareller, bakad lök och endivsallad.

Efter kaffe och en limoncello lika sval som regnet går vi ut, förbi gränden där en annan av Auktionsverkets etableringar står parkerad: foodtrucken Banh Mi, som serverar luftiga baguetter fyllda med förslagsvis citrongräskyckling. De smakar utmärkt, men att äta dem är likt att ge en lämmel i termooverall första hjälpen.

Taverna Averna

Profil: Italiensk bistro.
Adress: Tredje Långgatan 7, Göteborg.
Klientel: Par.
Vinlista: Bred och internationell.
Typsituation: Enligt normcore-traditionen är våra bestick skapade för att inte göra avtryck. Kniven är lika vass som den fäktande gästens intellekt.
Betyg: 4 av 5.